A kibertámadások kapcsán már messze túl vagyunk azon, hogy ez csupán néhány informatikus problémája lenne. A biztonság mára stratégiai kérdés lett – hangzott el azon a háttérbeszélgetésen, ahol bemutatták a cég „kibervédelmi kommandóját” a SWAT csapatot.

Kibervédelmi kommandó

Az online jelenlét növekedésével egyre több a vállalatok informatikai rendszerét érő valamilyen külső támadás, legyen az túlterheléses, vagy zsaroló jellegű. Ezt támasztja alá a PwC 2022-es Global Digital Trust Insights felmérése is, amelynek alapján a cégvezetők 60 százaléka számít a kiberbűnözés növekedésére a következő évben.

Azonnali segítség kibertámadás esetén

Az egyre szaporodó esetek ellenére a megtámadottak többségénél az első reakció általában a bizonytalanság, mivel a korábbi hasonló tapasztalatok híján nem tudható, mennyire nagy a baj. Abban sincs sok tapasztalat, hogyan lehet a leggyorsabban elhárítani a korlátozott adatvesztéstől az akár teljes működésképtelenségig terjedő kockázatokat.

A T-Systems új IT-biztonsági szolgáltatása megoldás lehet a problémára, amit a saját incidenskezelő csapattal, vagy a T-Systems kiberbiztonsági központjához (Security Operation Center – SOC) kapcsolódó szerződéssel nem rendelkező vállalatok kérhetnek a behatolások bekövetkeztekor, akár előzetes szerződéskötés nélkül is.

A SWAT csapatot – amely nem más, mint egy gyors reagálású készenléti egység –, alkotó krízisszakértők és válságkezelési tanácsadók a szolgáltatás keretében a krízis alatt és után együtt dolgoznak a megtámadott ügyfél szakértőivel, üzleti, illetve IT-döntéshozóival, hogy megvédjék a célponttá vált társaság üzleti érdekeit, működőképességét és jó hírnevét.

(A CTRL elnevezését alkotó betűszavak a Cyber Threat Resilience Team: számítógépes fenyegetések elleni védelmi képességgel rendelkező csapat, a SWAT elnevezését adó betűszavak a Security Weapons and Tactics).

A nap 24 órájában egy ingyenesen hívható számon (06 1 48 19 911) igényelhető szolgáltatás olyan vállalatok számára is elérhető, amelyek korábban nem álltak semmilyen kapcsolatban a magát egy ideje digitális szolgáltatóként meghatározó céggel.

Komoly kiberbiztonsági befektetésekre készül a T-Systems

A bejelentést kísérő háttérbeszélgetésen, amit Keleti Arthúr, a cég IT-biztonsági stratégája vezetett, Gonda Gábor, a T-System vezérigazgatója kiemelte: az adat fontosságát, amelyet egyébként a jövő ipari vagyonának tartanak, és amely úgymond kritikus nyersanyaggá válik, még mindig alábecsülik a vállalatvezetők. Az adatbiztonsággal való foglalkozást ma még csak a félelem hajtja a vállalkozásoknál.

Hozzátette, hogy a kiberbiztonság területén ezért is komoly ambíciói vannak a T-Systems-nek, komolyan invesztálni fognak a területbe.

„Az üzletszerű kiberbűnözés megjelenése hozott némi paradigmaváltást a biztonságban. Akiket ért már incidens tudják, hogy értékes órák telhetnek el azzal, hogy rutin hiányában megfelelően felmérjék a helyzetet, és meghatározzák azokat az intézkedéseket, melyekkel minimalizálni tudják a kárt, mindezt egy valós stresszhelyzetben. Éppen azt nyújtjuk, ami ezekben a vészhelyzeti szituációkban a legjobban hiányzik: a rutint, a begyakorlott, higgadt, célorientált végrehajtást, a helyi csapatok (üzemeltetés, hálózat, alkalmazások), valamint a vezetőség lépéseinek hatékony koordinálását, egészen az incidens lezárásáig, a belső és a külső kommunikáció megszervezéséig, a folyamatok újraindításáig, a kiértékelésig, valamint a védelem megerősítéséig.” – fogalmazott Kovács Zoltán, a CTRL SWAT operációs vezetője.

„A kiberbűnözés, valamint a különböző célú információszerző, kémkedési tevékenységek már évek óta indokolttá tették az ilyen jellegű szolgáltatások életre hívását, hiszen a motiváció adott: egy profi kiberbűnöző 50 millió forintnyi összeget is megkereshet évente. A piac mostanra ért el arra a tudatossági szintre, ami indokolja a SWAT jelenlétét.” – emelte ki Regős Péter, a T-Systems Kiberbiztonsági Kompetenciaközpont vezetője.