A virtuális világ témája jó ideje létezik a köztudatban, ennek már számos változatát, lásd a korábbi Second Life-ot, akár meg is élhették a téma iránt érdeklődők. A mai új irány a metaverzum, amely a kezdeti szórakoztatóipari és közösségi alkalmazásokon túl egyre jobban terjed az iparban is, hamarosan már jelen idő lesz a BMW épülő debreceni gyárában.

Metaverzum

A metaverzum piaca az évtized végéig mintegy 40 százalékos éves növekedési tempót (CAGR) mutat majd, ennek nyomán értéke 2030-ra megközelíti az ezermilliárd dollárt, a tavalyi jóval szerényebb 22,79 milliárd dollár után. Az eddigi eredmények elsősorban a technológiai szektor piaci szereplőinek, köszönhetőek – derül ki Global Data friss elemzéséből.

Más szektorok is komoly üzleti, márkaépítési és ügyfélmegtartási lehetőséget látnak már ezen a területen, ez is indokolja a jelzett növekedési ütemet.

Földrajzilag az észak-amerikai technológiai óriások – ezen belül is az NVIDIA, a Meta és a Microsoft, valamint az ázsiai-csendes-óceáni térség feltörekvő gazdaságai táplálják a metaverzum piacát. A Global Data becslései szerint tavaly a két régió együttesen a metaverzum-biznisz 50 százalékát adta.

Ezekben a régiókban a vállalatok a metaverzum keretében olyan kritikus technológiákra összpontosítanak, mint a blokklánc, a gépi tanulás, a kiterjesztett valóság(AR), a virtuális valóság(VR), az AdTech, a fizetési platformok, a vállalati alkalmazások, a játékok, és az adatkezelés. Közülük az AR és a VR segíti nagyobb mértékben a metaverzum terjedését.

Metaverzum

A piac bővülését felgyorsítják a fúziók és felvásárlások

A növekedési ütemet a fúziók és felvásárlások(M&A)is erőteljesen fűtik, az eddig lezajlottakat a távoli és a hibrid munkavégzésre való áttérés ösztönözte. Elindult a versengés az erős metaverzum ökoszisztéma-partnerekért és tapasztalatokért.

A legtöbb M&A ügyletnél a jövő technológiáihoz való hozzáférés a fő indíték. Az AR, VR, mesterséges intelligencia (AI) és a blokklánc megoldások szolgáltatói válnak elsődleges célponttá – olvasható az elemzésben.

A már említett technológiai óriások közül az NVIDIA nemrégiben indította el a metaverzum alkalmazások létrehozatalához és működtetéséhez használható felhőszolgáltatását. Az Omniverse platform lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy bárhonnan, bármilyen eszközön, bármilyen helyi számítási teljesítmény nélkül is 3D-s munkafolyamatokat tervezzenek és együttműködjenek virtuális világok és digitális ikrek tervezésében, építésében és működtetésében.

„A metaverzum ugyanis nem más, mint a 3D-s internet, ami összekapcsolja a virtuális 3D világokat, amelyek egy szimulációs motoron keresztül tekinthetők meg” – emeli ki Jensen Huang, a videókártyáiról ismert NVIDIA cég alapítója és vezérigazgatója.

Az ipari termelésben is nagy jövő előtt áll a metaverzum, amit az is mutat, hogy egyre több vállalat fordul az ennek alapjául szolgáló digitálisiker-technológiák felé, hogy már a tervezésnél optimalizálja a későbbi fizikai folyamatok hatékonyságát.

Több mint egy évtizede használ digitálisiker-technológiát a Siemens is, amely a jövőben ezt a mesterséges intelligenciával, a valósághű megjelenéssel is párosítva létrehozza az ipari metaverzumokat a termelés hatékonyabbá tétele érdekében. Ennek érdekében a közelmúltban együttműködésre lépett az NVIDIA-val, aminek keretében összekapcsolják az Xceleratort, a Siemens nyílt digitális üzleti platformját és az NVIDIA Omniverse felhőszolgáltatását.

Ezek segítségével a gyártás és a terméktervezés szakemberei már olyan digitális ikreket hozhatnak létre, amelyek komplett tervezési hűséggel és valós időben működnek, a peremtől a felhőig, szoftveresen definiált mesterséges intelligenciarendszerek összekapcsolásával – emeli ki Cedrik Neike, a Siemens AG igazgatótanácsának tagja és a Digital Industries üzletág vezérigazgatója.

