Komplex szoftveres és szenzorikai fejlesztésbe kezdett az OTT-ONE Nyrt. A megoldás lehetővé teszi a reptéri kifutópályák, autópályák, sípályák és más kritikus területek szenzorokkal történő folyamatos és automatizált vizsgálatát, a rajtuk lévő, veszélyt hordozó idegen tárgyak azonosítását.

Szenzorikai fejlesztésbe kezdett az Ott-One

Mintegy 700 millió forint összértékű, hiánypótló kutatás-fejlesztési projektet indított el az OTT-ONE. Az összeg több mint a felét uniós pályázaton elnyert támogatásból fedezi a társaság.

A projekt keretében valósulhat meg egy olyan mesterséges intelligencián(AI) alapuló szoftveres megoldás, illetve egy ráépülő irányítóközpont, amely lehetővé teszi kritikus területek , például egy reptéri kifutópálya, elzárt terület, határszakasz, autópálya, versenypálya, sípálya vagy futópálya szenzorokkal történő folyamatos, automatizált felügyeletét és az azokon található idegen tárgyak azonosítását.

Mesterséges intelligenciával tökéletesítik a gépi látást

Számos kritikus terület és útvonal létezik, amelyeken komoly kihívás az olyan idegen tárgyak azonosítása, amelyek megzavarhatják, illetve veszélyeztethetik a normál működést. Ilyenek lehetnek például a reptéri kifutópályákra befutó kisállatok, az autópályákra felhordott törmelék- és betondarabok, illetve a vasúti sínekre dőlt faágak, de akár a sípályák közelében kialakuló hócsuszamlások is. A Surface Anomaly Detection (SAD) nevű megoldás a mesterséges intelligencia eszköztárát a gépi látás tökéletesítésére használva igyekszik ezeket a problémákat orvosolni.

A szenzorokból származó jeleket egy képfelismerő szoftver dolgozza fel, majd azonosítja az adott környezetbe nem illő tárgyakat vagy személyeket, akár valós időben is. Ezt követően értesíti a központi rendszert, amely döntési javaslatot küld a személyzetnek. A szoftvert olyan védelmi rendszerrel tervezik felszerelni, amely a továbbított jelet és a központi rendszert képes bármilyen külső manipulációtól megóvni.

A felismerést ma még manuális módszerekkel végzik

A kiszolgálható területek közül az egyik legkurrensebb a repülőtér üzemeltetés lehet, ahol az idegen tárgyak detektálását ma még jellemzően manuális módszerekkel végzik, a jelenleg elérhető automatikus megoldások pedig rendkívül drágák és költséges üzemeltetésük miatt sem kínálnak megfelelő, széles körben alkalmazható alternatívát.

A szerkesztő megjegyzése : A megoldás egyszerűsítettebb, még költséghatékonyabb változata akár a lakossági felhasználókat is megcélozhatja, az otthoni kritikus területek felügyeletével. Egy ilyen rendszer például időben jelezheti a veszélyt, amit egy esetleges csőtörés, vagy csatornadugulás okozhat a lakásban.