Újabb pozitív szaldójú évet zárhatott a legnagyobb hazai távközlési csoport, mind a bevételek, mind a jövedelmezőség meghaladta az egy évvel korábbi, hasonlóan kedvezően zárult évet.

Magyar Telekom 2021-es bevételét

Az összbevétel(Magyarország, Észak-Macedónia) 2021-ben már túllépett a 700 milliárd forinton, ami éves összevetésben 4,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ebből a magyarországi forgalom 634,5 milliárd forint volt, 4,1 százalékkal több, mint 2020-ban.

A bevétel növekedését elsősorban a távközlési szolgáltatások, mindenekelőtt a mobil adatforgalom generálta, ellensúlyozva a rendszerintegrációs és IT (RI/IT) bevételek csökkenését. A kedvező forgalomalakuláshoz a szolgáltató mobilkészülék értékesítése is hozzájárult.

Az ügyfelek 6 százaléka használ már 5G-s készüléket

A mobilelőfizetések száma meghaladta az 5,6 milliót, ami 3,8 százalékos javulás a 2020-as mutatóhoz képest. A mobil ügyfelek 6,1 százaléka használ már 5G-s készüléket, többségük az ehhez kapcsolódó előfizetéssel együtt – emelte ki az üzleti mutatókat értékelő háttérbeszélgetésen Szabó Melinda, kereskedelmi vezérigazgató-helyettes.

Az összforgalmat itthon is elsősorban a mobilszegmensből származó 349,9 milliárd forintos bevétel dobta meg, ami 7 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál. Az egy főre jutó havi átlagos mobiladat-használat egy év alatt 2,2 GB-tal 8,6 GB-ra nőtt a Telekomnál. Egyre többen igényelnek korlátlan hang- és adatforgalmat nyújtó díjcsomagot, ez az ügyfélbázis 2020-ról 2021-re 99 százalékkal nőtt.

A mobilszegmens kapcsán megvalósuló technológiai újítások között egyre nagyobb az érdeklődés az eSIM iránt. Az eSIM-et használó ügyfelek száma egy év alatt megduplázódott, nagyságrendje százezresre tehető, a cég mobilkészülék kínálata is igazodik a növekvő kereslethez – válaszolta kérdésünkre Szabó Melinda.

Érdeklődtünk a 3G technológia kivezetéséről is. A szolgáltató 3G hálózatának tavaly elindított, az idei második félévre tervezett végleges lekapcsolásánál folyamatosan figyelik a hálózati hang- és adatforgalmat. Az előbbiben a forgalom 60 százaléka zajlik már a 4G technológián, utóbbiban pedig a 90 százaléka. A központi készülékcsere program mellett saját készülékakciókkal is tervez a Telekom az állami programból kimaradó előfizetőknek.

Az Android tévé előfizetés már 4K-s tévécsatornákat is tud

A vezetékes bevételek a mobilénál szerényebb mértékben, 1,7 százalékkal nőttek, meghaladták a 200 milliárd forintot. Ezen belül a szélessávú internet és a televíziós bevételek javulása ellensúlyozta a hangalapú bevételek és az ehhez a szegmenshez kapcsolódó készülékértékesítés gyengébb mutatóit. A vezetékes adatforgalom is 30 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Vezetékes internetre 1,4 millióan fizetnek elő a cégnél, ami az előző évhez képest 7,2 százalékos javulást takar. Ebben szerepet játszhat az optikai hálózat jelentős fejlesztése, ami tavaly 400 ezerrel nőtt. Jelenleg már az ország 1150 településén érhető el a leggyorsabb vezetékes-net technológia.

A tévéelőfizetők száma meghaladta a 1,3 milliót, ami pedig 6,3 százalékkal több, mint egy éve, ezen belül az IPTV-t használóké 103 ezerrel nőtt. Az időközben bevezetett Android alapú tévé előfizetésben a kezdeti kisképernyős platform után már megjelent a nagyképernyős platform, 4K-s tévécsatornákkal – hívta fel a figyelmet a kereskedelmi vezérigazgató-helyettes

A rendszerintegrációs és informatikai bevételek csoportszinten 2,9 százalékkal csökkentek 86,9 milliárd forintnak megfelelő összegre, ebből a magyarországi leányvállalat 84,2 milliárd forintot termelt. Az RI/IT szegmensnél a nagy bevételhullámzást az állami megrendelések időszakossága okozza.

Ezért az üzletággal kapcsolatos stratégia, hogy a visszatérő, szolgáltatás alapú és versenypiaci bevételek kerüljenek fokozatosan előtérbe – hívta fel a figyelmet Daria Dodonova gazdasági vezérigazgatóhelyettes. A konszolidálódó piacon, az egyre erősebb versenyben szerinte az üzletág a nagyvállalati felhő és biztonsági szolgáltatásokban, valamint a szoftverfejlesztésben képes piaci előnyre szert tenni.

A jövedelmezőség is jobban alakult a tervezettnél

Az EBITDA 2021-re előrejelzettnél kétszer nagyobb mértékben -¬ 6,6%-kal, az EBITDA AL 6,7%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Ezeket a pozitív elmozdulásokat elsősorban a szolgáltatási bevételek növekedése és a személyi jellegű költségek csökkenése okozta.

Az adózott eredmény éves szinten 62,8 milliárd forint volt, ami 35,7 százalékos gyarapodást jelent. A növekedés az erős működési teljesítménynek, a javuló költséghatékonyságnak és a kedvezőbb pénzügyi eredményeknek tudható be – olvasható a cégcsoport közleményében.

A szabad cash-flow, az egyszeri spektrumdíj nélkül 19 százalékkal 56,2 milliárd forintra csökkent 2021-ben, a beruházási kiadások növekedése és a kedvezőtlenebb működő tőke alakulásának betudhatóan. Beruházásokra csoportszinten közel 110 milliárd forint jutott, ami 3 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Daria Dodonova gazdasági vezérigazgató-helyettes a tavalyi tényadatok ismertetése mellett beszélt az idei kilátásokról is. A cég csúcsvezetése 2022-ben 1-3 százalék közötti bevételnövekedéssel és 3-5% közötti EBITDA AL javulással számol. A beruházási szint az intenzív hálózatfejlesztési program mellett is szinten tartható. A szabad cash-flow viszont az EBITDA AL és a működőtőke remélt kedvező alakulása mellett 2022-ben már legalább 70 milliárd forintot érhet el.

 

Magyar Telekom 2021-es bevételét