Az évindító csúcstelefonok sorában most az OPPO-n a sor. A kínai gyártó Find X5 szériája is beszáll a gyorstöltő és fényképezési képességeket megújító versenybe, utóbbinál az éjszakai videózást új szintre emelő 4K Ultra Night Video-val.

OPPO idei csúcsmobiljai

A magyarországi okostelefon piacon 2021-ben már dobogóközelbe került OPPO is előrukkolt idei csúcstelefonjaival, amelyek a tavalyi Find X3 sorozatot követik. A Find X5 széria tagjai már tartalmazzák az OPPO olyan saját fejlesztéseit, mint a tavaly bemutatott MariSilicon X képalkotó processzor, valamint a Supervooc gyorstöltés technológia. A széria megjelenésével először válik elérhetővé Android telefonon 4K Ultra Night Video rögzítés.

Saját képalkotó chip, csökkentett kézremegés okozta zaj

A márka is folytatja az okostelefon-piacon már jó ideje megfigyelhető trendet: „ a hogyan tudjuk készülékeinket minél profibb képalkotási képességekkel felruházni?” Mind a Find X5, mind a Find X5 Pro ennek kapcsán kihasználja a kínai gyártó első házon belüli képalkotó chipjében, valamint a színkalibrációs technológiájáról ismert svéd Hasselblad kameragyártóval való együttműködésben rejlő lehetőségeket.

A Find X szériában bemutatkozó MariSilicon X az OPPO kutatóintézete által tervezett legerősebb neurális processzor(NPU), amely zajcsökkentési algoritmusokat futtat a képfeldolgozási teljesítmény maximalizálása érdekében.

Az NPU képpontonként észleli és csökkenteni a képzajt, megőrizve a finomabb részleteket és a színpontosságot. Az eredmény ultra nagy éjszakai videó felbontás, vagyis a 4K Ultra Night Video rögzítés, amelynél a képkockák az állókép tisztaságával vetekednek.

A készülékben mind a széles, mind az ultraszéles látószögű kamerák a Sony 50 MP-es IMX766 érzékelőivel rendelkeznek. A széles látószögű kamera kategória első öttengelyes OIS rendszere algoritmusokkal kombinálva csökkenti a kézremegés okozta zajt, és növeli a képélességet.

A Find X5 Pro előlapi kamerája nemcsak a gyenge fényviszonyok mellett is képes a jobb képminőségre ad, hanem ha úgy alakul, hogy az exponálás pillanatában még több személy ugrik a képbe, a szelfikamera a 80 fokos nagylátószögről automatikusan 90 fokosra vált, így nem hagy senkit fotón kívül.

Az első tesztek alapján az Android Authority szakértői a periszkóp zoom kamerát hiányolják, amit legutoljára a Find X2 Pro-ba tett bele a gyártó, amit az OPPO egyszerű helyhiánnyal magyaráz.

A Find X5 Pro kijelzője 6,7 hüvelykes ívelt AMOLED képernyő WQHD+ felbontással és 100%-os P3 színskála lefedettséggel. Egyes fénytartományok megerőltetőek lehetnek a szem számára és befolyásolhatják az alvást, ezért a gyártó az X5 Pro-ban bevezette a képernyő sötétítést, amely a fényviszonyoknak, illetve a pupilla alkalmazkodási képességének megfelelően állítja be a képernyő fényerejét.

Fókuszban az akkumulátor és a gyorstöltés

A Find X5 Pro fejlesztése során nagy hangsúlyt kapott az akkumulátor élettartamának növelése és a hatékony energiagazdálkodás. A készülék 5000 mAh-s kétcellás akkumulátora 11 százalékkal nagyobb kapacitással rendelkezik, mint az elődjében, a Find X3 Pro-ban található áramforrás.

A Find X5 Pro tartalmazza a Battery Health Engine technológiát is, ennek segítségével mintegy 1600 töltési ciklusig fenntartható az akkumulátor optimális élettartama, ami az iparágban szokásos élettartam nagyjából kétszerese.

A Find X5 Pro a továbbfejlesztett 80W-os Supervooc gyorstöltési technológiával 12 perc alatt 50 százalékra, a vezeték nélküli 50W Airvooc segítségével pedig mindössze 47 perc alatt 100 százalékos szintre tölthető fel.

A Pro modell a Qualcomm legújabb és legnagyobb Snapdragon 8 Gen 1 lapkakészletét kapta, míg az X5-be a korábbi Snapdragon 888 chip került.

Árak és elérhetőség

Az európai piacon a Find X Pro és a Find X március 14-től lesz kapható 1299, és 999 eurós ajánlott fogyasztói áron. Magyarországon a készülék megjelenésének várható időpontja az idei év második negyedéve lesz.