A befektetők védelmében mostantól az MNB elrendelheti a jogosulatlan pénzügyi szolgáltatók honlapjainak elérhetetlenné tételét. Az intézkedés a jegybank vizsgálatának lezártáig marad érvényben, a jogsértés megállapítása után viszont további két évig rendelhető el.

Illegális pénzügyi oldalak blokkolása

Az erre vonatkozó törvénymódosítás január 15-től lépett életbe. Ilyen intézkedés akkor hozható, ha felmerült vagy bebizonyosodott annak gyanúja, hogy a honlap engedély vagy bejelentés nélküli pénzügyi tevékenységet készít, vagy segít elő és a honlapon elérhető információk veszélyeztetik a befektetők érdekeit.

A jegybank már a piacfelügyeleti eljárás alatt ideiglenes biztosítási intézkedésként blokkoltathatja a gyanús honlapokat, ha jogsértést állapít meg, a lezáró döntést követően 365 napig válik elérhetetlenné az adott weblap. Utóbbi intézkedés további egy évvel meghosszabbítható. Ha az illegálisnak minősített pénzügyi szolgáltató új honlap(ok)on reklámozná szolgáltatásait, a jegybank azokat is blokkoltatja.

A honlapok zárolásában a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) működik közre. A jegybank a letiltó döntését az NMHH-nak küldi meg, amely azt továbbítja a hírközlési szolgáltatóknak, de emellett a saját honlapján is közzéteszi az elérhetetlenné tett weboldalak listáját is.

A tiltó határozat minden hírközlési szolgáltatóra nézve kötelező. Az MNB tájékoztatja az ennek kapcsán az MNB kezdeményezésére gyakorta elinduló büntetőügyben érintett bíróságot, ügyészséget vagy nyomozó hatóságot is.

Az MNB ezt megelőzően 2020 és 2021 ősze közt több mint 1,5 millió tájékoztató hirdetést tett közzé a legismertebb internetes keresőoldalon, közvetlenül az illegálisnak feltételezett pénzügyi szolgáltatók reklámjai közelében. A jegybanki akció révén az elmúlt közel másfél évben több mint 100 ezer fővel több ügyfél ellenőrizte le az MNB honlapján, hogy jogosulatlan vagy legális pénzügyi hirdetést talált-e magának a világhálón.