Frissítés. Belső zavarral magyarázta a Huawei, hogy egyik vezetőjük a Tech Radarnak még júniusi bejelentésről nyilatkozott a cég saját operációs rendszere kapcsán. Ezzel szemben továbbra is érvényes a 2019 év végi kínai és a 2020-as nemzetközi bevezetés.

Huawei új operációs rendszer

Tegnap a Total Telecomban megjelent cikk alapján számoltunk be a várható fejleményekről, aminek kulcsmondata a Tech Radart idézte. Utóbbi internetes portál újságíróinak Alaa Elshimy, a Huawei nagyvállalati üzletága közel-keleti régiójának vezetője nyilatkozta még a júniusi dátumot.

A Huawei konzumer üzletágának képviselői megerősítették, hogy a HongMeng kód néven fejlesztett mobil operációs rendszer bevezetésének a konkrét időpontja még nem eldöntött. Ezért Richard Yu, a konzumer üzletág vezetőjének a korábbi bejelentése marad továbbra is érvényes, vagyis Kínában még az idén év végén, a külföldi piacokon jövőre várható a termék bevezetése. Azt nem cáfolták, hogy az új operációs rendszer márkaneve Ark lesz.

A Huawei okostelefonjai jelenleg a Google Android operációs rendszerét használják, amiből az amerikai intézkedés hamarosan kizárja a kínai vállalatokat. Mint ismert a múlt hónapban Trump elnök megtiltotta a kínai vállalatoknak, hogy bármilyen módon jelen legyenek az USA távközlési szektorában.

Az intézkedés azt is megakadályozza, hogy a távol-keleti ország cégei bizonyos kulcsterületeken egyáltalán bármilyen üzletet folytassanak amerikai vállalatokkal. Ennek nyomán a Google is bejelentette, hogy korlátozni kívánja az üzleti kapcsolatait a Huawei-jel. Így kétségessé vált, hogy a kínai cég a jövőben is licencelheti az Android operációs rendszert és a Google egyéb mobil alkalmazásait.

A Huawei már jó ideje fejleszti a saját operációs rendszerét, a munkálatokat az amerikai tiltás most felgyorsította. „Tudtuk, hogy előbb-utóbb eljön ez a lépés és felkészültünk rá. Az operációs rendszer már tavaly januárban kész volt, mint „B” terv. Akkor még nem akartunk vele piacra jönni, mivel szoros kapcsolatban álltunk a Google-lal és másokkal, és nem akartuk ezt tönkretenni. Változott a helyzet, a jövő hónapban már kijövünk vele ” – nyilatkozta a Tech Radar újságíróinak Alaa Elshimy, a Huawei nagyvállalati üzletága közel-keleti régiójának vezetője.(A nyilatkozat utolsó mondatának második fele szorult módosításra.)

A Huawei igyekszik csökkenteni a külső beszállítóktól való függőségétől. Az ugyancsak kritikus elemnek számító processzoroknál és egyéb komponenseknél már saját terméket használ. A cég magyarországi szakértőitől nemrégiben megtudtuk, hogy a hálózati technológiájuk 20-30 százalékban amerikai, 20-22 százalék kínai, a többi más nemzetközi beszállítókra épül.

Az új operációs rendszer várhatóan az Ark nevet viseli majd, amit hivatalosan az Európai Bizottsághoz benyújtott védjegy kérelem után jelentenek be – írja a Total Telecom.