Az új típusú készülék zsinóron vagy táskában hordható, és a működéséhez nincs szükség telefonra.

Koronavírus nyomkövető

A koronavírus mobilos nyomkövetésében élenjáró Szingapúrban újfajta eszköz bevetésére készülnek – tudósít a CNET. Az 5,7 milliós lakosú városállam külügyminisztere a napokban jelentette be, hogy most fejlesztenek egy többféle módon is hordható készüléket, amelyhez nem kell okostelefon. Az eszközt akár zsinóron is lehet viselni, vagy kézitáskában tartani.

Az új készülékről ennél többet egyelőre nem nagyon lehet tudni, de a hatóságok már jelezték, ha sikeresnek bizonyul, az állam minden polgárának juttat belőle.

A lakosság alig negyede töltötte le a mobilos nyomkövetőt

Szingapúr márciusban tette elérhetővé az egyik első országos nyomkövető appot a TraceTogether-t. Az alkalmazás Bluetooth-on kommunikál, segítve a helyi hatóságokat annak beazonosításában, hogy jártukban-keltükben kik kerülhettek kapcsolat koronavírussal fertőzött betegekkel.

A dolog szépséghibája, hogy a szingapúriak nem bizonyultak igazán együttműködőnek, a lakosságnak alig a negyede töltötte le széles körben az appot, ami ráadásul nem is működik jól az Apple eszközökön, így azt már csak emiatt sem lehetett országosan kötelezővé tenni.

Szakértők szerint a komolyabb érdeklődés hiánya visszavezethető arra is, hogy az ott élők is tartanak a személyes adataikkal való visszaéléstől. Olyan vélekedés is van, hogy maga az app használata nagyon gyorsan lemeríti a mobilok akkumulátorát.

A városállam a nyomkövetés robotizációjában is az élen jár. Az egyik közparkba a Boston Dynamics által fejlesztett robotkutyákat telepítettek, hogy emlékeztessék a látogatókat az egymás közötti távolság – járvány diktálta mértékének – a betartására. Szingapúrban egyébként eddig mintegy 37 ezer koronavírus-esetet regisztráltak.