Az élelmiszeripar, benne az italgyártás sem kerülheti el a digitális átalakulást, az új technológiák alkalmazását. Így van ez a söriparban is, ahol épp most zajlik a szakma egyik népünnepélye a müncheni sörfesztivál, amelyen a kiállítók egy része már felhő alapú, korszerű adagolási és egyéb rendszereket használ.

Oktoberfest, 2022
Forrás: Oktoberfest

Az élelmiszerek iránti igény növekszik, amivel a termelőcégek úgy tudnak lépést tartani, ha intelligens gépeket állítanak üzembe. Az ágazati vezetők kétharmada számolt be arról, hogy az üzemeinek az idei kibocsátása átlagosan 24%-kal bővült, ami 2%-os növekedést jelent az egy évvel korábbi időszakhoz képest, köszönhetően a keresletélénkülésnek – derül ki a Panorama Consulting Group legutóbbi jelentéséből.

Trendek és új technológiák az élelmiszeriparban

Miközben növekszik az élelmiszeripari termékek iránti kereslet, a hatékonyság továbbra is elmarad. Az automatizált gyártási rendszerek viszont segítenek kiküszöbölni a folyamatból a humán kockázati tényezőket. Ezek a felhő alapú platformok számos adminisztrációs és üzemeltetési feladatot automatizálhatnak, beleértve az élelmiszer-biztonsági és karbantartási tevékenységeket is.

Egyes vállalatok még egy lépéssel továbbmentek, és már a költséghatékonyabb online rendelési rendszereket alkalmazzák, amelyek az alapfunkciók mellett tartalmazhatnak marketingautomatizálást, és ügyfélre szabott adatelemzést is.

Már vannak olyan okos megoldások is, amelyek abban támogathatják a márkákat, hogy a minőségi elvárásoknak megfelelőek maradjanak. Ide tartoznak például a dolgok internetéhez(IoT) vagy leegyszerűsítve az ipari internethez csatlakoztatott szenzorok, amelyek egyebek mellett segítenek a biztonságos hőmérséklet megtartásában, számolják a készletet és vizsgálják az összetevőket.

Ezekben segíthet a mesterséges intelligencia

Vannak olyan mobilalkalmazások és digitális eszközök is, amelyekkel néhány kattintással ellenőrző listákat hozhatunk létre és oszthatunk meg. Ezekkel a listákkal nyomon követhetőek az élelmiszer-biztonsági auditok, automatikus időbélyegeket is tárolhatunk rajtuk, hogy nyomon követhessük, a legfontosabb eseményeket és frissítéseket.

A kereslet és a termelés kéz a kézben kell, hogy járjon. Ahhoz, hogy egy élelmiszeripari cég optimalizálja raktározási tevékenységét, először tudnia kell, hogy mennyi és milyen termékre van szüksége a vásárlói igények és elvárások alapján.

A papír alapú jelentések ideje lejárt, a vállalatok ma már a mesterséges intelligenciát(AI) vetik be ezen a területen (is). Az AI-alapú szoftverrel előrejelzéseket készíthetnek, nyomon követhetik a keresletet, és ennek megfelelően rendelhetik meg a hozzávalókat.

A készletgazdálkodási rendszerekkel pedig előrejelezhető az optimális rendelési idő, csökkenthetők a költségek, és biztosítható a folyamatos termékáramlás.

A régi elavult rendszerek ugyanakkor csökkenthetik a megtérülést, gátolhatják a termelékenységet. A mai kor követelményeinek megfelelően már robusztus Wi-Fi és szélessávú vezetékes hálózatokra van szükség, továbbá az érzékeny adatokat védő kiberbiztonsági szoftverre is.

Digitális megoldások az Oktoberfesten

A több mint 200 éves múltra visszatekintő müncheni sörfesztivál egyben az egyik legerősebb német márka is. A népünnepély két év pandémiás kényszerszünet után megújult erővel és új logóval indult újra 2022-ben.

Idén is több millió embert várnak az október 3-án záruló rendezvényre, amelyen a látogatók mindenekelőtt egy dolgot keresnek: a friss sört. A kéthetes fesztivál ideje alatt átlagosan közel nyolcmillió egyliteres korsó sört szolgálnak fel az ottani bárokban.

