A kínai márka idei zászlóshajójának számító Mate 50 Pro novembertől, a középkategóriás nova10 pedig már októbertől elérhető magyar piacon.

Huawei okostelefonok

Két új okostelefont mutatott be a héten nálunk a Huawei, köztük a legújabb és eddigi legerősebbnek mondott Mate 50 Pro-t, amely újszerű megoldásokat hoz a mobilfotózásban, és amiben megoldást kínál Google ökoszisztémát hiányolóknak.

Az eddig csak Kínában elérhető készülék erősségének a fotózási funkcióit emelték ki, az eszköz egy 50 MP-es Ultra Aperture, valamint az iparágban először megjelentő tízfokozatú, változtatható rekeszértékű kamerát tartalmaz, ami közel tökéletesre állítja a fényerőt, a fény- és árnyékrészleteket, valamint a hideg-meleg kontrasztot, auto módban pedig az automatikusan azonosított fotótémához és fényképezési forgatókönyvhöz igazítja a rekeszértéket.

A készülékkel érkezik a márka legújabb EMUI operációs rendszere

A professzionális mód használata lehetővé teszi a mélységélesség és az elmosódás mértékének kézi beállítását. (A köralakú kamerarendszer egyébként nagyon emlékeztet a Huaweiből kivált HONOR márka Magic3 Pro+ telefonjában található „The Eye of Muse” („a múzsa szeme”) dizájnú négyes kamerarendszerre.)

A prémiumkategóriás készülék IP68 besorolású, így akár hat méteres mélységig vízálló, és jól tűri a poros környezetet is. A telefont a kínai gyártó saját fejlesztésű EMUI 13 operációs rendszerével hozza a piara,, amely a Mate 50 Pro-val debütál, a megkülönböztető tulajdonságai közül kiemelik, hogy az egyérintéses navigációval egyszerűsíti a mindennapi használatot.

Hiányzik belőle az 5G, de van alternatív megoldás a Google alapokra

Amit hiányolhat belőle a prémiumkategóriákhoz szokott vásárlóközönség az az 5G-képesség, ami annak fényében még feltűnőbb, hogy a készülék várható induló ára 569 ezer forint + áfa lehet.

Ezért a felhasználó a fentieken kívül kap egy Snapdragon 8+ Gen 1 chipsettel felszerelt 6,74 inches, 120 Hz-es képfrissítésű, 1212 x 2616 pixeles OLED kijelzőt, de az évek óta fennálló amerikai embargó miatt alapból továbbra is hiányoznak belőle a Google szolgáltatások. Ellenben képes a 66 wattos vezetékes és az 50 wattos vezeték nélküli töltésre, amihez egy 4700 mAh-s akkumulátor társul.

Ami a Google alapokat illeti, már van egy a korábbinál fejlettebb alternatív megoldás, miután ebben a készülékben már nem külön, hanem a Huawei saját alkalmazás áruházába az AppGallery-be építették be a Petal Search keresőmotort, amivel akár alternatív forrásból is telepíthetők alkalmazások.

Ezen felül a cég most már azt is nyíltan kommunikálja, hogy ha valaki nem tud meglenni a Google nélkül, annak ott a GSpace alkalmazás. A GSpace nem más, mint egy közvetítő applikáció, ami lényegében úgy tesz, mintha az új eszköz egy korábbi Huawei telefon lenne, amely számára még nem korlátozott a hozzáférés.

Erre a szintű rugalmas értelmezésre a Google egyelőre még nem bólintott rá, de nem is tiltja. A bemutatón elhangzott, hogy a Huawei a GSpace megoldást harmadik féltől származó alkalmazásként kezeli, nem tudni ki a valódi fejlesztője.

A leggyorsabban fejlődő modell a nova sorozat

Az eseményen a Huawei bemutatta a nova sorozat legújabb tagját is, amit középkategóriás telefonként határoz meg, azzal a kitétellel, hogy a piaci visszajelzések alapján a márka leggyorsabban növekvő modellje.

A nova 10 nagyon keskenynek és könnyűnek találtatik, mindössze 6,88 mm és 168 g. Ez az első okostelefon, amely 60 MP-es ultraszéles látószögű, 4K videó rögzítésére is képes előlapi kamerával rendelkezik, ami főleg a selfie imádóknak jelent sokat.

A telefon hátlapi kamerája 50 MP-es, elődjénél fejlettebb képfeldolgozással, nagy képernyő-frissítési gyakorisággal és a gyorstöltési lehetőséggel is rendelkezik. A hátlapi kamera a Huawei prémium készülékeinek RYYB színszűrő-tömbjét alkalmazza, a készülék azonnali autofókusz módja pedig ideálisnak mondott fotózási eredményeket produkál, továbbá van benne mesterséges intelligenciával támogatott pillanatfelvétel funkció is.

Ez a modell is 66 W-os gyorstöltést kapott, amivel a telefon harmincöt perc alatt tölthető fel teljesen. Az október elejétől már elérhető készülék ajánlott fogyasztói ára: 239 990 forint + áfa.

 

Huawei okostelefonok