Banki alkalmazástranszferként indult, univerzális átalakítóvá vált egy olyan megoldás, amivel leegyszerűsíthető a Google alkalmazások(GMS) átültetése a Huawei saját mobil(HMS) rendszerébe.

Google alkalmazások „huaweiesítése"

A bluesource alkalmazásfejlesztő SDK Choice névre keresztelt megoldása megkönnyíti a fejlesztők és a márkák számára, hogy a GMS- és a Firebase-keretrendszereken alapuló, már meglévő alkalmazásaikat HMS-en is használhatóvá alakítsák át. Az új megoldással az alkalmazásfejlesztők költségeit és a fejlesztés idejét lehet csökkenteni, és az applikációk is még könnyebben futtathatók a Huawei-eszközökön.

Emlékeztetőül a Trump kormányzat idején néhány kínai gyártóra, köztük a Huawei-re bevezetett amerikai embargó nyomán a távol-keleti cég eszközei már nem használhatják a Google ökoszisztémát, ezért volt szükség a saját mobil rendszer(HMS), kezelőfelület(EMUI) és alkalmazásáruház(AppGallery) kifejlesztésére.

Már 120 ezer alkalmazás, köztük 260 magyar található az AppGallery-ben

Az AppGallery ma már a világ harmadik legnagyobb alkalmazásáruháza, amely dinamikusan bővül mind a felhasználók az alkalmazások és a fejlesztők számát tekintve. Európában tavaly 61,5%-kal, több mint 42 millióval nőtt az aktív felhasználók száma, a magyarok benne vannak az első tíz legtöbb felhasználót felmutató országban.

Az AppGallery-t világszerte pedig már havi 530 millióan használják. A platformra eddig összesen 2,3 millió fejlesztő regisztrált – ebből 300 ezer Kínán kívüli –, ami 77 százalékkal több a tavalyi évhez képest. Jelenleg 120 ezer alkalmazást integráltak a HMS rendszerébe, amelyben magyar fejlesztők jóvoltából 260 magyar app is található.

A bluesource az SDK Choice-t eredetileg a Raiffeisen Bank számára fejlesztette ki, hogy segítse az osztrák bank alkalmazásait elérhetővé tenni a Huawei-felhasználók számára. A megoldás azóta nyílt forráskódú szoftverként is elérhető, hogy más márkák és fejlesztők számára is gyorsabb, biztonságosabb és kényelmesebb legyen az adaptálás.

Megjelenése óta egyre több vállalkozás dönt az SDK Choice használata mellett. Az elsők között volt az osztrák nemzeti televíziós szolgáltató, az ORF, a Raiffeisen bank, az osztrák szövetségi vasút, valamint az osztrák posta. Világszerte jelenleg több mint 60 vállalkozás használja a bluesource technológiáját. Az SDK Choice kiegészíti a Huawei által kifejlesztett, meglévő bővítményeket is, hogy segítsen a fejlesztőknek átalakítani és adaptálni az alkalmazásokat a HMS ökoszisztémához.