Az adesso bevásárolja magát a cloud native technológiákkal foglalkozó budapesti LeanNet startup vállalkozásba, ami 2023-ra pedig teljes egészében a német befektetőé lesz.

Felhőszoftver fejlesztők

Nemrégiben írtuk meg, hogy a Cisco bejelentette szándékát a 2017-ben alapított, budapesti székhelyű Banzai Cloud Zrt. megvásárlására. A magyar startup cég jártas az új generációs Cloud Native alkalmazások fejlesztésében és skálázásában, és aktív résztvevője a nyílt forráskódon alapuló projekteknek és közösségeknek. (A cloud native nagyjából annyit jelent, hogy mondjuk egy alkalmazás eleve felhő platformra lett kifejlesztve, úgymond abba „született bele”.)

Újabb technológiai kompetencia jelenik meg az adesso portfoliójában

Az adesso első körben 51 százalékos tulajdonrészhez jut a LeanNetben. A két cég közötti megállapodás szerint a LeanNet 2023 végére kerül teljes egészében az adesso Hungary tulajdonába.

Az akvizíció révén a vállalat informatikai szolgáltatóként a cloud native-vel tovább bővítheti technológiai kompetenciáinak körét. A cloud native technológiák és szolgáltatások a modern felhőalapú számítási architektúrák előnyeinek még hatékonyabb kiaknázását teszik lehetővé.

Az adesso tavaly júliusban nyitotta meg magyarországi képviseletét. A cég ambiciózus tervekkel készült a magyarországi piacra, a nálunk működő német vállalatokkal, különösen az autógyártókkal Németországban már régóta együttműködik.

Az itteni leánycég szakértelme erős a mesterséges intelligencia, az adattudomány, a felhőalapú számítás és a transzformáció területén. Informatikai tanácsadást és szolgáltatásokat nyújtanak a banki, a biztosítási, az autó- és feldolgozóipari, valamint az élettudományi iparágaknak.

A közös egyetemi munka hozta össze a befektetőt és a startupot

Az adesso a német régió egyik vezető IT-szolgáltatója, amely tanácsadással és egyedi szoftverfejlesztéssel foglalkozik. Az 1997-ben alapított dortmundi cég több mint 3000 munkatársat foglalkoztat. Jelentősebb ügyfelei közé tartozik a Deutsche Bank, a Commerzbank, az ipari szereplők közül a Daimler, a Bosch, a minőségtanúsító TÜV Rheinland, valamint a német belügyminisztérium beszerzési hivatala.

A teljesen felvásárolni szándékozott LeanNet technológiai startupként pedig meghatározó szerepet játszik a felhőalapú technológiák terén, támogatja a cégek informatikai rendszereinek felhőbe költöztetését. A magyar startupban szerzett tulajdonhányadával az IT- szolgáltató most olyan technológiai szakértelemmel bővíti a portfólióját, amely a vállalatcsoport számára is hasznosítható lesz a jövőben.

Az adesso Hungary ügyvezető igazgatója egyben az ELTE Informatikai karának intézetigazgató kutatóprofesszora is, szakterülete a felhő architektúrák, módszerek, a mesterséges intelligencia, az adattudomány, valamint az ipar 4.0. Udo Bub egyetemi munkája során figyelt fel Megyesi Péterre és Szabó Dávidra, a startup két társalapítójára.

„A LeanNet nagy lehetőségeket rejt magában, hiszen a felhőalapú alkalmazások és a megfelelő infra-struktúra-technológiák ismerete egyre több üzleti lehetőséget kínál. A felhőalapú alkalmazások fejlesztéséhez szükséges szakértelem elengedhetetlen ahhoz, hogy valóban ki tudjuk aknázni a technológia nyújtotta előnyöket. A szoftver megfelelő strukturálása nélkül a felhő valójában drágábbá is válhat,ahelyett, hogy költséget tudnánk megtakarítani általa“ – nyilatkozta az akvizíció kapcsán Volker Gruhn, az adesso alapítója és felügyelőbizottságának elnöke