De hogyan is működik a sörlogisztika? Hogyan érkezik a sör az Oktoberfest sátrak csapjaihoz, és hogyan biztosíthatják a házigazdák, hogy a sör friss és kellően hideg maradjon? Ebben segít a korszerű technológia, amit az egyik népszerű sörmárkának a Paulanernek az ugyancsak müncheni székhelyű Siemens szállított.

A folyamatos sörellátás biztosítása érdekében a legnagyobb sátorokban – ide sorolható a több mint 8 ezer vendég befogadására alkalmas Paulaner sátor is – ebben 2010 óta egy úgynevezett földalatti hurokvezetékre támaszkodik, ahonnan a kellően lehűtött ital 25 cm/s sebességgel halad a sátorba a három hatalmas tartályból, amelyek egyenként 28 ezer literes kapacitásúak.

A napi tartály-utántöltésekhez szükséges sör mennyiségét egy kombinált megoldással határozzák meg, amely a dolgok internete összetevőit és a Siemens szoftverét tartalmazza. A sebességmérő eszköz minden lényeges információt megad a sörsátor kezelőjének a sör mennyiségéről, az áramlási sebességről, a hőmérsékletről és a hurokvezetékekben lévő nyomásról.

Adatátviteli rendszerek támogatják a sör utántöltését

Az évente mintegy hatmillió látogatóval rendelkező Oktoberfest komoly logisztikai kihívások elé állítja a sörbeszállítókat. A szomjas látogatók elvárják, hogy minden alkalommal, gyorsan, kellemesen és főleg kellően hűvösen kapják meg az italaikat.

De mivel a sörgyártók környezetvédelmi okokból nem használnak hűtőrendszert, a tartályokban maradt sör az aznapi adag befejezésekor felmelegszik. A hőmérséklet a tartályból és a hurokvezetékből álló rendszerben akár 2°C-kal is nő naponta. Ezért ezeket a paramétereket is figyelembe kell venni a tartályok napi feltöltésekor.

Az adatok felhőbe töltéséhez használt szoftver megmutatja az elfogyasztott mennyiséget és a tartályokban maradt mennyiséget is, ami jól jön a tartályok újratöltéséhez szükséges pontos mennyiség meghatározásához.

A központi tartályrendszernek köszönhetően a tartálykocsi egyetlen helyről tudja feltölteni a rendszert. Korábban a tartályokat külön-külön állították fel a sátorban, így a sörtankernek többször meg kellett állnia, hogy mindegyiket megtöltse sörrel. Most már mindössze 35 percet vesz igénybe egy tartály feltöltése. Ha mindhárom üres, a teljes töltési folyamat a korábbi hét óra helyett csak mintegy 100 percet vesz igénybe.

Azt, hogy mennyit kell feltölteni, a Siemens IoT-komponensekből és szoftvereiből álló okos megoldása számítja ki. A Bräurosl és a Hacker-Pschorr sátor már jó ideje alkalmazza a Siemensnek ezt a megoldását, ami egy másik céggel közös hűtési újításnak köszönhetően teljesen széndioxidkibocsátás-mentessé teszi a folyamatot.

 

Oktoberfest, 2022

Így kerül a sör a felhőbe

A Paulaner Brewery rendszerkonténereiben már automatizált megoldásokat, SIMATIC vezérlőket és SCALANCE hálózati komponenseket használnak. A rendszer működése közben keletkező adatokat –biztonságos és megbízható hálózaton keresztül – is a Siemens megoldása rögzíti: a MindSphere felhő alapú, nyílt IoT operációs rendszer összegyűjti és feldolgozza ezeket az adatokat, amik táblagépen, okostelefonon vagy laptopon jeleníthetők meg a „Performance Insight” MindSphere alkalmazás futtatásával.

A rendszer még idejekorán azonosítani tudja a lehetséges problémákat is. A Performance Insight minden lényeges információt grafikusan jelenít meg, könnyen követhető formában. Ha például a hurokvezetékben a nyomás egy adott küszöbérték alá esik, az alkalmazás sokkal gyorsabbá teszi a hiba felderítését és elhárítását, a korábbi rendszerben a felmerült problémával kapcsolatban a dolgozók egyszerű SMS-ben kaptak figyelmeztetést a mobileszközeikre.