Ismét magyar Nobel-díjasnak ítélték oda a Műegyetem(BME) és a Neumann Társaság által alapított Neumann Professzori címet.

A professzori címet azon kimagasló, nemzetközi szinten is elismert tudományos teljesítményt nyújtó hazai vagy külföldi egyetemi tanár, illetve kutató kaphatja meg, akinek a tudományterülete, tevékenysége kapcsolódik a Neumann János által elért tudományos eredményekhez, és kötődik a BME-hez.

A Németországban élő magyar fizikus az ultragyors lézertudomány területén elért tudományos teljesítményéért részesült a kitüntetésben. A fizikus által megalapozott tudomány a mikrochipgyártástól kezdve a daganatos betegségek diagnosztizálásáig számos területen hozott forradalmi változást.

Krausz Ferenc kutatócsoportjával 2001-ben állította elő és mérte a világon az első attoszekundumos fényimpulzusokat, ezzel megalapozva az ultragyors lézertudományt.

Az attoszekundum a másodperc egymilliárdod részének egymilliárdod része, az ilyen időtartományban működő lézerekkel olyan fizikai folyamatokat is lehet vizsgálni, amiket eddig nem tudtunk, mint például az elektron útját az atom belsejében.

Ahol a kutatása már most is hasznosul

Az attoszekundumos lézereket többek között a félvezetőiparban, mikrochipek gyártásában használják a gyakorlatban, Magyarországon jelenleg a szegedi ELI-ALPS lézeres kutatóközpontban végeznek ultragyors impulzusú lézeres kutatásokat.

Számos súlyos betegség az elektronok bizonyos mozgásával kezdődik, ebből adódóan Krausz Ferenc kutatócsoportja jelenleg az attoszekundumos technológiát felhasználva a betegségek korai stádiumban történő előrejelzésén dolgozik.

Vérminták elemzésével és az összetételük apró változásainak kimutatásával vizsgálják, hogy ezek a változások elég specifikusak-e ahhoz, hogy a daganatos betegségeket egyértelműen diagnosztizálják már a kezdeti szakaszban.

“Akár az adattárolás, akár az adattovábbítás területeit vizsgáljuk, a lézertechnológia fejlődése nélkül az infokommunikációs ipar nem tarthatna jelenlegi kimagasló fejlettségi szintjénél” – kommentálta a tudós teljesítményét a díj átadásán Beck György, a Neumann Társaság elnöke.

A cím korábbi kitüntetettjei: Lovász László és Szemerédi Endre Abel-díjas, illetve Székelyhidi László Leibnitz-díjas matematikusok, Sztipanovits János villamosmérnök, a Vanderbilt Egyetem professzora, Dan Schechtman Nobel-díjas vegyész és Konsztantyin Novoszelov Nobel-díjas fizikus, 2023-ban pedig Karikó Katalin Nobel-díjas biokémikus.