Szeretné, ha mobiladat-keretének fel nem használt részét tovább vihetné a következő hónap(ok)ra? A tengerentúlon 2015. óta van rá lehetőség, Európán belül közel két éve, itt egyelőre az Egyesült Királyságban és Írországban működő operátorok élnek a „data rollover” lehetőségével. Mi a helyzet a hazai mobilszolgáltatókkal? Utánanéztünk.

Mobil adat rollover

A vezetékes internetnél már jó ideje természetes a korlátlan adathasználat, a széles sávú hálózatoka film és videó tartalmak megnövekedett letöltési igénye mellett jól bírják az egyéb terhelést is,legyen szó online rádió-, vagy zenehallgatásról, vagy más adatforgalmat generáló szolgáltatásról. A gigabites korszakhoz érve lassan már a le- és feltöltési sebességet se nagyon figyelik az előfizetők.

Akiknek még drága a korlátlan ajánlat

Nem így van egyelőre a mobilhálózatoknál, ahol ugyancsak elérkeztünk a széles sáv világába, sőt ma már minden szolgáltatónál előfizethetünk korlátlan adatcsomagra is. Ezek azonban az átlag felhasználóknak még drágának számítanak, így mielőtt döntenek az előfizetésről, megy a sakkozás, mekkora legyen a nem korlátlan havi adatkeret? Mire elég az 1-2-3 gigabájt? Milyen jó is lenne, ha a fel nem használt mobil adatok továbbvihetőek lennének?

Utóbbi kérdés először az USA-ban merült fel azoknál a nagy szolgáltatóknál, amelyek korábban a havi hanghívási keret megmaradt részét is átengedték a következő időszakra többletköltség nélkül.

Az amerikai operátorok nagyjából három éve kapták fel a témát, akkor mindjárt két nagy cég az AT&T és a Deutsche Telekom(DT) érdekeltségű T-Mobile US rivalizált a bevezetés elsőségéért. A versenyt utóbbi nyerte, Data Stash elnevezésű előfizetői csomagja lehetővé tette az arra előfizetőknek, hogy a fel nem használt adatmennyiséget a következő hónapokban forgalmazzák le.

Az AT&T nem sokkal később követte a T-Mobile US-t, szintén egy speciális díjcsomaggal, ami azonban csak az azt követő hónapra engedte átvinni a kifizetett, de parlagon maradt adatkeretet. Aztán jött saját ajánlatával a többi ottani szolgáltató is.

Az előfizetők kétharmada nem tudja menedzselni adatforgalmát

Európában az utóbbi két évben kapott nagyobb figyelmet a data rollover témája, ami érdekes módon elsősorban a földrajzi helyszínhez, semmint szolgáltatóhoz kötődik. Az adatcsomag tovább gördíthetősége ugyanis nem attól függ, hogy ki a szolgáltató, hanem, hogy épp melyik országban szolgáltat. Az Egyesült Királyság és Írország előfizetői például már élhetnek a lehetőséggel, az ott működő operátorok, hasonlóan az amerikaiakhoz szinte presztízskérdést csinálnak belőle, hogy nekik is legyen ilyen az ajánlatok között.

A Vodafone UK 2016 decemberében vezette be „Pay as you go” előfizetői kör számára a data rollovert, az adatkeret fel nem használt része a következő hónapra vihető át. A szolgáltató nagyjából fél évvel később ezt a megmaradó hang- és sms-keretre is kiegészítette. A Vodafone jóvoltából Írországban is él a fel nem használt adatok „áthordozhatósága”.

Az amúgy a spanyol Telefónica csoporthoz tartozó O2 mielőtt bevezette volna a szigetországban, még felmérést is végeztetett arról, hogy a brit előfizetők mennyire tudják menedzselni az adatforgalmukat. Ebből az derült ki, hogy közel a kétharmaduknak okoz gondot, mert vagy túllépik az adatkeretet, vagy jelentős részét parlagon hagyják.

„Lehúzásnak érzi, ha kifizetett, de fel nem használt mobiladat-keretét nem viheti tovább?” – kérdezi a data rollover szolgáltatás bevezetőjében a brit szolgáltató. Ajánlata azonban közel sem olyan nyitott, mint a Sky Mobile-é, amely már tavaly és több hónapra átgördíthetővé tette a fel nem használt adatmennyiséget. Az O2-nél idéntől nyílt meg a lehetőség és csak a következő hónapra, valamint díjcsomagtól függ, hogy a megmaradt adatmennyiségből ténylegesen mennyi vihető tovább.

A magyarországi érdekeltségétől idén megvált norvég Telenornak is van ilyen ajánlata, de nem Európában, hanem dél-kelet-ázsiai leányvállalatánál, Myanmarban.

A hazai szolgáltatók még nem látnak rá komoly ügyféligényt

De mi a helyzet nálunk? A már működő mobilszolgáltatók egyikénél sem él az átvihető adatopció. A Digi terveivel kapcsolatban pedig, – amely cég jó ideje készül már negyedik operátorként a hazai mobilpiacra -, egyelőre hivatalosan még az sem ismert, mikor indulna el élesben a szolgáltatásával.

