A hírközlési hatóság(NHH) korábbi elnöke nemrégiben további feladatköröket kapott a mobilipar meghatározó szereplőit tömörítő globális szövetségben, a GSMA-ban.

Pataki DánielA szakember már több mint 5 éve tölti be a szervezet szabályozásért felelős alelnöki pozícióját, emellé jött augusztustól Európa, Oroszország és a FÁK-országok képviselete.

Pataki Dániel nemzetközi kapcsolatok szakirányon szerezte meg a diplomáját a Budapesti Közgazdasági (ma Corvinus) Egyetemen. Kevesen tudják róla, hogy karrierjét a hírközléstől meglehetősen távol álló kozmetikai iparban kezdte, másfél évig volt a L’Oréal termékmenedzsere.

Egy évvel később viszont már a távközlésben gyarapította ismereteit. Elsőként az Invitel elődjének számító Vivendi Telecom Hungary-nél dolgozott business market manager pozícióban. Majd két és fél évig az Arthur Andersen üzleti tanácsadó cégnél foglalkozott távközlési szabályozási projektekkel.

Következett az államigazgatás, ahol 2002-2004 között az akkori Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM), hírközlésért felelős helyettes államtitkára volt. Innen került a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöki pozíciójába, amit hat évig töltött be.

NHH elnöksége alatt két nemzetközi szakmai szervezet is vezető tisztségre kérte fel. Előbb az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testülete (BEREC) választotta alelnökévé 2007-ben, majd 2009-ben. A köztes évben pedig ugyanennek a szervezetnek az elnöki feladatait látta el. Az Európai Rádió Spektrum Szabályozási Szervezetnek(RSPG)pedig 2007 végétől előbb alelnöke, majd több mint egy évig az elnöke volt.

Az államigazgatást elhagyva, a következő évektől már csak a távközléshez kapcsolódó nemzetközi szervezeteknél folytatta a karrierjét. Először az európai távközlési szolgáltatókat tömörítő brüsszeli székhelyű ETNO (European Telecommunications Network Operators’ Association) vezérigazgatója lett, ezt a pozíciót három évig töltötte be.

Innen vezetett az út 2015-ben a bevezetőben említett londoni székhelyű nemzetközi szakmai szövetségbe a GSMA-ba. Ennek a szervezetnek a nevéhez fűződik egyebek mellett a mobilipar legnagyobb ágazati rendezvényének, a barcelonai Mobile World Congress-nek(MWC) a megrendezése is.