Két olcsó, saját márkás 5G-képes okostelefont dob piacra októbertől a Magyar Telekom. A német anyavállalat és a Google közös kooperációjában született készülékek nagyobb mozgásszabadságot adhatnak a szolgáltatónak az eszközkínálatban és az árazásban az 5G-technológiához való hozzáférés növelésében.

Saját márkás telefonok

A Deutsche Telekom(DT) és a Google közös fejlesztésében létrehozott új T Phone és T Phone Pro telefonok októbertől kilenc európai piacon – Ausztriában, Horvátországban, Csehországban, Magyarországon, Montenegróban, Észak-Macedóniában, Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában – jelennek meg a helyi DT- leányvállalatok, így a Magyar Telekom készülékkínálatában – jelentette be Kreisz Norbert, a szolgáltató eszközmenedzsment részlegének a vezetője.

A T-Mobile US hasonló akciója adta az ötletet

Kérdésünkre, hogy miért döntöttek így és miért éppen most Kreisz Norbert elmondta, hogy a lépés nem a márkagyártók ellen szól, az operátor továbbra is értékesíteni kívánja a már ismert márkák mobiltelefonjait, csupán nagyobb szabadságot szeretne például a készülékek árazásában, akciózásában.

A saját márkás eszközök az ügyfélmegtartásban is szerepet játszhatnak, alacsonyabb áruk miatt jól jöhetnek az előttünk álló nehéz gazdasági időszakban is, és bővíthetik a 3G-hálózatok lekapcsolása nyomán készülékcserére szoruló előfizetők választási lehetőségeit is. Egyébként úgy hírlik, hogy az alapötletet a DT amerikai leányvállalatának, a T-Mobile US saját márkájú, „REVVL” okostelefon-családjának a tengerentúli sikere adta.

A saját márkás telefonok nem ismeretlenek a hazai előfizetők előtt sem, hiszen nagyjából 10-12 évvel ezelőtt voltak hasonló kezdeményezések az akkori mindhárom hazai mobilszolgáltatónál. Közülük a legtovább, egészen a közelmúltig a Vodafone vitte a saját márkát. Tíz éve persze még az ügyfélszerzés, illetve az okostelefonokkal való ismerkedés elérhetővé tétele volt az elsődleges cél.

Most már telített az előfizetői piac, már csak egymástól szerezhetnek ügyfeleket a szolgáltatók. Mindeközben zajlik a nagyszabású 5G-s technológiai generációváltás, amihez 5G-s készülékekre van szükség, ezek ára ugyanakkor még sokak számára megfizethetetlen. A két új készülék részben ezt az igényt is kielégítheti.

Ezt tudják és ennyibe kerülnek az új készülékek

Az új mobilok gyártója kínai, az a Wintech cég, amely már eddig is bérgyártója volt a nagy prémium márkáknak (is). A készülékek az árkategóriájukhoz mérten figyelemreméltó specifikációkkal rendelkeznek.

A kék színben érkező, 6.52”-es HD kijelzővel felszerelt „alapkészülék” a T Phone 5G előlapján egy 5MP-s, hátlapján 50MP-s valamint két 2MP-s kamera található, akkumulátora 4500 mAh-ás, az eszköz memóriája 4 GB, tárhelye 64 GB.

A sötétszürke T Phone Pro 5G 6.82” HD kijelzőt kapott, előlapját egy 16MPs, hátlapját pedig egy 50MP-es főkamerával, valamint egy 5 és két 2 MP-s segédkamerával látták el. Az akkumulátor kapacitása 5000 mAh-s, memóriája 6 GB, a tárhely mérete pedig 128 GB. Mindkét készülék tárhelye microSD kártyával 2 terabájtig(TB) bővíthető.

A készülékek OctaCore 2.2 Ghz-s, valamint két A76 2.2 Ghz-es és hat A55 2.0 Ghz-s processzort tartalmazó MediaTekDimensity 700 lapkakészlettel rendelkeznek, Android 12-es operációs rendszer fut rajtuk. A gyorstöltést az USB C 15W-os csatlakozó teszi lehetővé, míg a Pro esetében van lehetőség a vezeték nélküli töltésre is. Mindkét telefonban vannak olyan biztonsági megoldások, mint az arc- és ujjlenyomat-felismerés.

A vásárlóknak ráadásként az első három hónapban mindkét modellhez jár 100GB ingyenes tárhely a Google One-on keresztül a felhőben.

Az október 5-től elérhető készülékek teljes ára a T Phone 5G esetében 90 200 forint, a T Phone Pro 5G esetében 107 800 forint, de az előfizetésre és a szolgáltatások költési szintjére vállalt 2 év hűséggel még kedvezőbb lehet az ár.