Technológiával a fenntarthatóságért (Tech for Sustainability) néven hirdette meg globális innovációs versenyét a Siemens csoport, amelyre a való életből vett kihívásokra várnak ötletes pályázatokat.

Innovációk globális versenye

Egyetemisták, kutatók és startup cégek éppúgy indulhatnak a megmérettetésen, mint a Siemens ügyfelei és beszállító partnerei. A fenntarthatósági kihívások egyik aktuális témája lehet például a túlfolyás kockázatának előrejelzése és elkerülése a városi csatornahálózatokban, amit a klímaváltozás következtében gyakoribbá válik hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék idézhet elő.

Hasonló kihívásra adhatnak választ az áramfogyasztás mintáinak pontosabb megértését segítő megoldások, valamint az olyan új modellek kifejlesztése, amelyekkel jobban kiaknázhatók az okos áramhálózatok a szénmentes, fenntartható áramellátásra való áttérésben.

Olyan fejlesztésekkel is nevezhetnek az újítók, amelyekkel az okosgyárak csökkenthetik ökológiai lábnyomukat például azáltal is, hogy a gyártási folyamataikban még több mindent újrahasznosítanak. A kihívások teljes listája a verseny weboldalán érhető el. A pályamunkákat 2021. szeptember 21-ig várják.

A legjobb ötletek gyakorlati megvalósíthatóságát a verseny következő fordulójában a pályázók mentorok támogatásával tesztelhetik. A kiválasztott munkákat a versenyzők technológiai szakemberekkel közösen továbbfejlesztik, majd november 19-én élőben mutatják be a Siemens vezetőinek és iparági szakértőknek, akik döntenek majd a díjakról.