A Siemens fizikai alapú digitális modelljeivel és az NVIDIA valós idejű mesterséges intelligenciájával válik lehetségessé az ipari metaverzum létrehozatala, amelyekben a vállalatok gyorsabban és nagyobb bizalommal hoznak döntéseket.

Az együttműködés ezen formája felgyorsítja a digitális ikrek használatát is, bármilyen méretű vállalat képes lesz digitális ikreket használni valós idejű teljesítményadatokkal. Ennek nyomán további innovatív, akár ipari IoT-megoldások jöhetnek létre.

„A fotorealisztikus, fizikán alapuló digitális ikrek az ipari metaverzumba ágyazva óriási lehetőségeket kínálnak a gazdaság számos ágazatának, mivel virtuális világot teremtenek, ahol az emberek interakcióba léphetnek és együttműködhetnek a valós problémák megoldásában. Ezzel a partnerséggel minden méretű vállalat számára valósággá tesszük az ipari metaverzumot” – mondja Roland Busch, a Siemens AG elnök-vezérigazgatója.

Ez a partnerség egymást kiegészítő technológiákat és ökoszisztémákat egyesít az ipari metaverzum megvalósítása érdekében. A német nagyvállalat megoldásai a valós és a digitális világ, az információs technológia(IT) és az üzemeltetési technológia(OT) metszéspontjában helyezkednek el. Az Xcelerator platform a termék- és gyártási folyamatokon keresztül kapcsolja össze a mechanikai, elektromos, illetve a szoftveres területeket, lehetővé téve az IT és az OT konvergenciáját.

Az Omniverse pedig egy mesterséges intelligencia kompatibilis, fizikailag szimulált és ipari méretű virtuális világmotor, amely először tesz lehetővé élethű digitális ikreket, amelyekkel a szimulációk futtatása gyorsabb, mint a valós idejű gyártás, bármi optimalizálható, legyen az energia, nyersanyag, vagy hulladék.

„Ezért kell nekünk az iparban felgyorsítani a digitalizációt, kombinálni az informatikát és az OT-t, valamint hasznosabbá és értéknöveltebbé tenni az összes rendelkezésre álló adatot – olyan technológiákkal, mint az edge computing és az AI, ezzel is kiaknázva az ipari metaverzum hatalmas potenciálját, amivel sokkal többet teszünk, sokkal kevesebbel – mutat rá Cedrik Neike.

Az autóipar az egyik legdinamikusabb felhasználói kör

Az ipari metaverzum alapját képező digitális ikrek technológia első alkalmazói között az autógyártók találhatók, elég ha csak a költséges töréstesztekre gondolunk. Egy prototípust csupán egyszer lehet összetörni, a digitális másán viszont a kísérletek akár változó paraméterek mellett is számtalanszor megismételhetők. Ezzel tesztkilométerek milliói is megtakaríthatóak, áthelyezhetőek a szimulációs térbe. A technológia jól vizsgázik, hiszen a hagyományos töréstesztek pontosan ugyanazokat az eredményeket produkálták, mint a jóval költséghatékonyabb digitális modellen végzett számítások.

Az ipari metaverzumot fontosnak tartó autógyárak közül is kiemelkedik a BMW csoport, amelynek a szakemberei a világ számos táján lévő üzemek működésének és hatékonyságának javítása érdekében digitális ikreket használnak, hogy valós időben, közös virtuális térben működjenek együtt, ami lehetővé teszi számukra a komplett gyárak 3D-s tervezését, és amelynek során minden résztvevő azonnal láthatja a változásokat és a frissítéseket.

Hazai irányok és lehetőségek

A magyarországi piacon is nő az érdeklődés a digitálisiker-technológia iránt, de jóval lassabb ütemben, mint Nyugat-Európában. Mégis elmondható, hogy az innovációban élenjáró BMW debreceni gyáránál valósulhat meg a Siemens-technológia segítette első ipari metaverzum – olvasható Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatójának a napi.hu-n megjelent cikkében.

Mint Milan Nedeljković, a BMW igazgatótanácsának tagja korábban kifejtette: a német autóipari cég a jövő év végéig 13 teljesen elektromos gépjárműtípust kínál majd a vásárlóinak, így változtatnia kell a gyártási környezeten és folyamatokon.

Mindez alapos tervezést igényel, amelyben nagy szerepe van a digitalizációnak. Az új üzem 2025-ben kezdheti meg a termelést, így a modellezést támogató Siemensnek és az NVIDIA-nak is feszített munkára van szüksége.