A mobil adatforgalom egy év alatt több mint a harmadával, a hívások forgalma pedig 18 százalékkal nőtt. Időközben a mobilnet-piacon már szabad szemmel is láthatóvá vált a DIGI.

Mobilpiac alakulása a járvány alatt

Magyarországon a negyedéves mobilinternet-forgalom a múlt év végén túllépte a 126 millió GByte-ot, szemben az egy évvel korábbi 100 millió GByte-tal – derül ki a mobiltelefon-, a mobilinternet- és a gépek közötti(M2M)mobilszolgáltatásokról készült legfrissebb jelentésből. A mobilról bonyolított hívások forgalma az év utolsó negyedévében elérte a 7,1 milliárd percet, ami 18 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakáét.

A roamingbevételek növekvő trendjét megtörte a járvány

Kiugró értéknek minősíti a jelentést közzétevő hírközlési hatóság(NMHH), hogy egy év alatt a lakossági előfizetők egy SIM-kártyára jutó átlagos havi adatforgalma 42,8 – a nem lakossági előfizetőké 12,4 – együttesen pedig 35,3 százalékkal nőtt.

A telefonhívásokban nem volt lényegi eltérés a lakossági és a nem lakossági előfizetők forgalma között. Nem meglepő módon a roamingszolgáltatás korábban folyamatosan növekvő trendje – a világjárvány okozta lezárásoknak betudhatóan – 2020-ban, különösen a második negyedévtől látványosan megtört.

A múlt év utolsó negyedévében harmadannyi SIM-kártyáról indítottak külföldről hívást és négytizednyiről interneteztek külföldről, mint egy évvel korábban. Az egy barangoló SIM-kártyára eső havi átlagos roaminghívás- és adatforgalom ugyanakkor jelentősen megugrott: előbbi közel háromszorosára, 40,9 percről 114,7 percre, utóbbi közel 3,5-szörösére nőtt 0,8 Gbyte-ról 2,7 Gbyte-ra.

A vizsgálatba bevont utóbbi négy éves időszak alatt a SIM-kártyák száma érdemben nem változott, bár a mobilpiacon a forgalmat bonyolító SIM-kártyák száma 2020 első felében átmenetileg enyhén visszaesett. Az év végén az aktivált SIM-kártyák száma 11,5 millió, míg a forgalmat bonyolító SIM-kártyák száma 10,6 millió darab körül alakult.

A havidijas(postpaid) kártyák aránya a 2017 első negyedévi 60,2 százalékról a vizsgált időszak végére 69,5százalékra emelkedett a feltöltőkártyás(prepaid) SIM-kártyák rovására. A mobiltelefonálás piaca telített, a hívásforgalmat bonyolított SIM-kártyák száma a múlt év végi 9,75 millió darabbal érdemben nem változott a vizsgált időszakban. A teljes hívásforgalom 96 százaléka számlás előfizetésről indul.

Az aktivált gépek és eszközök kommunikációját végrehajtó M2M SIM-kártyák száma is folyamatosan, évi 10 százalékkal növekszik, 2020 második felében meghaladta már az 1,3 millió darabot.

A forgalom zöme átterelődik a 4G-hálózatokra, kikopik az SMS

Mobilpiac alakulása a járvány alatt

A negyedik generációs(4G) mobil szolgáltatás fokozatosan átveszi a hívásforgalmat a 3G-s hálózatoktól, a múlt év végén a mobilhívások 47 százaléka már ezeken a hálózatokon bonyolódott, szemben az egy évvel korábbi 25 százalékkal.

A növekedés oka vélhetően nemcsak a hálózatfejlesztés, hanem az is, hogy a felhasználók egyre több 4G képes készüléket használnak, ami jól jöhet a 3G-hálózatok jövőre tervezett lekapcsolásakor. (A 3G-s hívásforgalom 2020 végén még közel 46 százalékos volt. A 2G-hálózatok részesedése a hanghívásokból épp csak meghaladja a hét százalékot, szemben az egy évvel korábbi 8 százalékkal.)

A korlátlan híváscsomagoknak köszönhetően az elmúlt egy évben a havidíjas előfizetők havonta átlagosan több mint öt és fél órát (339 percet) beszéltek a készülékeiken. A feltöltőkártyásoknál ez a mutató több mint fél órát jelent. Az egyéb szöveges kommunikációs csatornáknak betudhatóan egyre kevesebben SMS-eznek. A múlt év végén az egy évvel korábbihoz képest 18,8 százalékkal csökkent a küldött SMS-ek száma.

Adatforgalomban tarol a 4G, kimutathatóvá vált a DIGI részesedése

A szolgáltatók a teljes mobilinternet-forgalom 95 százalékát 4G-hálózaton továbbították 2020 utolsó negyedévére ; a 3G részesedése 3,6 , a 2G.é mindössze 1,5 százalék volt. Az elmúlt négy évben az éves mobilinternet-forgalom több mint megháromszorozódott, 2020 végén túllépte az éves 474,4 millió GByte-ot.

Ezen belül az összes forgalom kétharmadát kitevő okostelefonos szegmens adatforgalma 2020 utolsó negyedévére 87,2 millió Gbyte-ra bővült, ami az előző év azonos időszakához képest 39,5 százalékos növekedést jelent. Egy számlás okostelefonos SIM-kártya 2020 végén havonta átlagosan 4,9 Gbyte adatforgalmat generált, míg egy feltöltőkártyás (prepaid) 1,5 Gbyte-ot.

Mobilpiac alakulása a járvány alatt

Ami a szolgáltatók mobil hangpiaci részesedését illeti, a vizsgált négy évben a hívásforgalmat bonyolított SIM-kártyák alapján folyamatosan a Magyar Telekom Zrt. volt a piacvezető, részesedése 45 százalék körült alakult. Második a Telenor Magyarország Zrt., amelynek részesedése ez idő alatt 2,4 százalékponttal csökkent, míg a harmadik Vodafone Magyarország Zrt.-é 0,9 százalékponttal nőtt.

A mobilinternet-piacon is a Magyar Telekom volt a piacvezető, részesedése 41 százalék körül alakult az internetforgalmat bonyolított SIM-kártyák alapján. Mögötte a Vodafone és a Telenor többször helyet cserélt, hasonló 28 százalék körüli piaci részesedéssel, míg az év végére már az időközben eladósorba került DIGI is szemmel láthatóvá vált, negyedikként elérte a piac közel 2,5 százalékát.