Az operátorokat amúgy foglalkoztatja a fel nem használt adatok továbbgörgethetősége. Van, ahol azért nem tartják időszerűnek, mert az informatikai rendszer még nem igazán áll készen a befogadásra, van ahol a célcsoport meghatározása nehéz. Nagyjából a legfőbb érv, hogy nem látják az ilyen irányú ügyféligény látványos megjelenését. Arról nem szól a fáma, hogy azokban az országokban ahol már bevezették, ott tettek-e, és ha igen mit az előfizetők az igény megfogalmazásáért. Sokkal valószínűbb, hogy a piaci verseny élesedése késztette a szolgáltatókat arra, hogy újabb és újabb ügyfélbarát ötletekkel igyekezzenek megtartani az előfizetőket.

Itthon egyelőre az alternatív adatforgalom szabályozó lehetőségekkel operálnak a szolgáltatók. Átvihetőség híján inkább arra készültek fel, hogy mi legyen, ha kevésnek bizonyul az előfizetett havi adatmennyiség. Van olyan operátor, amely a honlapján edukálja az előfizetőt speciális összeállítással, amely támpontot ad, hogy az egyes online aktivitásokhoz mekkora adatforgalomra van szükség. Azoknak akik mégiscsak kifogynak a adatkeretükből kiegészítő lehetőségeket ajánlanak.

Mindenki másképp csinálja

A Magyar Telekomtól kapott tájékoztatás például a tavaly novemberben bevezetett rugalmas ajánlati palettára hívja fel a figyelmet, amelyben az ügyfél igény szerint kombinálhatja a hang és a mobilnet csomagokat. Azoknak az előfizetéses ügyfeleknek, akiknek a díjcsomagjában foglalt havi keretükön túl több adatmennyiségre van szükségük, választhatnak eseti internet opciót is, vagyis alkalmilag igénybe vehetnek extra adatforgalmat (200 MB, vagy 1 GB), amely a következő fordulónapig él.

A cég mobil előfizetői élhetnek a díjcsomag-váltás lehetőségével, azaz hűségidő alatt is tudják növelni mobilnet csomagjukat – illetve szükség szerint vissza is tudnak váltani – a szerződésük szerinti költési szintnek megfelelően.

A feltöltőkártyás ügyfelek is akár alkalmilag, akár megújulóan növelhetik a felhasználható adatkeretet. A Maraton eseti adatopcióval pedig a rendelkezésre álló adatmennyiséget a SIM kártya érvényességéig használhatják fel.

A hó végén elfogyó mobilnethez pedig mind a havidíjas, mind a feltöltőkártyás előfizetők a Telekom alkalmazáson keresztül havonta egyszer, díjmentesen, 50MB mobilnet többletet aktiválhatnak.

Nyitottnak tűnik a data rollover bevezetésére a Telenor Magyarország. A nemrégiben tulajdonost váltott cég válaszában kitér rá, ha azt látja az ügyfelek visszajelzései alapján, hogy igény van a „továbbgörgethető” adatkeretre, azt figyelembe veszi a jövőbeni ajánlatai kialakításakor.

„Arra törekszünk, hogy megfeleljünk az ügyfeleink mobilinternet-használati igényeinek, ezért jelenlegi ajánlatainkat is úgy alakítottuk ki, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelő adatmennyiséget, legyen szó akár korlátlan adatkeretről, ami a Telenor Hello Data, valamint a Blue XXL tarifacsomagokban érhető el. A különböző mértékű adat kiegészítőkkel pedig az előfizetőink rugalmasan tudják az éppen aktuális forgalmi szokásaikhoz – legyen az akár nyaralás – igazítani az adatkeretüket” – áll a megkeresésemre küldött válaszukban.

„A tovább görgethető adatmennyiség bevezetését egyelőre a valós fogyasztói elvárások, illetve a versenytársi helyzet sem teszik szükségessé” – ezt már a Vodafone-nál mondják. A brit szolgáltató magyar leányvállalata vezette be amúgy elsőként nálunk a korlátlan csomagokat, és azóta is inkább ebbe az irányba terelné az előfizetőit.

A portfóliót ők is igyekeznek ügyféligényhez igazodó naprakész megoldásokkal és testhezálló konstrukciókkal kialakítani. A legfrissebb trendekhez igazodva tavaly augusztusban mutatták be a háromszoros korlátlanságot – telefon, SMS/MMS és mobiladat – kínáló Red Infinity tarifacsomagot,  még azon a nyáron a Vodafone Pass-ok is bekerültek a portfólióba.

„Így már a legalacsonyabb havidíjas csomagok esetén sem kell kompromisszumot kötni a hanghívások és a mobilnetezés között. A csomaggal korlátlanul használhatók a legnépszerűbb közösségi applikációk is. Jelenleg a szolgáltató egyik, publikusan elérhető csomagja sem tartalmaz 1GB-nál kevesebb havi adatkeretet” – emelik ki a hozzászólásukban.