A saját operációs rendszer után itt a Huawei új, Androidra húzott kezelőfelülete az EMUI 10, ami élesben a Mate 30-as készülékeken debütál majd.

Huawei

A kínai gyártó az augusztusi nemzetközi Fejlesztői konferenciáján számos új fejlesztést mutatott be. A legnagyobb várakozás az új operációs rendszerét a HarmonyOS-t, vagy, ahogy Kínában hívják majd a HongMenget előzte meg.

Közel akkora újdonságnak számít az ugyancsak ott bemutatott EMUI 10. A legújabb, saját fejlesztésű rendszerfelületet bétatesztelésre elsőként a Huawei P30 szériája kapta meg, élesben pedig a közeljövőben a Mate 30 sorozat készülékeire is elérhető lesz.

A Huawei új felhasználói felülete jelentős változást hoz majd a telefonálásban: az innovatív osztott képernyős technológiának köszönhetően egy időben akár több videóhívást is lebonyolíthatunk, mindezt HD minőségben.

A felhasználók a környezeti adottságoktól függetlenül, szinte bárhol és bármikor indíthatnak audio- és videóhívásokat. A kezelőfelület segítségével a Huawei okostelefonjai gyorsan és egyszerűen kapcsolódnak majd más készülékekhez is. A bejövő hívásokat akár okoshangszórón is fogadhatjuk, a videóhívásokat pedig televízión vagy járműbe telepített eszközökön is bonyolíthatjuk.

A rendszerfelület használatával akár valós idejű drónfelvétel is küldhető. Változik a kezelőfelület minősége is. Az EMUI 10 új, sötét módban is elérhető lesz, amely optimalizálja a szöveg és a háttér közti színkontrasztot, a szövegek és az ikonok színét, valamint segíti az olvashatóságot.

Az osztott képernyős módot akár a munkahelyen is zökkenőmentesen alkalmazhatjuk. Az okostelefon és a számítógép a másodperc töredéke alatt tud majd összekapcsolódni, a képernyőkép mellett az adatok is megoszthatóvá válnak a két eszköz között.

Az érzékeny adatok védelméről a Huawei megosztott biztonsági rendszere gondoskodik. A gyártó az EMUI 10 esetében saját hardvert és szoftvert, valamint chiprendszerű architektúrát és kernelrendszert használ. Az okoskészülékek pedig csak a felhasználó előzetes jóváhagyása után csatlakoztathatók majd egymáshoz, illetve más eszközökhöz, valamint az ezek közti kommunikáció teljesen titkosított lesz.

Az EMUI jelenleg 77 nyelvet támogat és több mint ötszázmillió aktív felhasználóval rendelkezik a világ 216 országában. Statisztika adatok szerint az EMUI 8.0, valamint a 9.0 felhasználási arány elérte a 79, illetve a 84 százalékot, az EMUI 10-re átállók száma pedig a várakozások szerint meghaladhatja a százötvenmilliót.