Megjelentek a lakossági mobilkészülékcsere-támogatási program részletei, amelyet még októberben harangozott be a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Mobilkészülékcsere-támogatási program

A hazai 3G-hálózatok jövőre tervezett lekapcsolása nyomán az előfizetők egy részének ajánlott lecserélnie a készülékét, ha továbbra is igényt tart a mobilszolgáltatásra. Ehhez a rászorultak egy része állami támogatást vehet igénybe.

Az NMHH a netrefel.hu oldalon tette közzé az ezzel kapcsolatos útmutatót, amelyből megtudható, hogy kik, milyen feltételek mellett és milyen összegben jogosultak a támogatásra és az igényléshez milyen dokumentumok szükségesek.

Fontos tudnivaló, hogy az új készülék megvásárlása után a régi, korszerűtlen mobiltelefont a vásárlás helyén le kell adni, miután a tulajdonos letörölte a készüléken lévő személyes adatokat. A leadott készülékek szakszerű megsemmisítéséről a kereskedőknek kell gondoskodnia, a korszerűtlen eszközök véglegesen kikerülnek a piacról.

A lakosságnak szóló útmutató mellett megjelent a kereskedőknek szánt útmutatót is, ami tartalmazza a forgalmazók számára a készülékcsere-programban való részvétel feltételeit a regisztrálási lehetőség megnyitása előtt.

A mobilkészülékcsere-támogatási programot azért indította el a hírközlési hatóság, mert a piaci várakozások és a szolgáltatók nyilatkozatai szerint 2022 és 2023 első féléve között sor kerül Magyarországon a 3G-technológia kivezetésére. Van olyan hazai szolgáltató, amely már csökkentette is a 3G-szolgáltatás lefedettségét.