A digitalizáció miatt éves szinten 61 százalékos adatrobbanás várható, ezzel együtt az adatközpontok energiaigénye is jelentősen megugrik, a hűtésük pedig súlyos vízfelhasználási gondokat okozhat. Szakértői vélemények a helyzet kezelésére.

Adatközpontok

A világon keletkezett és feldolgozott adatmennyiség 2030-ra elérheti a 175 zettabyte-ot. A feldolgozásukhoz kezelésükhöz szükséges villamos energia mennyisége az évtized végére várhatóan megnégyszereződik.

Előtérben a megújulók

A növekvő energiakereslet fedezéséhez egyre nagyobb mennyiségű megújuló energiára lesz szükség. A probléma lehetséges megoldásait Szontág Balázs villamosmérnök, az Eaton Magyarország szakértője vázolja fel.

Az adatközpontok már ma is a globális villamosenergia-felhasználás három százalékáért felelősek, amit az energiaköltségek ugrásszerű növekedése is tetéz. A Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) becslése szerint 2050-re a világ villamosenergia-termelésének 90 százalékát megújuló energiaforrásokból lehet és kell biztosítani.

Jó hír, hogy az adatközpontok tulajdonosai felismerték, mennyire fontos reagálniuk ezekre a kihívásokra. A S&P Global Market Intelligence az Eaton megbízásából nemrég végzett egy felmérést.

A válaszadók fele nyilatkozta azt, hogy elsődleges fontosságú a számára a megújuló energiaforrások növelésének szükségessége, 47 százalékuk az energiatárolás fejlesztését is kiemelt feladatnak tartja, egyharmaduk szerint pedig fontos, hogy az energiagazdálkodásukat költségközpontból bevételi központtá alakítsák át.

A megkérdezettek 40 százaléka ugyanakkor úgy véli, hogy az energiafogyasztás optimalizálása kihívást jelent, és hasonló arányban nyilatkozták ugyanezt a fenntarthatósági célok teljesítésével kapcsolatban is.

Miközben az adatközpontok már most is számos olyan szolgáltatással rendelkeznek a meglévő, korlátlan áramellátást biztosító rendszereik (UPS) infrastruktúrájának köszönhetően, amelyek ezt a fajta átalakulást könnyebben lehetővé teszik.

Amire már van kézenfekvő megoldás

A frekvenciaszabályozással például automatikusan szabályozhatóak az aktív teljesítménytartalékok a hálózati frekvencia ingadozásai alapján, míg a diszponálható teljesítmény olyan villamosenergia-forrásokat foglal magában, amelyek a hálózatüzemeltetők kérésére igény szerint programozhatók.

Egy másik alternatívaként a gyors frekvenciaválasz-képességekkel (FFR) rendelkező szünetmentes tápegységek (UPS) lehetővé teszik, hogy az adatközpont tartalék energiaellátó rendszere szükség esetén kiegészítő energiaszolgáltatást nyújtson a hálózatnak anélkül, hogy az adatközpont integritása vagy teljesítménye csökkenne.

„A meglévő eszközök ilyen módon történő kihasználása nemcsak javítja az adatközpontok környezetvédelmi referenciáit, hanem a beruházási költségeket is csökkenti, mivel elkerülhetővé teszi a beruházást a rugalmas tárolórendszerekbe” – hangsúlyozza Szontág Balázs.

Ráadásul a lehetőségek kiaknázásához szükséges technológiák bevezetése már javában zajlik. A Microsoft dublini adatközpontjában például az UPS-hez csatlakoztatott lítiumion-akkumulátorsorok jellemzően azt a célt szolgálják, hogy áramkimaradás esetén megfelelő tartalék energiát biztosítsanak.

Ezeket az akkumulátorokat azonban felkészítették a hálózathoz való csatlakoztatásra, hogy segítségükkel a hálózatüzemeltetők akkor is zavartalanul biztosítani tudják a hálózati ellátást, ha a kereslet meghaladja a megújuló energiaforrások, például a szél, a nap és a tenger által generált energia mennyiségét.

