Az utóbbi években látványos tempójú és nagy számú akvizícióval növekedett a 4iG csoport az infokommunikációs piacon. Legújabb terve, hogy megvásárolja a hazai távközlés egyik meghatározó szereplőjének számító DIGI magyarországi cégeit.

DIGI

Az erről szóló előzetes – nem kötelező érvényű – megállapodást már meg is kötötte a romániai RCS & RDS konzorciummal. A tranzakció a társaság közleménye szerint jól illeszkedne a távközlési piacon eddig bejelentett növekedési terveibe, illetve az Antenna Hungáriával tervezett úgynevezett nemzeti távközlési platform létrehozásába.

Őszig megszülethet a végleges döntés

Ha megvalósul a terv, a 4iG Nyrt. megszerzi a több mint 20 éve működő DIGI Távközlési Szolgáltató Kft. és leányvállalatai, azaz Invitel Zrt. és az ITV Zrt 100 százalékos tulajdonát. A tervezett tranzakció a társaságok átvilágítását, a végleges adásvételi szerződés aláírását és a szükséges hatósági eljárásokat követően szeptember végéig zárulhat.

A DIGI csoport a kábeltévé, a vezetékes internet és adattovábbítás, a mobil távközlés, a vezetékes telefon, valamint DTH (Direct to Home) műholdas szolgáltatások piacán is jelen van. A DIGI országszerte több mint 1,1 millió előfizetőt szolgál ki, és több mint 2,5 millió bevételt biztosító előfizetéssel (Revenue Generating Unit, RGU) rendelkezik.

A DIGI által üzemeltetett hálózatok többsége fejlett száloptikás technológián alapul, a márka a második legnagyobb szereplő az előfizetéses televízió, a szélessávú internet, illetve a vezetékes hangszolgáltatók versenyében.

A DIGI saját gyártású televíziós csatornákkal is rendelkezik, sportadói mellett további négy tematikus csatornával van jelen a televíziós műsorszolgáltatók között. A DIGI Csoport magyarországi alkalmazottainak száma meghaladja a 3000 főt. Konszolidált árbevétele 2020-ban 70 milliárd forint volt, EBITDA-ja pedig elérte a 19 milliárd forintot.

A mobilban még van hová erősödni

Ha sikeres lesz az akvizíció a 4iG a legnagyobb hazai műsorszolgáltatók, szélessávú internetes, valamint vezetékes és mobiltelefon szolgáltatást nyújtó nagyvállalatok közé léphet be. A DIGI csoport is rendezheti magyarországi érdekeltségeinek a helyzetét.

A társaság pozíciója az utóbbi néhány évben főleg az újonnan elindított mobil szegmensben meglehetősen bizonytalan helyzetbe került. Mint ismeretes egy korábbi versenyhivatali eljárás miatt kizárták a két legutóbbi, a hálózat komplexitását, az 5G-piacra való belépését segítendő kulcsfontosságú frekvenciatenderekből. El is indultak a találgatások arról, vajon mit kezd a romániai tulajdonos a magyarországi érdekeltségekkel.

A DIGI felvásárlása jól illeszkedne a 4iG Antenna Hungáriával közösen bejelentett expanziós terveibe, amelyet a vállalat tavaly indított útjára az első magyar kereskedelmi műhold pályára állítását megcélzó, állami és magántőke együttműködésével létrehozott CarpathiaSat megalapításával.

Tervezett belépő az űrtávközlési piacra

Az űrtávközlési piaccal kapcsolatban pedig nemrégiben jelentette be, hogy 75 százalékos tulajdonrészt kíván szerezni a műholdas távközlési szolgáltatások területén piacvezető Hungaro DigiTel-ben(HDT).

A HDT Magyarország a régió egyik meghatározó távközlési szolgáltatójának is számít, amely műholdas kommunikációs rendszerén keresztül VSAT és műholdas műsorszórási szolgáltatást nyújt a megrendelőinek. A jelenleg 45 főt foglalkoztató HDT 2020. évi árbevétele meghaladta a 5,2 milliárd forintot, EBITDA-ja 3,1 milliárd forint volt ugyanebben az évben. Megrendelői között a magánszektor meghatározó társaságai (bankok, televíziós társaságok) valamint állami megrendelők szerepelnek.

Rendszerintegrációs célok kisebb lépésekben

Emlékeztetőül 2019 nyarán a 4iG egy másik nagy hal, az akkor 100 milliárd forint árbevételű T-Systems Magyarország Zrt. felvásárlásával, az infokommunikációs piac másik szegmensében a rendszerintegráció területén akarta a pozícióját erősíteni.

A tulajdonos Telekom csoporttal meg is kötötte az ugyancsak nem kötelező érvényű megállapodását a leányvállalat megvételéről, az év végi határidő lejártakor viszont csak egy szűkszavú közleményben tudatták, hogy a 4iG kezdeményezésére visszalépnek az ügylettől. Azóta a 4iG ezen a területen több kisebb cég – köztük egy adatközponti szolgáltató – felvásárlásával igyekezett még jobban megvetni a lábát.