Több mint a négyszeresére is nőhetnek a mesterséges intelligenciára(AI) fordított kutatás-fejlesztési kiadások az egészségügyben és a gyógyszeriparban, a világméretűvé vált koronavírus fertőzés nyomán.

A járványhelyzet alakulása bebizonyította, hogy az egészségügyi intézmények már nem hagyhatják figyelmen kívül a mesterséges intelligencia szerepét napi munkafolyamatukban. Az egészségügyi és gyógyszeriparban a technológiára vonatkozó k+f költések a 2019-es 463 millió dollárról több mint 2 milliárd dollárra növekednek a következő öt évben – állapítja meg egyik legújabb kutatásában az ABI Research.

Számos kis és nagy cég fogott AI eszközök fejlesztésébe

Elemzői szerint a mesterséges intelligencia kulcsfontosságú szerepet játszik a világjárványra való reagálásban. Számos vállalat, köztük az Alibaba, a YITU, a Graphen és a Google DeepMind, már fejleszti azokat az AI eszközöket, amelyek segítenek a vírus észlelésében, diagnosztizálásában, a járvány földrajzi terjedésének a követésében, a jövőbeni előfordulásának a prognosztizálásában, sőt a megfelelő védőoltás megtalálásához a vírus potenciális fehérjeszerkezetének a „megjósolásában” is.

A vírusdetektáció mellett az AI-t a bioinformatika területén is alkalmazzák, ahol a COVID-19 ribonukleinsav (RNS) szekvenciáját még alaposabban elemezni lehet a megfelelő vírusellenes gyógyszerek kifejlesztése érdekében.

Most egyetlen gyógyszer sem képes hatékonyan leküzdeni a vírust. A folyamatosan változó vírus elkerülése és a lehető legtöbb ember életének megmentése érdekében új gyógyszer-felfedezési, fejlesztési és tesztelési folyamatokat kell felállítani, mivel a hagyományos módszer már nem megfelelő- emelik ki a szakértők.

Jöhetnek az egyetemes megelőző programok

A már megállapodott cégek, mint például a Google DeepMind, a startupok, mint például a Graphen, és a mesterséges intelligencia alapú lapkakészletek szállítói, mint az NVIDIA és az Intel, felgyorsítják a gyógyszerek felfedezésének, fejlesztésének és tesztelésének sebességét, lehetővé téve a gyógyszeripari társaságoknak és az egészségügyi hatóságoknak a járvány leküzdését.

A gyógyszergyártók és az egészségügyi hatóságok most megtanulták a leckét, a jövőben az AI-alapú fejlesztések révén megelőzésként egyetemes programokat tudnak majd kialakítani a pandémiás helyzetek jobb kezelése, a vírusok kialakulásának és terjedésének előrejelzése, és ami a legfontosabb, az időbeni gyógyítása érdekében. A mostani helyzet arra ösztönzi az érintett szervezeteket, hogy növeljék a k+f beruházásaikat az e téren is alapvetővé váló mesterséges intelligenciába.

A gyógyszeripar globális kutatási és fejlesztési kiadásai 2022-ben becslések szerint 180-195 milliárd dollár között alakulnak, aminek elköltésében nagy üzletet láthatnak az AI alapú hardverek és szoftverek gyártói – mutat rá az elemzés.