Decembertől élesíti a DIGI Magyarország jelenleg leggyorsabb internetszolgáltatását, a Fiberlink 10 G-t, az optikai hálózatán lévő lakossági előfizetőknek – jelentette be Dragos Spataru, a cég ügyvezető igazgatója.

Digi

Az évek óta visszafogott kommunikációt folytató DIGI Kft. ma online sajtótájékoztató keretében számolt be legújabb, a vezetékes internetet érintő fejlesztéséről. A bejelentés annak fényében is meglepő, hogy mint ismert, a romániai cégcsoport magyarországi leányvállalatai idén tavasszal eladósorba kerültek, azokat a 4iG Nyrt. kívánja felvásárolni.

A mostani bejelentés egy, a piacon jelenleg egyedülálló fejlesztést takar, a DIGI Magyarországon elsőként indítja el a 10 Gbit/s névleges sávszélességet nyújtó szolgáltatását, a jelenleg legnagyobb sávszélességgel bíró Fiberlink 10G-t.

A Fiberlink 10G és a Fiberlink 2.5G, vagyis a 2,5 gigabit/s sebességű szolgáltatás három ütemben válik elérhetővé az előfizetők számára. A főváros egyes kerületeiben zajló tesztelési időszakot követően a szolgáltatás decemberben már Budapest teljes területét lefedi majd.

A következő etap jövő márciusra időzített, akkor öt vidéki nagyvárosban, Debrecenben, Szegeden, Győrött, Pécsett és Miskolcon választhatják a cég előfizetői a kétféle sebességű szolgáltatás valamelyikét.

Az utolsó szakaszban 2022 végéig a vállalat elérhetővé teszi a szolgáltatást minden, optikai szálas(FTTH) lefedettséggel bíró, főbb vidéki megyeszékhelyen. Az eseményen elhangzott, hogy első körben a már meglévő internetes ügyfelek juthatnak hozzá a csúcssebességű technológiához, amihez nem lesz szükség jelentős átépítésre, mindössze egy végponti berendezés cseréjére és a Wi-Fi 6 technológiára lesz szükség.

A 10 gigabites sávszélesség a jövő internetét jelenti

A társaság az új szolgáltatások árazásában is tartja magát eddigi gyakorlatához. A gyorsabb Fiberlink 10G szolgáltatás havidíja bruttó 5 ezer forint, a Fiberlink 2.5G havidíja pedig bruttó 4 ezer forint lesz.

A Fiberlink 10G-vel a szolgáltató már a jövő internetét képviseli, a technológia nemcsak gyorsabb sebességet hoz akár több egyidejűleg csatlakoztatott eszközön, javítja a home office és az online tanulás környezetét, hanem a gamereknek is még nagyobb késleltetésű netkapcsolatot teremt, illetve azonnali hozzáférést a nagyfelbontású videótartalmakhoz.

Egyelőre nem kívánta kommentálni a digitrendi.hu kérdésére a cég ügyvezetője, miért késik a 4iG-vel folytatott tárgyalás, amelynek lezárását tavasszal még szeptemberi határidővel tervezték. Megkérdeztük azt is, hogy a most bejelentett szolgáltatások a cég vezetékes internet előfizetőinek mekkora hányadát érinti. Dragos Spataru elmondta, hogy az ügyfélkör jelenleg mintegy 90 százaléka él a cég FTTH hálózatával lefedett területen, amit 100 százalékosra terveznek felfejleszteni.

Ami a cégről tudható

A DIGI Kft. a DIGI Communications N.V. magyarországi leányvállalata. Az itteni piacon 1998. óta van jelen, eleinte a tévés és a vezetékes, valamint műholdas internet piacon, 2019-2020 óta pedig már a mobilpiacon is jelen van. Itt azonban korlátozottabbak a lehetőségei, mert a legutóbbi frekvenciaértékesítésekből kimaradt.

Az operátor az egyik meghatározó távközlési szolgáltató a magyar piacon, tévépiaci részesedése 28,3%-os, a vezetékes internetben 22,6%-ot mondhat magáénak, míg a vezetékes telefon piacán 22,1%-ot képvisel.