A világjárvány sok egyéb más technológia mellett felpörgeti a kiterjesztett(AR) és a virtuális valóságra (VR) épülő megoldásokat is. A befektetőknek is megéri felkutatni az ilyen témával foglalkozó cégeket. Ezen a piacon ugyanis 2024-ig évi 54 százalékos növekedéssel számolhatnak az üzleti szereplők.

Kiterjesztett és virtuális valóság

Az IDC elemzői egyértelműen a pandémiának tulajdonítják a növekedés kimagasló mértékét. Az amerikai piackutató előrejelzései szerint az AR / VR megoldásokra fordított világméretű kiadások az idei valamivel több mint 12 milliárd dollárról 2024-re 72,8 milliárd dollárra nőnek.

Fókuszban a képzés

Jelentős fordulóponttá vált 2020, amikor a vállalkozások minden területen szembesülnek a kiterjesztett, vegyes, valamint a virtuális valóság iránti igény látványos növekedésével.

A járvány okozta gyártási és szállítási nehézségek megzavarták a vállalkozások eddig bejáratott ellátási láncait. A piaci bizonytalanság pedig a kiadások ésszerű átgondolására készteti a cégeket. Mindeközben sok ágazatban jelent meg a hatékonyság növelésének a kényszere is. Ehhez a vállalkozások egyre nagyobb mértékben támaszkodhatnak a technológia vívmányaira, köztük az eddig szerényebb mértékben alkalmazott AR/VR megoldásokra is.

Az üzleti célú felhasználási területek között az első helyen lehet említeni a szakmai jellegű képzéseket és az ipari karbantartást, amelyek öt év múlva egyenként 4,1 milliárd dolláros piaci szegmenst jelentenek majd a megoldás-szállítóknak.

A cégek ki tudják használni az ezen technológia adta lehetőségeket a régi és az új alkalmazottak közötti ismeretek átadására, a terepmunka korszerűsítésére, valamint a dolgozók közötti együttműködés fokozására.

Harmadik legfontosabb üzleti felhasználási terület a kiskereskedelem, ahol a vásárlói élmények fokozására vethetőek be az AR/VR megoldások, vagy ezek elegye, amire 2,7 milliárd dolláros költést jeleznek előre az elemzők.

Vannak felhasználási területek, ahol éves duplázódás várható

A fogyasztói fókuszú megoldások vezető triója – a VR-játékok, VR-videók és az AR-játékok – összesítve az üzletinél jóval többet, 17,6 milliárd dollárt hoz az AR/VR gyártók-fejlesztők konyhájára.

Az elemzés a leggyorsabban növekvő felhasználási területek között említi a logisztikát, valamint a csomagszállítás menedzsmentjét, ahol lényegében évente duplázódik meg az ezekre fordított globális költés. Az előrejelzések szerint a további hét másik felhasználási területen is eléri, vagy meghaladja a 90 százalékot az éves átlagos piacnövekedés.

Az AR / VR kiadások növekedésének a nagy részét a kereskedelmi és az állami szektor beruházásai fogják ösztönözni. Az előrejelzési időszakban a legerőteljesebben a banki (126,7%), valamint az értékpapír- és befektetési szolgáltatás (106,1%) átlagos évi növekedése várható. Nem sokkal maradnak el ettől a szinttől az ilyen célú önkormányzati és állami kiadások(102,5%).

Valóság grafikon

A fogyasztói költések várhatóan 34 százalékot meghaladó éves növekedést mutatnak majd. Az üzleti jellegű költések sorát a kiskereskedelem vezeti, ahol 2024-ben 7,3 milliárd dollárt fordítanak ilyen jellegű beruházásokra, míg a feldolgozóipar költése meghaladja majd az 5 milliárd dollárt.

A hardver dominancia fokozatosan csökken

Technológiai szempontból a hardver jellegű AR/VR eszközökre fordított kiadások jelentik majd a teljes piac kétharmadát 2024-ben is. Arányuk viszont fokozatosan csökken, a szoftverek és a szolgáltatások előretörésével. A szoftverek addigra az összes kiadás majdnem egynegyedét jelentik majd, míg a tanácsadási és rendszerintegrációs szolgáltatások látványos felfutást mutatnak, éves átlagos növekedési ütemük meghaladja a 77, illetve a 90 százalékot.

Földrajzi megközelítésben Kína költ majd a következő években is a legtöbbet AR/VR technológiára, de közben a részesedése az idei 50 százalékról, 36 százalékra csökken. Őt követi az Egyesült Államok, amely öt év múlva megközelíti a kínai részesedést, köszönhetően az ezen a területen várható évi 75,1 százalékos átlagos növekedésének. Nem sokkal marad el ettől az ütemtől Nyugat-Európa sem, ott az elemzők évi közel 73 százalékos növekedéssel számolnak.