Számvetést készített az 5G technológia tavalyi világméretű teljesítményéről az internet-hozzáférés sebességét monitorozó amerikai Ookla. A magyar adatokat is tartalmazó felmérés megmutatja, hol vannak a leggyorsabb 5G-hálózatok, hol a legnagyobb a technológia elérhetősége, melyek a legújabb piaci elvárások.

5G-hálózatok

Az 5G egyre újabb és izgalmasabb lehetőségeket kínál az élet szinten minden területének az újragondolásához. Nem mindenki osztozik azonban egyformán ezekben, mivel még sok ország nem jutott el az újgenerációs technológiához, de még azok is, amelyek hozzáférnek, nem mindenhol tapasztalnak ugyanolyan szintű teljesítményt.

Az internet-hozzáférés sebességét világméretekben monitorozó Ookla Speedtestjének 2021.harmadik negyedévi eredményeiből sok minden megtudható. Egyebek mellett az is, hogy az indulás óta lelassult az 5G-technológia sebessége.

Az amerikai webszolgáltató szakértői szerint ez nem meglepő, gyakran előfordul, hogy az új mobil hozzáférési technológiák a terjedésük során lelassulnak, különösen a technológiai ciklus korai szakaszában.

Az elmúlt egy év során, 2020 harmadik negyedéve és 2021 harmadik negyedéve között, az 5G globális letöltési sebességének mediánja 166,13 Mbps-ra esett vissza, a 2020 harmadik negyedévi 206,22 Mbps-ről. Az átlagos feltöltési sebesség pedig ugyanezen időszakban a kiinduláskori 29,52 Mbps-ről 21,08 Mbps-ra lassult.

5G-hálózatok

Magyarázatul szolgál, hogy egyfelől egyre több felhasználója van a meglévő 5G-hálózatoknak, és az 5G fejlődésének is abban a szakaszában vagyunk, ahol egyre több, korábban lassúbb hálózattal rendelkező ország is belép az 5G piacra.

Másfelől a korai 5G lefedettség növelésére használt dinamikus spektrummegosztás egyre szélesebb körű használata is lassítja az 5G letöltési sebességét. Bár a sebesség csökkenése csalódásnak tűnhet, ez a szakértők szerint inkább kompromisszum a szélesebb hozzáférés érdekében. A 2022-re tervezett további spektrumok és újabb telepítések révén a sebesség várhatóan ismét növekedni fog.

Ezekben az országokban vannak a leggyorsabb 5G-hálózatok

Az 5G technológiát a világon elsőként bevezető Dél-Koreában volt mérhető a vizsgált időszakban a leggyorsabb medián letöltési sebesség. Rajta kívül Norvégia, az Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia, Katar, Kuvait, Svédország, Kína, Tajvan és Új-Zéland került bele még a top tízbe. Svédország, Kína, Tajvan és Új-Zéland 2021-ben újonc volt a top 10-ben, míg Dél-Afrika, Magyarország és Spanyolország kiesett az egy évvel korábbi tízes élbolyból.

5G-hálózatok

Az Ookla adatai szerint 2021. november 30-ig 112 országban telepítették már az 5G-t, egy évvel korábban 99 országban jelent még meg az újgenerációs hálózati technológia. Ami a telepítések teljes számát illeti, ez sokkal látványosabb növekedést mutat. A vizsgált egy éves időszak végén már 85 602 telepítést hajtottak végre szemben a 2020. november 30-i 17 428-hoz képest. Ez rávilágít arra, hogy az 5G hálózatok milyen nagy ütemben bővültek az év során, figyelembe véve azt is, hogy egy adott városban gyakran több telepítés is végbement.

A világ jelenlegi 5G „fővárosai” Szöul és Osló, előbbiben a medián letöltési sebesség 530,83 Mbps, utóbbiban 513,08 Mbps. Budapest a 32. a listán, 158,76 Mbps-mal, a keleti blokk fővárosai közül előttünk jár Szófia(338,34), Zágráb(214,79) és Bukarest(202,83), míg Varsó a sereghajtók között van 86,14 Mbps-mal.

Elérhetőségben élen az USA, míg Magyarország a sereghajtók között

Az 5G jelenléte csak egy mutató a piacon, mert még azokban az országokban is, ahol az 5G már jelen van, a lefedettség és az elfogadottság akár alacsony is lehet. Fontos mérőszám az is, hogy az 5G-képes eszközöket használók hány százaléka tölti idejének nagy részét az 5G-hálózaton, akár barangolás közben is.

Az elérhetőség alapján az Egyesült Államok áll az élen 49,2 százalékkal, Hollandia a második(45,1%), dobogós még Dél-Korea (43,8%). A vezető ötösfogat tagja még Kuvait (35,5%) és Qatar (34,8%). A sereghajtó ötös tagja Brazília(0,8%), Svédország(1,5%), Dél-Afrika(2,7%), és Új-Zéland(2,9%) mellett Magyarország is, igaz a legjobb, 3,6 százalékos mutatóval.

5G-hálózatok

Az Ookla Speedtest adatai világszerte növekvő egyenlőtlenségeket mutatnak az 5G hálózatok teljesítményében, még azon úttörő piacokon is, amelyek az elsők között vezették be az új technológiát. Az eltérés részben magyarázható a kulcsfontosságú 5G spektrumsávokhoz való hozzáférés eltérő szintjével, de ami igazán elválasztja ezeket, az az egy bázisállomásra jutó felhasználók száma, ami Dél-Koreában 319, Kínában 1531, az Európai Unióban 4224, az Egyesült Államokban pedig 6590.

Az 5G letöltési sebesség mediánja ezeken a piacokon eléri, sőt meghaladja a Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) kitűzött célját, amely 100 Mbps-ot ír elő. Az alsó 10 százalékos tartományban viszont csak Dél-Korea és Norvégia teljesíti ezt az értéket, a többiek, köztük az USA még a 20 Mbps-t sem éri el.

A helyzet még rosszabb a feltöltési sebességeknél, ahol egyetlen ország sem haladta meg az az ajánlott 50 Mbps-ot, és ahol az alsó 10 százalékos tartomány egyszámjegyű mutatóra képes. Az egyértelmű, hogy az operátorok a letöltési sebességet részesítik előnyben a feltöltéssel szemben, mivel a legtöbb felhasználói alkalmazás nagyobb letöltési sebességet igényel.

Mivel azonban a szolgáltatók a nagyvállalati piacot is egyre jobban kívánják megcélozni az 5G-vel, ráadásul a konzumer piac kereslete is folyamatosan növekszik az olyan szolgáltatások iránt, mint a videóhívások és a mobiljátékok, a szolgáltatóknak növelniük kell a feltöltési sebességet is – hívják fel a figyelmet az Ookla szakemberei.