Menetrendszerűen megérkezett ősszel a Huawei legújabb zászlóshajója a Mate 30 okostelefoncsalád. Amint az várható volt, ebbe a kínai gyártó már nem telepíthette a Google ökoszisztémát.

Huawei Mate30 Pro

A héten mutatta be a Huawei friss csúcsmodelljeit, a Mate 30 Pro-t, a Mate 30-at, a Wath GT 2 okosórát és a FreeBuds 3 vezeték nélküli fülhallgatót. Az okostelefon sorozat megint nagyot fejlődött dizájnban és hardverben, de a szoftverben az amerikai tiltólistára kerülés először éreztette húsbavágóan a hatását.

Play Store és Google appok helyett HMS és Huawei AppGallery

A kínai gyártó nem ugyanis ezekbe a modellekbe már nem tehette bele a Play Store és a Google alkalmazásokat. Helyette a vállalat saját Huawei Mobile Services (HMS) szolgáltatásait, illetve Huawei App Gallery alkalmazásboltját ajánlja a vásárlóknak, amelyek a készülékeken előre telepítve érkeznek. A HMS platformmal jelenleg a cég szerint 45 ezer app működik együtt – olvasható a HWSW-n.

A lépés a kínai gyártó számára az otthoni eladásokban valószínűleg kevésbé okoz negatív irányú változásokat, az ott elérhető alternatív lehetőségek miatt, az európai és tengerentúli piacokon viszont már igen. Már a korábbi 45 napos tiltás is egyes készülékkategóriákban visszavetette a távol-keleti cég utóbbi néhány évben tapasztalt lendületét.

A telefonok ugyanakkor még Androidon, annak legújabb 10-es kiadásán futnak, de már, mint korábban megírtuk a Huawei saját EMUI 10 kezelőfelületén keresztül. A kínai gyártó azonban már az Android utáni korszakra is felkészült. Augusztusi fejlesztői konferenciáján már saját operációs rendszerét is bemutatta, ami Hongmeng, máshol HarmonyOS néven kerül forgalomba. A rendszer elsőként okosórákhoz, okosképernyőkhöz lesz elérhető.

5G-s chipkészlettel jönnek az új készülékek

A csúcsszéria modelljeit Kirin 990 5G-képes chipkészlettel, 14 darab 5G antennával, Supersensing Cine kamerával, valamint OLED Huawei Horizon kijelzővel is felszerelte a gyártó. A Mate 30 Pro négykamerás rendszere a 4K-s felbontású és lassított felvételek készítésében is újat nyújt elődjéhez képest.

A Huawei a hagyományos oldalsó, hangerőszabályzó gombokat pedig láthatatlan virtuális kialakításúakra cserélte. A hagyományos, gombos hangerő-szabályozás helyét átvették a képernyő oldalába épített szenzorok. Az Intuitive Side-touch Interaction funkció révén a felhasználók a kijelző bármelyik oldalán elhelyezhetik a virtuális hangerőszabályzókat attól függően, hogy jobb- vagy balkezesek.

A Huawei a széria készülékei közül egyedül a 6,53 hüvelykes OLED Huawei Horizon kijelzővel rendelkező Mate 30 Pro esetében tette együttesen elérhetővé a 3D arcfelismerő és a kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó technológiát.

A Multi Screen Collaboration alkalmazás lehetővé teszi az fájlok áthelyezését és több kijelző együttes használatát Huawei eszközök között. A Mate 30 széria készülékeit gesztusvezérléssel és intelligens HiCar funkcióval is felszerelte a gyártó, amely biztosítja a készülék és az autó kommunikációja és szórakoztatási rendszere közti összekapcsoltságot.

A Mate 30 4200mAh-s, a Mate 30 Pro-t pedig 4500mAh-s akkumulátorral érkezik. szupergyors töltő technológiával. A Mate 30 sorozat készülékei a korábbi Mate 20 Pro készülékhez hasonlóan támogatják a fordított vezeték nélküli töltést is más készülékek töltöttségének a növelésére.