Audio- és videokonferencia-eszközök már évek óta léteznek, de sokak szerint még ma is jóval kisebb élményt nyújtanak, mint a személyes találkozások. Mivel azonban a járvány hatására a távmunka egyre fontosabb szerepet tölt be a cégeknél, megnőtt az igény a sokoldalú kommunikációs és információs rendszerek iránt.

Iroda – oktatás – videokonferencia

A távmunka egyik legnyilvánvalóbb hátránya, hogy csökken az egymás közti személyes kapcsolattartás. A személyes megbeszélések sokkal több információt közvetítenek és fogadnak, mint az egyéb kommunikációs formák, köszönhetően a testbeszédnek és az emberi interakció egyéb részleteinek.

Ilyenek lesznek a jövő modern munkakörülményei

Ez azt is jelenti, hogy a technológiai alapú kommunikációs fejlesztéseken dolgozó cégeknek olyan újgenerációs rendszerekbe kell befektetni, amely személyeshez közelivé teheti a kapcsolattartási élményt.

Ilyen lehet a nagy felbontású vagy ultra-nagyfelbontású 4K videó használata nagy képfrissítési sebességgel. Az alacsony késleltetésű kapcsolatok és a nagy sebességű processzorok használata szintén sokat segíthet a prezentációkban gyakran tapasztalt késés megszüntetésében, különösen interaktív tartalmak megosztásakor.

A modern rendszerekbe egyéb olyan képességek is beilleszthetők, mint a kézírásfelismerés a jegyzetek közvetlen beviteléhez és rögzítéséhez.

Többes megoldás, egy platformon

Ezeknek az elvárásoknak is igyekszik megfelelni a Huawei IdeaHub okos táblája, amelyet nemrégiben mutatott be a cég Magyarországon is. Az eszköz számos olyan funkciót foglal magában, mint az intelligens kézírásfelismerés, a nagyfelbontású vetítés, a videokonferencia és a nyílt irodai alkalmazások.

Az Ideahub a vizuális interakciót a másodpercenkénti 30 4K-s képkockával és a Video Motion Enhancement használatával oldja meg. Az eszköz mindenféle videokonferencia eszközzel működik, maga a videokonferencia éles, teljes 1080p HD minőségben, 4K tartalommegosztással zajlik.

A készülék a személyeshez közeli hatást az aktív hangforrás követéssel fokozza, ami a jobb érthetőség miatt az éppen beszélő személyre összpontosít.

A rendszer aktív visszhangszűréssel, automatikus zajcsökkentéssel és erősítésszabályozással is rendelkezik. A hangminőséget úgy tervezték, hogy illeszkedjen a 8 méteres hangfelvételi zónájú beépített és bővíthető mikrofonrendszerhez. Az akusztikus terelőtechnika lehetővé teszi a hangfelvételi tartomány kijelölését a környezeti zajok kiszűrésére, így az eszköza közös terekben is használható.

Az okos tábla, ha éppen nem használják videokonferencia célokra, akkor digitális hirdetőtábla megoldásként is működhet.

Vezeték nélküli megosztás egy érintéssel

A kombinált 4K képrögzítés és az alkalmazott H.265 video kodek technológiák éles, tiszta képet nyújtanak. Már egy érintéssel megoszthatunk tartalmakat a laptopunkról vagy telefonunkról. A képernyőn megjelenő valós idejű lapozás és kommentárok biztosítják a zökkenőmentes együttműködést. A rugalmas elrendezés automatikusan vált a webhely nézetek közt, a beszélőt követve.

A hatékony írásélmény a 35 ms-os rendkívül alacsony késleltetés mellett élvezhető. Az intelligens írásfelismerés automatikusan azonosítja a szavakat, ábrákat és folyamatábrákat. „Ha írok rá az egészet egyben el tudom menteni, és a prezentációra készült jegyzetekkel együtt lehet megosztani a többiekkel”- mondja Bóday Tamás, a Huawei integrált szolgáltatások igazgatója.

Hozzáteszi: Az okos tábla mindenféle kommunikációra képes, és nem feltétlenül kell fizikailag is hálózatba kötni, illetve integrálni más rendszerekkel. Más hasonló termékeknél külön kell megvenni a TV-t, a kamerát, összekötni IP-n keresztül a videokonferencia megoldást, ráadásul a rendszer így csak egy adott teremben használható.

Az IdeaHub-nak viszont görgős lába van, amivel könnyen mozgatható a konferenciatermek között. A hibrid munkakörnyezetet is jól kezeli, a távmunkában dolgozók is könnyen csatlakozni tudnak hozzá. Nem zárt ökoszisztéma, képes integrálni a linuxos és a windowsos környezetet, illetve az okos táblán használt szoftverek is folyamatosan frissíthetőek – így bármilyen jövőbeli konferencia megoldáshoz is csatlakoztatható.