Az uniós hatóságok további tíz évvel tervezik meghosszabbítani az Európai Unión belüli mobiltelefon használatra vonatkozó „Barangolj mint otthon – Roam Like At Home” szabályozást. Ez ingyenes roamingot jelent az EU-n belüli utazásoknál. A jelenlegi előírás jövő év közepéig van érvényben.

Brüsszel, ingyenes roaming?

Az Európai Parlament Ipari Bizottsága a napokban már meg is szavazta a program 2032-ig szóló kiterjesztését, és azt is javasolta, hogy szüntessék meg a pótdíjakat az uniós országok közötti hívások után. A barangolási díjak öt évre szóló eltörléséről 2017-ben döntöttek, ami 2022 közepén ér véget.

Angelika Winzig európai parlamenti képviselő „soha nem látott európai sikertörténetnek” minősítette az eredeti rendszert, amely rávilágított arra, hogy „mindannyian közvetlenül profitálunk az EU egységes piacából” – olvasható a Mobile World Daily-n.

Minőségi elvárásokat is hozhat a meghosszabbítás

A rendszert, ami még az Európai Tanács jóváhagyását is igényli, az eheti ülésen vitatja meg az Európai Parlament. A meghosszabbítás mellett az is elvárás lesz, hogy a mobilelőfizetők lehetőleg utazás közben is ugyanolyan minőségű és sebességű mobilkapcsolatot élvezhessenek, mint otthon, továbbá, hogy ingyenesen férhessenek hozzá a sürgősségi hívásokhoz és SMS-ekhez.

A lépésekre azért van szükség, mert az Európai Bizottság elemzése az eredeti barangolási szabályozással kapcsolatban azt mutatta, hogy „a piaci feltételek még nem látszanak garantálni, hogy az ingyenes barangolás, szabályozási beavatkozás nélkül is folytatódhat”.

A négy éve elfogadott szabályozás szerint az európaiak bárhol az EU -ban telefonálhatnak, üzenetet küldhetnek és használhatják a mobiladatokat, külön költségek nélkül, a „Roam, mint otthon” irányelvnek köszönhetően.

Hívás és SMS esetén, ha az otthoni díjcsomag ezek korlátlanságára vonatkozik, az előfizető az EU-n belül utazva is élvezheti ezen szolgáltatások korlátlanságát.

Megszűnhet a pótdíjazás

Az adatcsomagokra vonatkozó szabályok ettől némileg eltérnek. Ha valakinek korlátlan mobilnet használatra szóló, vagy nagyon olcsó mobiladat csomagja van otthon, a szolgáltatója a barangolás idejére korlátozhatja az adathasználatot, amelyet biztonsági vagy „fair use” korlátnak neveznek.

Ebben az esetben az operátor előzetesen tájékoztatja az ügyfelet a limitről, és figyelmezteti, amikor eléri ezt a korlátot. Ha valaki eléri ezt a plafont barangolás közben, továbbra is rendelkezésére áll az adathasználat egy kisebb használati díj ellenében, ami idénre 3 €/GB( + ÁFA). Ezt a pótdíjat 2022 -ben tovább csökkentik 2,5 €/GB + ÁFÁ-ra, a meghosszabbításnál pedig már el is törölhetik.

Mindaddig, amíg egy személy rendszeresen utazik ugyan, de több időt tölt a hazájában, mint külföldön bármely 4 hónapos időszak alatt, teljes mértékben részesedhet a Roam Like at Home előnyeiből.

Ha az előfizetőnek mégis külön díjat számítanának fel, először a mobilszolgáltatójához kell fordulnia. Ha nem sikerül ily módon rendezni az ügyet, az előfizetőnek a helyi távközlési szabályozóhoz kell fordulnia, amely rendezi az ügyet.

Ha egy személy néhány hónapos időszak alatt hosszabb ideig tartózkodik az EU –n belül egy másik országban, mint a saját országában, az otthoni szolgáltatója felveheti vele a kapcsolatot, és kérheti, hogy fizessen többet.