A járvány elleni védekezés adta az ötletet az egyik legújabb IoT megoldáshoz. A hőkamerás rendszer azon cégeknek segít, amelyek nem tudtak átállni a teljes home office-ra, vagy az online ügyfél forgalomra.

Ezeknél a vállalatoknál kiemelt figyelmet kell, hogy kapjon a dolgozók és az ügyfelek vírusfertőződés elleni védelme. Erre a célra alakította ki legújabb IoT szolgáltatását a Vodafone Magyarország, amihez a Konica Minolta hőkameráját használja.

A dolgok internete(IoT), vagyis a hálózatba kapcsolt eszközök technológiáján alapuló megoldással csak indokolt esetben lesz szükség a tényleges testhőmérséklet mérésre.

A Würth budaörsi telephelyén már élesben működik

Az érintés nélküli hőmérő modul rendszert és a szolgáltatást elsőként a Würth szerelte fel és vette igénybe budaörsi telephelyén. A cég a kamera mellett kontroll eszközként kézi hőmérős ellenőrzést is végez minden dolgozón a budaörsi telephelyre való belépéskor.

A Thermal Radiometry technológiával rendelkező kamera képes a pixel pontosságú felületi hőmérséklet mérésére, kifejezetten nagy – akár 0,3 °C – pontossággal. A kamera beltéren,a telephelyek előterében vagy a folyosóra felszerelve 1-5 méter távolságból képes felmérni az adott tárgy vagy személy hőmérsékletét.

A rendszer többféle módon is képes jelezni a személyzetnek, ha a belépő vendég vagy dolgozó hőmérséklete meghaladja az előre beállított értéket. A beállítottnál magasabb érték esetében automatikus hangjelzést ad ki a rendszer, de az értesítés történhet egy, a számítógépen felugró ablak vagy e-mail formájában is.

A személyzet pedig megkezdheti az azonnali elkülönítést és a megerősítő, kézi lázmérést. Az adatkommunikáció vezetékes internet vagy ipari router segítségével működik, de igény esetén mobilkapcsolattal is üzemeltethető.

További felhasználási területek

A kamera két érzékelővel rendelkezik: egy hőmérsékletet mérő „Thermal Radiometry” szenzorral és egy normál, 6 megapixel felbontásúval, amely vizuális megerősítést is adhat az adott tárgyról vagy személyről.

A kamerák képesek bármilyen felület hőmérsékletének mérésére, ezáltal akár tűzjelzésre is, bizonyos eszközök hevülése esetén. A megoldás alkalmas lehet ezen felül összefüggő kerítéshatárok megfigyelésére, ahol a kamerától akár több száz méterre lévő behatolóról is képes riasztást adni – áll a bejelentést tartalmazó közleményben.