„A Microsoft ezt, a hálózatnak nyújtott szolgáltatást az adatközpont rejtett értékeinek kiaknázásaként írja le. A lényeg pedig pont ebben rejlik. Azzal ugyanis, hogy az adatközpontok hozzájárulnak a hálózat működéséhez, jelentősen értékesebbé válnak a tulajdonosok, az ügyfelek, a hálózatüzemeltetők és a környezet egésze számára is” – tette hozzá a szakértő.

Hat érv, amiért a cégeknek jobb adatközponti meghajtót használni

A Google legutóbbi környezetvédelmi jelentése jól mutatja, hogy a globális klímaváltozás hatására az adatközpontok hűtése is egyre jelentősebb erőforrásokat emészt fel, ami súlyos vízfelhasználási problémákhoz vezet.

Ezt ugyancsak a Microsoft például víz alatti létesítményekkel igyekszik orvosolni, de ezt nem minden cég teheti meg. A szerverek energiahatékonyabb működéséhez az adattárolók is jelentősen hozzájárulhatnak, ha a vállalatok a rendszerüknek megfelelő megoldásokat választanak.

A cégek azonban sok esetben még mindig az átlagfelhasználóknak szánt kliensmeghajtók vagy a merevlemezek mellett döntenek, amelyek a Kingston Technology szakemberei szerint nem felelnek meg az ideális IT-infrastruktúra követelményeinek. A memória- és tárológyártó hat érvet is felsorakoztat amellett, hogy a cégek miért járnak jobban az adatközponti SSD-kkel.

1. Nagyobb energiahatékonyság

Az adatközponti SSD-ket kifejezetten adatközpontokhoz és vállalati szintű alkalmazásokhoz tervezték, míg a kliens SSD-ket átlagfelhasználásra. Ezért az adatközponti SSD-k hatékonyabbak adatközponti és szerverkörnyezetben, mivel célszerűbben használják fel az erőforrásokat, mint a kliensmeghajtók.

Ez különösen előnyös a több nagy adatközponttal is rendelkező szervezetek számára, hiszen az SSD-k által csökkenthető a szerverparkok karbantartása és energiaigénye, és így ezek költségei is.

2. Hosszabb élettartam

Speciális kialakításuknak köszönhetően az adatközponti meghajtók élettartama ezekben a környezetekben tovább is tart, mint a személyi számítógépekben használt kliens SSD-k.

Az adatközponti meghajtók több írási/olvasási műveletet tudnak kezelni élettartamuk során, ami azt jelenti, hogy jobban megfelelnek a nagy terheléssel járó és folyamatos adathozzáférést igénylő adatközponti működés követelményeinek, mint a kliens SSD-k.

3. Nagyobb megbízhatóság

Az adatközponti meghajtók alkatrészei robusztusabbak és hosszabb élettartamúak a kliens SSD-kénél. 7×24 órás működésre tervezték őket, és olyan, adatvesztést megelőző kiegészítő funkciókkal rendelkeznek, mint az áramkimaradás elleni védelem és az adatútvonal védelme.

4. Fokozott teljesítmény

Az adatközponti SSD-ket az adatközponti környezetekben megkövetelt nagy teljesítményre optimalizálták. Egységes teljesítményt és alacsony késleltetést nyújtanak, és jól bírják az intenzív írási/olvasási terhelést. Ez azt jelenti, hogy több I/O-műveletet tudnak kezelni másodpercenként, így megfelelőbbek a nagy sebességű adathozzáférést igénylő alkalmazásokhoz.

5. Fejlett funkciók

Az adatközponti tárolók fejlett funkciói között szerepel a végpontok közötti adatvédelem, amely az adatátviteli folyamat minden szakaszában védi az adatokat. Kulcsfontosságú funkció még a kényes adatokat védő hardveres titkosítás és a biztonságos törlés is.

6. Hatékonyabb tesztelés és kompatibilitás

Az adatközponti SSD-ket harmadik féltől és OEM-gyártóktól származó RAID-vezérlőkkel ellátott szerverplatformokon tesztelik a garantált hardver-kompatibilitás érdekében. Többszintű SSD-tesztelési folyamatuk garantálja, hogy minden adatközponti SSD ugyanolyan minőségi színvonalon működjön.