A használt és felújított okostelefonok száma a világpiacon 2027-re közel megduplázódik, értékben pedig akár a háromszorosára is nőhet. Itthon idén ősszel indult be egy erre specializált piactér, amelyen a vevők az Apple és a Samsung készülékeit keresik leginkább.

Használt telefon

Öt éven belül közel megduplázódik a használt és felújított okostelefonok globális piaca. Tavaly ezek közül világszerte mintegy 251 millió készülék talált új gazdára. Öt év múlva pedig mintegy 460 millió ilyen telefon lesz a világpiacon, ami a következő esztendőkre 10 százalékot meghaladó éves növekedést feltételez – derül ki a Statista legutóbbi elemzéséből.

Mindez a régi telefonok felújításával foglalkozó cégek bevételi lehetőségei szempontjából még dinamikusabb növekedést jelenthet. A számítások szerint 2021-ben ennek a globális piaci szegmensnek a dollárban számított értéke hozzávetőlegesen 50 milliárd dollár volt, ami az évtized fordulójára megközelítheti a 144 milliárd dollárt is.

A felújított készülékekből a legtöbb 2020 és 2021 között Latin Amerikában és Indiában talált gazdára, itt volt egy éven belül a legnagyobb növekedés is ezen a piacon, előbbiben 29, utóbbiban 25 százalékos.

A harmadik az Egyesült Államok, ahol tavaly 15 százalékkal többen kerestek ilyen telefonokat. Az amerikai vásárlók viszont még mindig inkább új telefonokat vásárolnak, ha valamiért cserélni akarják a régi eszközüket. Azok, akik mégis a felújítottat választják, nem meglepő módon inkább az iPhone-okat veszik, mint az androidos készülékeket, az ottani feljavított telefonok piacán a legnépszerűbb modell az iPhone XR és az iPhone 11.

Hazai lehetőségek

Magyarországon is van mód a felújított készülékek vásárlására, sőt a használt készülékek egyszerűsített adás-vételére. Az erre specializálódott Flip Technologies által üzemeltetett Rejoy.hu piactér indulása óta több mint ezer ügyfelet szerzett. Nagyobb részük a cég piacterén keresztül vásárolt felújított telefont, kisebb részük használta a platformot a régi készülékének az értékesítésére. A cég a felvásárolt régi eszközökért több mint 100 ezer eurót(mintegy 41 millió forintot) fizetett ki.

A Rejoy.hu-n keresztül itthon értékesített telefonok között is az iPhone-ok a legnépszerűbbek. Az eladott mobilok közel háromnegyede volt iPhone: a legkelendőbb modellek mostanáig az iPhone 11 és az iPhone SE 2020, de népszerű az iPhone 12 mini és az iPhone 13 is.

A Samsung a második legkeresettebb márka a felújított mobilok magyarországi piacán, a koreai gyártó legnépszerűbb készülékei a Samsung Galaxy S10 Dual Sim, valamint a Samsung Galaxy S21 Dual Sim modellek.

A Rejoy is él a kereskedelem éves nagy akciójának a Black Friday-nak a lehetőségével, idei kampánya november 20-ig tart. A társaság az ez idő alatt értékesített telefonokra a törvényileg előírt 12 hónapnál kétszer hosszabb, 24 hónapos garanciát vállal. A kampány idején öt különböző iPhone modell lesz elérhető 80 ezer forintos ár alatt, míg a Galaxy S10-et 86 ezer, a már 5G-kompatibilis S21 Ultra pedig 230 ezer forintért árulja a cég, korlátozott készletekből.

A platformot a Flip Technologies üzemelteti, amelyet 2019 decemberében indított három huszonéves vállalkozó Romániában. A Flip Technologies eddig 8 millió euró értékű befektetést kapott az eMAG befektetési leányvállalatától. A cég a román piac mellett idéntől megjelent Bulgáriában és Magyarországon is.