A Mastercard bejelentette, hogy további tíz országban – köztük Magyarországon – teszi elérhetővé teszi a Google Pay szolgáltatást. Nálunk három szolgáltatónál indul el a megoldás.

Google Pay

A Google Pay az arra alkalmas Android-eszközzel rendelkező felhasználók számára nyújt biztonságos, gyors és kényelmes vásárlást, legyen szó internetes vásárlásról, vagy érintésmentes fizetésekről az üzletekben. A világjárvány kezdete után Európában az érintésmentes tranzakciók aránya közel 80 százalékra ugrott.

A Mastercard a szolgáltatást több kibocsátóval és fintech céggel együttműködve nyújtja, a Google Pay Magyarországon most a Revolut, a Curve, valamint a Monese szolgáltatóknál válik elérhetővé.

Egyszerű beállítás és használhatóság

Annak érdekében, hogy a most csatlakozó bankok androidos felhasználóiként a Google Pay összes előnyéhez hozzáférjünk, elegendő egyszerűen csak a kártyakibocsátó mobilbanki alkalmazásában a használni kívánt Mastercard kártya kijelölése után a „Hozzáadás a Google Payhez” opciót választanunk.

A Google Pay használata során a telefonunkkal fizethetünk bárhol, ahol érintésmentes tranzakciókat fogadnak, legyen szó akár üzletekről, akár tömegközlekedésről. Ehhez pedig sem a Google Pay-t, sem a mobilbanki alkalmazást nem kell újra és újra megnyitni, és internetkapcsolatra sincs szükség.

Anélkül, hogy elő kéne keresnünk a pénztárcánkat, az amúgy is a kezünkben lévő okostelefonnal fizethetünk. Ehhez még a POS terminálra sincs szükség – még a 15 ezer forintos összeghatár felett sem, elég, ha közvetlenül a fizetés előtt feloldjuk a telefonunkat.

Fokozott biztonság token technológiával

A Mastercard tokenizációs technológiája biztonságosan kapcsolja össze a bankkártyát és a Google Pay-jel. A Mastercard megoldása úgy védi meg a kártyabirtokos adatait, hogy a fizikai kártyaszámot egy úgynevezett „tokennel”, vagyis egyedi, alternatív kártyaszámmal cseréli fel.

Ennek a minden fizetésnél dinamikusan változó komponensnek köszönhetően a tokenizáció biztonságosabbá teszi a tranzakciókat, ezáltal csökkentve a digitális fizetésekkel kapcsolatos visszaéléseket. Tehát amikor a mobilunkat használjuk egy tranzakció során, akkor a token, és nem a valódi kártya száma vesz részt a tranzakcióban.