Neo QLED, MicroLED technológiájú, mesterséges intelligenciát(AI) használó készülékekkel jelentkezik 2021-ben a világ vezető tévégyártójának számító dél-koreai márka, amely idénre megújította Lifestyle portfolióját is.

Samsung idei tv knálata

Figyelemre méltó egyedi megoldás a napelemes távirányító is, amely több idei TV modelljében is ott lesz. A tartozék bel- és kültéri fénnyel vagy USB-n keresztül is tölthető. Ezzel a fejlesztéssel a következő hét évben várhatóan 99 millió AAA elemet spórolhatnak meg a felhasználók – állítja a gyártó. A távirányító „zöldítéséhez” a cég a gyártási eljárásait is továbbfejlesztette, az eszköz előállításához 24 százalékban újrahasznosított műanyagot is felhasznál .

Ugrásszerű változások a kijelző technológiában

A 2021-es portfolió a legújabb AI-alapú fejlesztésekkel segíti a kényelmes tévézést, ami azt jelenti, hogy a készülékekben olyan funkciók is megjelennek, amelyekkel a halláskárosultak, a vakok és gyengén látók is személyre szabhatják, a televízió működését.

A Samsung is készült az idei év áttörésének számító Mini LED kijelző innovációra, amely a kijelzőknél fényerőben és kontrasztban hoz ugrásszerű javulást. Ez évi csúcskészülékeiben: a 8K felbontású QN900A-ban és a 4K felbontású QN90A-ban jelenik meg először a Neo QLED technológia. Ehhez fényforrásként a Quantum Mini LED-et használja, ennek precíz vezérlésére a Quantum Matrix technológia és a Neo QLED-re optimalizált képalkotó chip, a NeoQuantum processzor szolgál.

A Samsung úgy tervezte meg a Quantum Mini LED-et, hogy annak mérete a hagyományos LED-ek1/40-ed része legyen. A fény eloszlatásához használt lencse és a LED rögzítésére használt alkatrészek helyett a Quantum Mini LED extrém vékony mikrorétegekből épül fel, amelyek rengeteg apró LED-del vannak feltöltve.

A QuantumMatrix technológia lehetővé teszi a sűrűn álló LED-ek ultra finom és pontos vezérlését, megakadályozva ezzel az elmosódást,így a tévénézők a lehető legjobb minőségben élvezhetik a tartalmakat.

A Neo QLED révén a sötét területek sötétebbek, a világos területek pedig még fényesebbek lesznek, ami még pontosabb és minden eddiginél jobb HDR-élményt eredményez. A Neo Quantum processzor képes a minőséget bemeneti minőségtől függetlenül 4K és 8K képkimenetre optimalizálni, az akár 16 különféle neurális hálózati modell használatával, amelyek AI-alapú felskálázásra és mélytanulás technológiára épülnek.

Megújult a kábelkezelő rendszer is

A 8K-s modell szinte teljesen kávamentes képernyővel érkezik, Slim One Connect boxegysége pedig egy teljesen új kábelkezelő rendszert jelent, amely akár a TV hátuljához is csatlakoztatható, így könnyebb telepítést és elegánsabb megjelenést tesz lehetővé.

A készülék számos innovatív audió megoldással érkezik. Az Object Tracking Sound (OTS) Pro dinamikus hangja követi az objektumok mozgását a képernyőn, a Space Fit Sound pedig elemzi a készülék fizikai környezetét, és ahhoz illeszkedő hangot bocsát ki.

A tévézésen túlmutató igények

A Neo QLED modellek már nemcsak a tévézés élményére készültek, hanem igazodnak a felhasználók járványhelyzet miatt megváltozott igényeihez is, legyen szó edzésről, szórakozásról vagy home office-ról.

A Samsung Health például könnyen átalakítja az otthoni teret személyes edzőteremmé, az új Smart Trainer funkció pedig valós időben követi és elemzi a testtartást, akárcsak egy valódi személyi edző.

Az edzés alatt és után az intelligens edző visszajelzést ad, segít számolni az ismétléseket és megbecsülni az elégetett kalóriákat. A Bixby-kompatibilis hangvezérlésen keresztül elérhető video- és interaktív edzésekkel pedig személyre is szabhatóak az otthoni edzések.

Samsung idei tv knálata

A karantén korszak megváltozott igényeit szolgáljáka gamerek számára kifejlesztett funkciók. A Super Ultrawide Game View lehetőséget nyújt a játékosoknak, hogy ne csak a 21:9-es képaránnyal, hanem az ultraszéles 32:9-es aránnyal is játsszanak, hogy ne maradjanak le a játék egyetlen pillanatáról sem.

A Game Bar segítségével a játékosok gyorsan felmérhetik és beállíthatják a játék kritikus feltételeit, legyen szó a képarány-váltásról, a bemeneti késleltetés ellenőrzéséről vagy a fülhallgató csatlakoztatásáról. A Free Sync Premium Pro pedig az akadozást minimalizálja, így a képminőség az egész játék alatt egyenletes marad.

Az otthoni munkavégzést, vagy tanulást támogatja a készülékeken található PC a TV-n megoldás, amivel számítógépet, egeret és billentyűzetet is csatlakoztathatunk a TV-hez. A tévékészülék böngészőjével közvetlenül elérhető az MS Office 365 program, amivel dokumentumokat hozhatunk létre és szerkeszthetünk. Ehhez elegendő a számítógépre telepíteni az EasyConnection alkalmazást, és bejelentkezni a Samsung fiókba, a tévé pedig automatikusan csatlakozik a számítógéphez.

Új Micro LED portfolió, ultranagy kijelzőkkel is

A 110-, a 99 colos és a kisebb méretű készülékek az év végéig folyamatosan érkeznek a piacra. A MicroLED tévében található mikrométeres méretű LED-ek mellett nincs szükség a hagyományos kijelzőkben használt háttérvilágításra és színszűrőkre. A készülék maga állítja elő a fényt és a színeket a pixelstruktúrán keresztül.

A márka továbbfejlesztette okostévés funkcióit, kihasználva Micro LED sorozat ultranagy kijelzőjének előnyeit. A 4Vue (QuadView) funkcióval a képernyőn egyszerre akár négy tartalomforrást is követhetünk a képernyőn. Egyidejűleg több külső eszköz is csatlakoztatható a készülékhez, így akár egyszerre nyomon követhető több rájátszás meccs eredménye, vagy játék közben streamelhetők a különböző segítséget nyújtó videók.

Jönnek az újabb „képkeret” stílusú készülékek

Samsung idei tv knálata

A Samsung továbbfejlesztette Lifestyle TV sorozatát is. A The Frame készülék 2017-es debütálása óta ebből a termékkategóriából több mint egymillió darabot adott el a cég. A 2021-es modell a The Frame örökségét viszi tovább, 50 százalékkal keskenyebb és egyre jobban emlékeztet egy hagyományos képkeretre. Az új, felpattintható keretvariációk öt új színvariánsban érkeznek, kétféle személyre szabható stílusban.

Az Art Store felületre regisztrálva több mint 1400 válogatott műremekhez férhetünk hozzá. Az új mesterséges intelligencia alapú automatikus válogatási technológia részletesen elemzi az egyéni ízlést és preferenciákat, ennek megfelelően ajánl különféle műalkotásokat a figyelmünkbe.