A cseh PPF csoport és az Antenna Hungária bejelentette, hogy a PPF eladta a magyarországi Telenor cégek (a Telenor Magyarország és a Telenor Real Estate) 25 százalékát az Antenna Hungáriának.

Telenor eladás

A partnerek egy új holdingot hoztak létre, amely vegyesvállalatként működik a PPF Csoport 75%-os és az Antenna Hungária 25%-os tulajdonában. A Telenor Magyarország üzleti működését továbbra is a PPF irányítja, a cég menedzsmentje és vezetősége változatlan formában folytatja munkáját.

Az Antenna Hungária stratégiai partnerként egy-egy főt delegál az új holding igazgatóságába és felügyelőbizottságába, valamint egy-egy megfigyelőt a Telenor Magyarország és a Telenor Real Estate igazgatóságába és felügyelőbizottságába.

A PPF csoport alig több,mint másfél éve 2018 júliusában vásárolta meg a Telenor távközlési leányvállalatait Magyarországon, Bulgáriában, Montenegróban és Szerbiában. A PPF Aréna 1 Közép- és Kelet-Európa egyik vezető távközlési csoportja, amely magába foglalja a PPF telekommunikációs érdekeltségeit – a CETIN-t, a cseh O2-t és a Telenor CEE-t.

Az állam ötödször is nekirugaszkodik

A tranzakcióval immáron ötödször tesz kísérletet a magyar állam arra, hogy beszálljon a mobilszolgáltatói szektorba, ezúttal megint egy meglévő piaci szereplő résztulajdonosaként.

A GSM korszak hajnalán az állam egyfelől már mind a T-Mobile előd Westel 900-nak, mind a Pannon GSM-nek(ma Telenor) volt rövid ideig résztulajdonosa. A piacra 5 évvel később beszálló Vodafone elődcégében a VRAM Zrt-ben is birtokolt kisebbségi részesedést a Magyar Posta és az Antenna Hungária révén.

Teljesen önállóan 2012-ben tett próbát, akkor alig több mint egy évet élt meg a 100 százalékig állami mobilcég az MPVI Zrt. Most megint résztulajdonlásban gondolkodik az állam, az időközben cseh befektetői tulajdonba került Telenorba vásárolná be magát, 25 százalék erejéig.

„Az ügylet megerősíti a piaci pozíciónkat ezen az érett és egyben erős versenyt mutató piacon, ugyanakkor bizonyítéka annak is, hogy a PPF közepes méretű távközlési cégként hosszú távon elkötelezett a közép-kelet-európai régió iránt” – mondta Ladislav Bartonicek, a PPF Csoport távközlési befektetésekért felelős részvénytulajdonosa.

„A közös stratégiai szinergiák kihasználása lehetővé teszi az Antenna Hungária és a Telenor számára, hogy még jobb és komplexebb szolgáltatásokat nyújtsanak a magyar lakossági média és telekommunikációs piacon, valamint az üzleti partnereik számára” – hangsúlyozta Sárecz Zsolt, az Antenna Hungária elnök-vezérigazgatója.