Idéntől Magyarországon is nevet vált a világ több mint száz országában elérhető Európai Számítógép-használói Jogosítvány, az ECDL. Az ICDL-re átnevezett IT oktatási keretrendszer ettől az évtől egy speciális szakértői kategóriával is bővül.

Számítógépes jogosítvány

Több mint félmillióan rendelkeznek nálunk ilyen, az adott személy digitális készségeit igazoló dokumentummal. A modulok között a szövegszerkesztés és más informatikai alapok mellett ma ott vannak a távmunkához szükséges programozási ismeretek is.

Az immár ICDL-nek (International Computer Driving License) nevezett oktatási keretrendszer egyre fontosabb a digitális kompetenciák megszerzéséhez, a meglévők javítására. Ezt igazolja többek között az is, hogy az informatika (új nevén: digitális kultúra) érettségi követelményei és egy 7 modulos ECDL bizonyítvány követelményei között jelentős átjárás van – emeli ki közleményében a jogosítványért felelős Neumann Társaság.

Ha eredményesen érettségiztünk informatikából vizsga nélkül jár az ICDL

A szervezet már 2020-tól mentességet adott azoknak, akik 4-es vagy 5-ös informatika érettségivel rendelkeznek. A bizonyítvány a nemzetközi munkavállalásban is előnyt jelent.

Az ECDL/ICDL rendszer kompatibilis az uniós szintmérő követelményekkel, mint amilyen a Digcomp, ráadásul az itthon megszerzett bizonyítvány és tudás ugyanazt jelenti az EU-ban, Ázsiában és a világ több mint száz országában. Ez a jogosítvány sem különbözik azonban az autóstól vagy a nyelvvizsgától abban, hogy az igazolt tudást érdemes naprakészen tartani. A meglévő bizonyítvány mellé is elvégezhetőek újabb modulok.

ICDL bizonyítvány profiknak

Az önfejlesztést és a munkaerőpiacon való helytállást segítheti, hogy a „hagyományos”, vagyis a 4 és 7 modulos ECDL bizonyítványok mellett idén már egy harmadik fajta minősítés megszerzésére is lehetősége van azoknak, akik speciálisabb digitális tudásukról akarnak tanúsítványt szerezni.

Ahogy az autós jogosítványból is létezik C kategóriás, amely a személyautók mellett a teherkocsik vezetésére is jogosít, a magyar ICDL iroda is bevezette az úgynevezett szakértői„expert” kategóriát. Az ICDL PROFI minősítésbe jelenleg 10 modul számít bele.

Ha valaki például Kódolási alapismeretekből, Webszerkesztésből, IT biztonságból és Elektronikus hitelesség, elektronikus aláírás modulokból tesz sikeres vizsgát, automatikusan megszerzi az ICDL PROFI minősítést.