Hogyan tévézzenek a gyengén látók, színtévesztők, hogyan segíti a mesterséges intelligencia a siketek és nagyothallók nagyképernyős világát? Az okostévék legújabb generációi már ezekre is tudják a megfelelő választ.

Okostévés megoldások látás- és hallássérülteknek

A látás- és hallássérültek tévézését megkönnyítő okostévés megoldások a Magyarországon kapható készülékkínálatban is megtalálhatók. A szóban forgó technológiák fejlesztésében igen aktív Samsung 2021-es modelljei már tartalmazzák ezeket a mesterséges intelligencia(AI) alapú applikációkat, a legtöbbjük magyar nyelven is hozzáférhető. Közéjük sorolható a jelnyelv zoom, a többcsatornás audio kimenet és a VoiceGuide.

Mire jó a jelnyelv zoom?

A siketek által használt jelnyelv a szavak jelentését kézjelek- és mozdulatok segítségével fejezi ki. Egyes jelek azonban többféle jelentéssel is bírhatnak a különböző helyzetekben, amely az arckifejezésről vagy a szájról olvasható le.

A Samsung tévék a cég saját AI algoritmusának köszönhetően automatikusan felismerik a jelelést és a kép megfelelő részét kétszeresére nagyítják, hogy a részletek jobban láthatók legyenek. A felhasználók maguk is kiválaszthatják a nagyítandó területet a képernyőn, és beállíthatják a nagyítás mértékét, hogy közelebbről láthassák mondjuk egy kvíz kérdéseit, vagy egy sportesemény eredményjelzőjét.

Okostévés megoldások látás- és hallássérülteknek

Hogyan segít a hallássérülteknek a többcsatornás audio kimenet?

Amikor a család együtt tévézik, nehéz beállítani a megfelelő hangerősséget, hiszen a nagyothallónak sokkal hangosabbra állítva élvezhető csak a műsor. A készülékeken elérhető többcsatornás audio kimenet funkcióval mindenki a számára megfelelő hangerővel követheti a tartalmakat.

A megoldással a nagyothallók a televízióhoz csatlakoztatott Bluetooth eszközön hallgathatják az adást a számukra megfelelő hangerőn, anélkül, hogy a tévé hangereje a többi felhasználót zavarná.

A színek új világa színtévesztők és gyengénlátók számára

Magyar fejlesztésű applikáció segíti már jó pár éve a színtévesztők képernyős tartalomfogyasztását a SeeColors alkalmazás révén. A Colorlite Kft. által kifejlesztett megoldás a televízió színeit úgy módosítja, hogy a színtévesztők számára is élvezhetővé tegye a tartalmakat.

A felhasználók az alkalmazásban beállíthatják, milyen típusú, és mennyire súlyos betegséggel élnek együtt, a készülék ennek megfelelően javasol optimális képmegjelenítést. A SeeColors app elérhető a Smart TV modellek alkalmazásboltjában.

A gyengénlátók számára még nehezebb lehet a színek pontos érzékelése. A fehér háttéren látható fekete szöveg például elmosódhat a látássérültek vagy a fényre érzékeny felhasználók esetében, ami fárasztja a szemet.

Ilyen esetekben a menü színei a színcsere funkcióval cserélhetők fel, ami megkönnyíti a TV menüjének használatát, a megjelenített tartalmat ugyanakkor nem befolyásolja. A fekete háttéren megjelenő fehér szöveg ugyanakkor könnyebben olvasható és a szemet is kíméli.

Az újgenerációs okostévék a színvakokat is több megoldással segítik. A szürkeárnyalatos üzemmód a színes képeket fekete-fehérré alakítja, a nagyítás funkció segítségével pedig a szövegek vagy a SmartHubhoz hasonló felületek kisebb részletei nagyíthatók fel.

Akadálymentesítő appok gyors eléréssel

Ha a felhasználók több mint két másodpercig lenyomva tartják az erre alkalmas TV-készülék távirányítójának némító gombját, testre szabhatják az akadálymentesítő applikációk beállításait. Ebben a menüben választhatók ki a megfelelő akadálymentességi funkciók és rendelhetők hozzá a gyors elérési gombok.