Látta már színesben a legendás londoni 6:3-at? Hamarosan már így is megtekinthető majd az Aranycsapat futballtörténelmet író győzelme.

A legendás 6:3
Forrás: Getty Images

A magyar futball nagy napjának számít 1953. november 25-e, amikor a hazai pályán egyébként 90 éve veretlen angol válogatottat először a legendás Aranycsapat tudta legyőzni a Wembley stadionban. A mérkőzést akkoriban itthon csak rádión lehetett élőben követni, mivel a hazai televíziózás elindulására még 55 napot kellett várni.

Mostanra viszont már elkészült az akkori felvétel digitálisan felújított változata. A digitalizáció azt is lehetővé tette, hogy az eredendően fekete-fehér filmben a magyar gólokat színesben láthatjuk majd – jelentette be a mai online sajtóeseményen Szabó Béla, a Telekom márka- és kereskedelmi kommunikációért felelős igazgatója.

Tévéképernyőről felvett adást kellett felújítani

Elmondta, hogy idén tavasszal a BBC raktáraiban sikerült felkutatni a felvételt, aminek a digitalizációja hónapokat vett igénybe. Nehezítette a munkát, hogy akkoriban a technológia még nem tette azt lehetővé, hogy a helyszínről élőben közvetítő BBC egyidejűleg filmre is rögzítse az adást, ezért a két félidőt egy televízió képernyő elé tett kamerával „vették fel”, annak minden hátrányával együtt.

A mérkőzés digitális felújítását és a gólok kiszínezését a budapesti Melon FX végezte: a stúdió munkatársai 3 hónapon át dolgoztak a 67 éves kópia restaurálásán. A teljes digitalizált változat először november 25-én a Super TV2-n lesz látható, utána pedig három hónapig lesz elérhető a Telekom Videotékában is.

 

Forrás: BBC via Getty Images / a PUSKAS.COM Kft. engedélyével