Még gyorsabb adatkapcsolat, megnövelt kapacitás, amivel egyszerre több készülék is stabilan csatlakozhat a wi-fi hálózatra. Ezek a főbb jellemzői a vezeték nélküli internet technológia hatodik generációjának, ami mostantól elérhető a Telekom kínálatában.

Telekom bevezeti a Wifi 6-ot

A digitális oktatás, a home office, a járvány miatt online térbe szoruló egyéb kapcsolattartás gyorsabb és stabilabb internetet igényel napjainkban. Ma már egyre több az otthoni okos eszköz is, köztük a folyamatos működést igénylő „felügyelő rendszerek” az otthoni hálózatokban, amikhez ugyancsak megbízható internetre van szükség.

A meglévő készülékekkel is működik

Az ezt biztosító egyik legkorszerűbb technológia a Wi-Fi 6, amelynek eszközei, elsőként a hazai távközlési szolgáltatók közül a Telekomnál érhetőek el. A hatodik generációs wi-fi elméleti csúcssebessége megközelíti a 10 Gbit/s-ot is, az előző generáció elméleti plafonja 7 Gbit/s volt.

„A Wi-Fi 6-nak köszönhető kisebb késleltetés révén javulhat a nagy felbontású videók minősége, biztos internetkapcsolat alapozza meg az otthoni munkát, a digitális oktatást és tanulást, ha pedig eljön a kikapcsolódás ideje, javulhat az online játékélmény is” – mondja Szabó Melinda, a Magyar Telekom lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese.

Bár ma már egyre több újonnan megjelenő okostelefon és laptop is rendelkezik Wi-Fi 6 képességgel, az új technológia mégsem igényli a meglévő eszközök cseréjét. A Telekom új Wi-Fi 6-os routerei ugyanis kompatibilisek a korábbi szabványú készülékekkel is, ráadásul energiatakarékos megoldásaik révén jobban kímélik a laptopok, az okostelefonok és a táblagépek akkumulátorát.

Hogyan váltsunk Wi-Fi 6-ra?

A Wi-Fi 6-tal a szolgáltató ügyfelei indulásként kétféle eszközön keresztül találkozhatnak. Optikai hálózaton azok az új előfizetők vehetik igénybe, akik a legmagasabb maximális letöltési sebességű internet csomagokat (Gigaerős Net 1000/1000 vagy Gigaerős Net 2000/1000) választják, illetve már meglévő internet-előfizetőként alacsonyabb maximális letöltési sebességet tartalmazó csomagokból a Gigaerős Net 1000/1000 és a Gigaerős Net 2000/1000 díjcsomagokra váltanak.

A másik lehetőség pedig a Telekom Wi-Fi Extra szolgáltatás keretében megjelenő, új Wi-Fi 6 képes mesh eszközök megrendelése. (A mesh megoldások nem az egy router-sok kliens koncepciót követik, hanem a wi-fi eszközöket egy dinamikusabb, nem hierarchikus hálózatba szervezik.)