A mérőrendszerrel a vállalkozások mérsékelhetik az energiafelhasználásukat, a rendszer nemcsak az aktuális fogyasztást monitorozza, hanem riasztást is küld, ha az átlépi az előre meghatározott küszöbértéket, utat engedve a gyors beavatkozásnak.

Energiamonitoring szolgáltatás

Az energiaköltségek manapság extrém kihívást jelentenek az üzleti szféra számára. A megugró energiaárak következtében az energiával kapcsolatos kiadások a korábbi sokszorosára is nőhetnek. Ennek a kivédését szolgálják a digitális megoldások, amelyekben az adatok folyamatos monitorozásával és a fogyasztás valós idejű követésével komplett működési folyamatok válnak optimalizálhatóvá.

Almérőkkel bővített monitoring rendszer

Ilyen „digitális eszköz” lehet az energiamonitoring, amelynek révén egyetlen, online felületen tekinthetők meg a mérőműszerek által figyelt berendezések energiafelhasználása, vagy akár több telephely valós idejű energiafogyasztása, illetve a helyiségek hőmérséklete.

A rendszer az előre beállított küszöbérték átlépésekor riasztást küld e-mailben vagy SMS-ben, így az eddigi megszokottnál gyorsabban javíthatók, vagy akár meg is előzhetők a meghibásodások, és amellyel csökkenthetők az ehhez kapcsolódó költségek.

A Vodafone energiamonitoring szolgáltatásával akár a meglévő energetikai mérőműszerek és szoftverelemek megtartása mellett egészíthető ki egy adott cég rendszere további almérőkkel, amit a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal rendelete is előír.

Az almérők által mért adatokat a rendszer vezetékes vagy mobil hálózaton keresztül továbbítja, majd egy online felületen jeleníti meg. A mért adatok visszamenőlegesen is elemezhetők, exportálhatók és tárolhatók, így az is könnyebben azonosítható, hogy hol van szükség energiahatékonyságot növelő beavatkozásra.

Az adatok alapján akár az egyszerű beállítások és a kézi beavatkozás is nagyot javíthat az energiahatékonyságon. A havidíjas elszámolású IoT-szolgáltatás megfizethetőbb megoldás azoknak a vállalkozásoknak is, amelyek az egyszeri beruházás költségeit nem tudják vállalni. A megbízás keretében a távközlési szolgáltató segítséget ajánl az ügyfeleknek az EKR(energiahatékonysági kötelezettségi rendszer)-elszámolásban is.

IoT megoldás más piaci szegmensekre is

Az IoT megoldások az üzleti világ szinte minden szegmensében kínálnak megoldásokat a hatékonyabb működésre. Az energiamonitoring a távfelügyeleti és folyamatoptimalizáló megoldásai jól jöhetnek a városgazdálkodás és a pénzügyi cégek számára is.

Az iparban és az építőiparban az áramfogyasztás monitorozása mellett átláthatóbbá és egyszerűbbé válhatnak a folyamatok a nagy értékű gépek és áruk nyomon követésére alkalmas fejlesztésekkel is.

A mezőgazdaságban a tartástér felügyelete, a szenzorokkal felszerelt ólak, az intelligens kamerák, vagy a földeket figyelő drónok hoznak majd jelentős változásokat a közeljövőben. A kereskedelmi és logisztikai vállalatok pedig nyomon követhetik egyfelől a termékcsoportok iránti keresletet, másfelől távfelügyelhetik például a hűtőszekrények megfelelő működését. A turizmusban a költséghatékony működés kiemelkedően fontos része az épületek energiafelhasználásának az optimalizálása, karbantartása.

„A suszter cipője sem lyukas”

Az sem elhanyagolható része az effajta szolgáltatás nyújtotta előnyöknek, hogy az elfolyó energia megtakarításával a vállalatok jelentősen csökkenthetik a karbonlábnyomukat is.

Ebben a tekintetben maga a Vodafone is ambíciózus célokat tűzött ki, többek között azt, hogy 2030-ra a vállalatcsoport teljes karbonlábnyomát nettó nullára csökkenti, és ezt 2040-ig a teljes beszállítói- és partnerhálózatra is kiterjeszti. Ennek érdekében a vállalat az új beszállítóknál kiemelten figyeli, hogy rendelkeznek-e megfelelő környezetvédelmi stratégiával a széndioxid-kibocsátás csökkentésére, a megújuló energiára, a körforgásos gazdaság, illetve a termékek életciklusának kezelésére.

A vállalás részeként 2020-ban jelentette be a csoport, hogy teljes európai működésének elektromosáram-ellátását 2021 júliusáig 100%-ban megújuló energiaforrásokból fedezi, amit a társaság leányvállalatai közül a magyarországi teljesítette elsőként. A hazai ügyfelek már csak szél- és vízenergián alapuló szolgáltatásokat használnak.

A fenntarthatóságot szolgálja, hogy az itteni leánycég a környezetbarát e-SIM-et preferálja az azzal kompatibilis készülékek vásárlásánál, a nem e-SIM-képes készülékeknél pedig 100%-ban újrahasznosított műanyagból előállított SIM-eket ad az előfizetőknek.