Minden korábbinál fontosabbá vált a világjárvány idején az internet. Egy friss felmérésből megtudhatjuk, hogy az európai országok polgárainak – köztük nekünk magyaroknak – mennyibe is kerül a világháló elérése vezetékes hálózaton.

Szélessávú internet

Érdekes elemzés látott napvilágot arról, hogy mely európai országokban a legolcsóbb, illetve a legdrágább a vezetékes szélessávú net, az infokom területtel foglalkozó AddictiveTips.com jóvoltából. A weboldal a számításokhoz figyelembe vette a brit Cable.co.uk által összegyűjtött szélessávú internettarifákat, és összevetette azokat a Numbeo által összesített éves nettó fizetési mutatókkal.

Az albánoknak fáj a legjobban a netszámla

A felmérés szerint a világháló szélessávú eléréséért a legtöbbet az albánoknak kell fizetni. Az ottani éves nettó átlagfizetés 4100 eurónak felel meg, ennek több mint a 7 százalékába, közel 300 euróba kerül a netezés költsége.

Második helyen is egy balkáni ország Észak-Macedónia áll, ahol százalékos arányban(6,8) nem sokkal kevesebbet tesznek ki az internetdíjak, de mivel az ottani átlagjövedelmek magasabbak, így az összesített átlagdíj is meghaladja a 300 eurót.

A dél-európai országok sorolhatók még a drágábbak közé, ahol a polgárok az éves jövedelmük több mint a 3 százalékát költik szélessávú internetre – Montenegró (4.4%), Görögország (4.3%), Portugália (3.3%), Bosznia-Hercegovina (3.2%) Szerbia (3.1%).

Mennyibe kerül a világháló elérése

Mi magyarok a középmezőnyben, a 37 országból a 17. helyen állunk. Az átlagos éves nettó jövedelmünk, ami 8753, 49 eurónak felel meg, ennek az 1,7 százalékát 155,82 eurót fordítunk vezetésnet előfizetésre.

És, hogy hol kerül jövedelemarányosan a legkevesebbe a világháló elérése? Ez a szerencsés ország Svájc, ahol az ottani polgárok az éves fizetésük alig 1,1 százalékát költik ilyen célra. Igaz ez abszolút értékben(699,59 euró) több mint a négyszerese a svájci átlagjövedelem pedig a 7-szerese a miénknek, 61660 euró.

Hol a legdrágább a szélessávú internet elérés?

Tisztán a szélessávú vezetékes netköltségeket tekintve ez a szolgáltatás Európán belül Norvégiában a legdrágább. A norvégok átlagosan évi 798,12 eurót fizetnek érte, ami havi 66,51 eurónak felel meg. A másik végletnek, vagyis a legolcsóbb tarifájú országnak pedig Ukrajna számít, az ottani polgároknak évente átlagosan 64,66 eurónyi összegbe kerül a szélessávú net.

A 37-es listán Magyarország a 30. helyen áll, a már említett évi 155,82 euróval, ami nagyjából havi 13 eurónak felel meg.