Két hónappal az eredetileg tervezett szeptemberi határidő után zárult le a magyarországi DIGI csoport felvásárlási folyamata. A hazai távközlési és médiapiac meghatározó szereplőjének számító társaságot 625 millió euróért vásárolta meg a 4iG Nyrt.

DIGI eladás

A román RCS&RDS csoporttal folytatott tárgyalások márciusban indultak, a megállapodás mostanra született meg. A tranzakció lezárásával, valamint az elmúlt egy évben az infokommunikációs szektorban végrehajtott akvizícióival a 4iG a legnagyobb hazai távközlési szolgáltatók közé lép, miközben a meghatározó pozíciókat építhet ki a nyugat-balkáni távközlési piacon is – olvasható a tőkepiaci társaság közleményében.

A DIGI a vezető hazai távközlési cégek közé emeli a 4iG-t

A DIGI Távközlési Kft. és a leányvállalataihoz a 4iG együttesen 625 millió euróért, megközelítőleg 232 milliárd forintért jut. Az ügylet a hatósági eljárásokat követően jövő januárban zárulhat. A kiterjedt szolgáltatási portfólióval rendelkező DIGI a magyar vezetékes hang, internet és televíziós piac második legnagyobb szereplője.

A DIGI magyarországi leányvállalatai 2020-ban több mint 1,1 millió előfizetőt szolgáltak ki országszerte. Abban az évben a csoport konszolidált magyarországi árbevétele 70 milliárd forint (200 millió euró) volt, korrigált EBITDA-ja pedig elérte a 19 milliárd forintot (54 millió eurót).

A társaság saját gyártású televíziós csatornákkal is rendelkezik, sportadói mellett további négy tematikus csatornával van jelen a televíziós műsorszolgáltatók között. A DIGI 2019 májusában elindította mobilszolgáltatását is Magyarországon. Legutóbbi fejlesztése nyomán decembertől elindul Magyarország jelenleg leggyorsabb lakossági internetszolgáltatása, 10 Gbit/s sávszélességgel.

A DIGI megszerzése fontos lépés az állami és magántőke egyesítésével létrejövő nemzeti infokommunikációs infrastruktúra-szolgáltató vállalat megalakításában, amelynek platformtársasága az Antenna Hungária lesz.

A 4iG az AH-ba apportálja a távközlési érdekeltségeit

Az állammal kötött stratégiai megállapodás értelmében a 4IG az Antenna Hungária Zrt.-be apportálja be a távközlési érdekeltségeit, ezzel szerezve többségi tulajdont az állami műsorszolgáltató cégben, amely korábban kisebbségi tulajdont szerzett a Telenor Magyarországban.

Az akvizíció lezárását követően a tulajdonába kerül még a kormányzati távközlési infrastruktúrával rendelkező, illetve azokat üzemeltető MVM NET Zrt. is. (Utóbbi cég stratégiai igazgatója nemrégiben még önálló középtávú terveikről beszélt lapunknak.)

A többlépéses fúzióval egy regionális távközlési holdingvállalat jön majd létre, amelynek hazai érdekeltségei (Antenna Hungária, DIGI, Invitel, Invitech, AH Net)a nyugat-balkáni régióban folyamatban lévő akvizíciók nyomán(Telenor Montenegro) további távközlési vállalatokkal egészülhetnek ki.

A cégcsoport alig egy hete egy másik gigaüzlet tervét jelentette be, amellyel ezúttal informatikai szolgáltató profilját kívánja erősíteni. Ennek keretében többszörös tranzakcióval 100 milliárd forintot meghaladó tőkéhez juthat a 4iG a jármű- és hadiiparban érdekelt Rheinmetall AG révén. Az ügylet érdekessége, hogy a német nagyvállalat a tőkejuttatás fejében megszerezheti az eredetileg teljes egészében magyar tulajdonban tartani kívánt cég 25,1 százalékát.