A dél-koreai operátorok nyilvánosságra hozták az első 5G tarifákat, amelyeket április 5-én élesítenek. Kapóra jött a szolgáltatóknak, hogy a Samsung is azon a napon dobja piacra a Galaxy S10 5G-s modelljét, amelyet még februárban jelentett be.

Első 5G-s tarifák

Az SK Telecom (SKT), a KT és az LG Uplus az elsők között lehet a világon, amely a lakossági ügyfelek számára is elérhetővé teszi az újgenerációs mobilszolgáltatást, a kereskedelemben kapható 5G okostelefonokon.

A mostani kampány négy hónappal azt követően indul, hogy az említett operátorok bevezették a világ első kereskedelmi szintű, 3GPP szabványon alapuló 5G hálózatait. A szolgáltatás az első időben korlátozott lefedettséggel üzleti felhasználók számára volt elérhető, mobil routereken keresztül.

Március elején a szolgáltatók kénytelenek voltak visszavenni korábbi ambíciózus terveikből, hogy az országos lefedettségű hálózattal már a hónap végén el tudnak indulni a lakossági ügyfelek körében is. A korai startot ugyanis több minden hátráltatta, egyfelől az 5G-képes készülékek hiánya, másfelől a kormány is elutasította az első tarifa ajánlataikat.

Azzal, hogy a Samsung jól időzítette az új 5G készülék bevezetését a koreai operátorok végül mégis lekörözhetik az 5G-ben ugyancsak mozgolódó amerikai szolgáltatókat, a Verizont és az AT&T-t.

A Verizon tavaly októberben vezetett be egy fix-mobil alapú 5G szolgáltatást, a teljesen mobil ajánlata még előkészítési szakaszban van. Az AT&T pedig egy olyan mobil szolgáltatással állt elő decemberben, ami most még egy Netgear hotspot eszközzel használható.

Mindhárom koreai operátor ajánl 8, illetve 9 GB-os alapcsomagot havi 48,48 dollárnak megfelelő 55 ezer vonért. A piacvezető SKT-nál, amely 34 ezer 5G bázisállomást telepített ezen felül elérhető lesz egy szabvány 5GX 150 GB-os adatcsomag 75 ezer vonért. A prémium és platinum díjcsomagjait pedig, amiből az előbbi 200 GB, utóbbi 300 GB dedikált adatmennyiséget tartalmaz, 89 ezer, illetve 125 ezer vonért kínálja. Azoknak az ügyfelek azonban, akik június végéig előfizetnek, korlátlan adathasználatot garantál a szolgáltató.

A piaci második KT-nek hasonló ajánlatai lesznek havi 80 ezer, 100 ezer,illetve 130 ezer vonért. A 80 ezres ajánlat kevesebbe kerül, mint a szolgáltató korlátlan 4G-s díjcsomagja – adja hírül a Yonhap News Agency. Az operátor 30 ezer 5G bázisállomást telepített és várakozásai szerint az idei év végén az előfizetőinek már több mint a 10 százaléka lesz 5G ügyfél.

Az LG Uplus szabványos 5G csomagja 150GB adatforgalmat foglal magában 75 ezer vonért, a prémium díjcsomagja pedig 250 GB-ot ad 95 ezer vonért. Utóbbit június végéig kedvezménnyel 66 ezerért adja, ami annyi mint amennyibe nála a korlátlan 4G csomag kerül.