Másfél év múlva lejáró frekvencia jogosultságok árverezésére készül a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A dokumentációtervezet alapján akár teljesen új szereplő is megjelenhet a hazai mobilpiacon.

Frekvenciaárverés

A szakhatóság a honlapján tette nyilvánossá véleményezésre a 900 MHz-es és az 1800 MHz-es frekvenciasávokban 2022 tavaszán lejáró jogosultságok árverési eljárásának dokumentációtervezetét. A frekvenciákon jelenleg három mobilszolgáltató – Magyar Telekom, Telenor, Vodafone –nyújt szolgáltatást.

Lesz-e érdeklődés pályán kívülről is?

A frekvenciákon jelenleg szolgáltatást nyújtó három operátor használati jogosultsága 2022. április 7-én és 8-án jár le. Információnk szerint ezúttal maguk a szolgáltatók is támogatták a frekvenciák újrahasznosításának ennyire korai időpontját, hogy időben fel tudjanak készülni a folytatásra. A nyerteseknek ugyanis 2022. április 8-tól és 9-től már üzemképes mobilhálózattal kell rendelkezniük.

Az árverésen nemcsak a frekvenciát jelenleg használók indulhatnak, hanem a tervezet szerint: „ mind azok a személyek és gazdálkodó szervezetek vehetnek részt, amelyek rendelkeznek speciális, nyilvános mobil és fix(MFCN) hálózat üzemeltetésében szerzett tapasztalattal, és legalább három éve nyújtanak saját hálózaton mobiltelefon szolgáltatást és az aktív SIM kártyák száma 2019.december31-én meghaladta a 200 ezret”.

Így az eljárásban akár egy China Mobile, vagy a magyar piacon még jelen nem lévő egyéb hazai és nemzetközi szereplő is részt vehet. ( A China Mobile-ról jó pár évvel ezelőtt valóban felmerült, hogy érdeklődne a magyar mobilpiac iránt, főleg az Európán belül legnagyobb számban nálunk élő kínai lakosság okán is.)

Ugyan nem kizárható újabb szereplők megjelenése, de a tapasztalatok a korábbi hasonlóan nyitott eljárások alapján nem valószínűsítenek nagy túljelentkezést. Ez ellen szól a piac mérete is, a legtöbb hasonló lélekszámú országban sem él meg hosszabb távon egymás mellett 4-5 szolgáltató.

Indulhat-e az 5G-tenderből kizárt Digi?

Az 5G-tenderből egy korábbi versenyhivatali (GVH) eljárás miatt kizárt Digi indulása ugyanakkor most is kérdőjeles, mert ha az említett GVH eljárás az értékesítés indulási időpontjához képest már több mint két éve történt, akkor egyéb jelentkezési feltételek megléte esetén a szolgáltató ott lehet az árverésen, ha viszont még nem járt le a két év, az kizáró oknak minősül.

A GVH eljárás idén novemberben lépi át a két évet. A dokumentációtervezet szerint az értékesítés viszont várhatóan már októberben elindul, és a tervek szerint 2021 első negyedévében zárulhat le.

Az NMHH most olyan – szélessávú szolgáltatások nyújtására is alkalmas – frekvenciákat kíván értékesíteni, amelyekkel több mint 25 éve elindult a hazai GSM szolgáltatás. Az árverés időzítésével a hatóság célja, hogy időben biztosítsa a frekvenciák használhatóságát, és a jogosultságok 2022 tavaszi lejárata, az esetleges átállás a szolgáltatások nyújtásában ne okozzon fennakadást.

Az árverési eljárás célja a frekvenciakészlet újrahasznosítása és a meglévő előfizetők ellátásának folytonossága mellett a szélessávú lehetőségek bővítésével hosszabb távon az 5G-s szolgáltatások nyújtására alkalmas hálózatok kiépítésének elősegítése, a lefedettség javítása, a frekvencia hatékony használatának ösztönzése.

A hónap végén lesz még egy szakmai konzultáció is a tervezetről

Jelenleg az új generációs mobilhálózatok fejlődésének célkeresztjében az adatátviteli sebesség jelentős növelése, a valós idejű vezérlést és kommunikációt lehetővé tévő alacsony késleltetés, a hálózatra kapcsolható eszközök (szenzorok és egyéb más okos eszközök) számának drasztikus növelése és a biztonságosabb szolgáltatásnyújtás áll – olvasható a hírközlési hatóság közleményében.

A 900 MHz-es frekvenciasávban összesen 60MHz-re, az 1800 MHz-es frekvenciasávban pedig összesen 120 MHz-re lehet majd licitálni. A kikiáltási ár a 900-as frekvenciára két forduló alapján 12-12 milliárd, az 1800-as frekvenciára pedig 6 milliárd forintra tervezett.

A frekvenciahasználati jogosultságok ezúttal is tizenöt évig lesznek érvényesek, és egyszer öt évre meghosszabbíthatók. A tervezett árverésről, a frekvenciakészlet jellemzőiről, a dokumentációtervezetről és az eljárás részleteiről a piaci szereplők szakmai konzultáción is kérdezhetnek majd online és személyesen is szeptember 29-én.