A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) október 16-án hirdette meg a 900 MHz-es és az 1800 MHz-es frekvenciasávokban 2022 tavaszán lejáró mobil frekvenciahasználati jogosultságok árverését. A kiírási dátum és más előírások nem sok esélyt adnak a Diginek.

Digi és a frekvenciatender

A hírközlési hatóság szeptemberben tette nyilvánossá véleményezésre a 900 MHz-es és az 1800 MHz-es frekvenciasávokban 2022 tavaszán lejáró jogosultságok árverési eljárásának dokumentációtervezetét. A frekvenciákon jelenleg három mobilszolgáltató – Magyar Telekom, Telenor, Vodafone –nyújt szolgáltatást.

A Digi szempontjából kevésnek bizonyultak a módosítások

A frekvenciákon jelenleg szolgáltatást nyújtó három operátor használati jogosultsága 2022. április 7-én és 8-án jár le. Információnk szerint ezúttal maguk a szolgáltatók is támogatták a frekvenciák újrahasznosításának ennyire korai időpontját, hogy időben fel tudjanak készülni a folytatásra. A nyerteseknek ugyanis 2022. április 8-tól és 9-től már üzemképes mobilhálózattal kell rendelkezniük.

Az árverésen nemcsak a frekvenciát jelenleg használók indulhatnak, hanem a tervezet szerint: „ mind azok a személyek és gazdálkodó szervezetek vehetnek részt, amelyek rendelkeznek speciális, nyilvános mobil és fix(MFCN) hálózat üzemeltetésében szerzett tapasztalattal, és legalább három éve nyújtanak saját hálózaton mobiltelefon szolgáltatást és az aktív SIM kártyák száma 2019.december 31-én meghaladta a 200 ezret”.

A hatóság, azóta több ponton is módosította a dokumentációt, miután feldolgozta a piaci szereplők szeptember 29-i szakmai konzultáción elhangzott kérdéseit, észrevételeit. A módosítások nem hoznak lényegi változást az értékesítés menetében és szabályaiban, leginkább a tervezetben már leírtakat pontosítják.

A hírközlési hatóság többek között pontosította a jelentkezők hálózatüzemeltetési tapasztalataira vonatkozó előírásokat, vagyis 200 ezerről 100 ezerre csökkentette az elvárt aktív SIM kártyák számát, de nem csökkentette a három éves szolgáltatási tapasztalatra vonatkozó előírást.

Ez utóbbiak főként a hazai mobilpiac negyedik szereplője, a még ma is tesztüzemben működő Digi Mobil szempontjából fontosak. A szolgáltató ugyanis a mobilhálózatát csak tavaly májusban kapcsolta be.

Az 5G-tenderből egy korábbi versenyhivatali (GVH) eljárás miatt kizárt cég mostani indulása más szempontból is kérdőjeles, mert ez a tender is kizáró oknak tartja, ha az indulóval szemben az értékesítés indulási időpontjához képest két éven belül lenne bármilyen GVH eljárás. A Digivel szembeni 2018-ban indított eljárás határideje viszont csak november közepén jár le. ( A cég egyelőre nem reagált a közleményre.)

A licitre jövő év elején kerül sor

A hatóság közleménye szerint a jelentkezéseket november 10-ig lehet majd beadni. A nyilvántartásba vett résztvevők listáját az NMHH várhatóan decemberben, a nyilvántartásba vétel napján teszi közzé. A licitálásra 2021 elején kerülhet sor, amit – gyakorlásként – egy próbaárverés is megelőz majd.

A 900 MHz-es frekvenciasávban összesen 60MHz-re, az 1800 MHz-es frekvenciasávban pedig összesen 120 MHz-re lehet majd licitálni. A kikiáltási ár a 900-as frekvenciára két forduló alapján 12-12 milliárd, az 1800-as frekvenciára pedig 6 milliárd forintra tervezett. Az új jogosultságok 2022. április 8-tól és 9-től számítva tizenöt évig lesznek érvényesek, és egyszer öt évre meghosszabbíthatók.