Az első félévet egyértelműen a Samsung uralta Európa nyugati felén, a második félévre viszont már erősödő piaci versenyt jeleznek az elemzők. A kihívók között végre megjelent az Apple is, mellette egyre nagyobb számban vannak az alacsonyabb áron értékesítő kínai versenytársak is.

5G telefon

Berúgták a motort az 5G telefonok piacán Európában is, az év első felében rekordmennyiségű szállítmányok érkeztek belőle. A Nyugat-Európába szállított darabszám elérte a 4 milliót, ami az ottani teljes okostelefon-piac 7 százalékának felelt meg. Egy évvel korábban ez az arány még nem érte el a piac egy százalékát sem, a kereslet növekedése azóta viszont meghaladta a 4 ezer százalékot is – írja legfrissebb piaci elemzésében a Strategy Analytics.

Az 5G piacon is egyre fontosabb lesz az ár

Jelenleg ezen a piacon a Samsung az egyértelmű piacvezető, az első félévben elért nem kevesebb, mint 88 százalékos részesedésével, köszönhetően erős készülékportfoliójának, a Galaxy S20 5G és az A90 5G modelleknek.

A kihívók azonban már itt vannak a sarkában, ezért a második félév már jóval árnyaltabb piaci viszonyokat jelez. Megérkezett az Apple régóta várt első 5G-s családja az iPhone 12, de hamarosan jön az olcsóbb kategóriát erősítő Xiaomi legújabb 5G-s portfoliója a Mi 10 T család.

Az értékesítésben ugyanis egyre fontosabb faktor lesz az ár, az átlagár Európában jövőre várhatóan 800 dollár alá csökken, 2024-ben viszont már alá mehet az 500 dollárnak is.

Nemrégiben megírtuk, hogy Magyarországon a vártnál gyorsabban és drasztikusabban csökkentek az 5G-s készülékek árai, mint azt korábban várták. Az IDC Hungary elemzője lapunknak elmondta, hogy noha a zászlóshajó modellek még ott vannak a 2-300 ezres kategóriában, de már 100 ezer forint környékén találhatóak 5G telefonok.

Járvány ellen itt az antibakteriális „lefedettségű” készülék

Mára már azt is kiderült, hogy mennyibe kerülnek majd az Apple és a Xiaomi legújabb 5G-s készülékei. Az iPhone 12 legolcsóbb „mini” modellje közel 300 ezer forint, a legdrágább Pro Max pedig több mint 600 ezer forintba kerül. (A készülékcsalád részletes árai a hvg.hu-n itt olvashatók.)

Tegnap jelentették be, hogy Magyarországon november elejétől lesz kapható a Xiaomi új prémiumkategóriás Mi 10T családja, ennek legolcsóbb változata a MI 10 TLite alapkonfigurációban 129 900 forint lesz. A legdrágább Mi 10 Pro legtöbbet tudó változata pedig 219 900 forintba kerül.

Utóbbi modell tartalmazza a legtöbb 5G frekvenciamodult a cég eddigi 5G telefonjai közül, és másik érdekessége pedig, hogy gondolva a járványhelyzetre ezt a készüléket antibakteriális fedőlappal szerelték fel és adnak hozzá ugyanilyen képességű tokot is. A bejelentésen ennek kapcsán elhangzott, hogy a telefonok képernyőjén tízszer annyi bacilus telepszik meg, mint egy WC ülőkén. (Arról nem volt szó, hogy mi a helyzet a vírusokkal.)