Az új szabványnak megfelelő töltőknek még jobban kell tolerálniuk a környezeti változásokat, a hőingadozást, és nagyon szigorú teszteken kell átmenniük a por és víz, valamint a véletlen érintések elleni védelemmel kapcsolatban is.

Szigorodott az e-autó töltés uniós szabályozása

Az e-autók töltéséhez nagy teljesítményű elektromos hálózatra van szükség, ha erre nem képes, a vezetékek túlmelegedhetnek, ami tüzet okozhat. Ennek a megelőzését is szolgálja az új szabályozás – hívják fel a figyelmet az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén meghatározó szerepet betöltő Schneider Electric.

A következő bő egy évtizedben Európában több mint 60 millió e-töltőt kell majd telepíteni, és mintegy 115 milliárd eurós beruházásra lesz szükség az e-autózást kiszolgáló infrastruktúra fejlesztésére. A rövidzárlatok, a túlmelegedés és az áramütés elkerülése érdekében nagyon fontos az elektromos biztonság.

Ezt szem előtt tartva lépett életbe ebben a hónapban az Európai Unió tagországaiban, valamint az Egyesült Királyságban, Izlandon, Norvégiában, Svájcban, Macedóniában, Szerbiában és Törökországban az új, elektromos töltőkre vonatkozó szabvány. Ennek nyomán ezekben az országokban már csak olyan töltőberendezéseket lehet értékesíteni, amelyek megfelelnek az új előírásoknak.

Az otthoni töltő telepítéséhez is kell szakértelem

„A nyilvános használatra szánt töltők esetében ez talán kisebb probléma, mivel ezeket jellemzően komoly tapasztalattal és háttérrel rendelkező szervezetek üzemeltetik. Az otthoni töltés kapcsán viszont fel kell hívni az egyéni felhasználók figyelmét a lehetséges kockázatokra és a biztonságos körülmények kialakítására” – mutatott rá Racsek Dániel, a cég Electric EcoStruxure üzletfejlesztési és értékesítési igazgatója.

Elektromos autó vásárlásakor általános gyakorlat, hogy a gyártó ad töltőt a jármű mellé, amely megfelel a szükséges műszaki előírásoknak. A telepítésük során ugyanakkor nagy gondossággal kell eljárni.

„Már a vásárlás előtt célszerű felmérni, hogy az otthonunk elektromos hálózata alkalmas-e egyáltalán a nagy teljesítményt igénylő e-autó töltésre. Olyan kérdéseket kell tisztázni például, hogy bírja-e a hálózat a pluszterhelést, milyen kábelek futnak a falban, hogyan lettek bekötve. Nem árt ezekhez a feladatokhoz szakemberek segítségét igénybe venni. Cégünk az elmúlt években több száz hazai villanyszerelőt képzett ki az e-autó töltők telepítésére” – fűzte hozzá Racsek Dániel.