Már elérhető a 32 GHz-es frekvenciasáv árverési dokumentációja a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság (NMHH) honlapján. A jelentkezés, és az ajánlattétel ezúttal csak elektronikus úton lehetséges.

Árverezi a 32 GHz-es sávot az NMHH

Eleddig szokatlan módon, elektronikus ajánlattétellel értékesíti a szakhatóság a 32 GHz-es frekvenciasávot. Az árverésre jelentkezők az erre a célra fejlesztett informatikai rendszerben nyújthatják be az árajánlataikat, egy háromórás idősávban. Ezzel az eljárással az ajánlattevők kiléte és száma az árverés lezárásáig mind a jelentkezők mind a hatóság számára ismeretlen lesz.

A 32 GHz-es sáv jelenleg még „zöldmezős” frekvencia, vagyis nincs rajta szolgáltatás. Jelentősége abban van, hogy ezzel váltható ki az 5G technológia szempontjából értékes 26 GHz-es sáv, amit jelenleg felhordóhálózatként használnak az operátorok.

Ezúttal nem lehet licitálni

Az árverésen összesen 672 megahertznyi frekvenciamennyiség használati jogát vásárolhatják meg a jelentkezők. Ezeket összesen 24 egységben, kétszer 28 MHz-es blokkokban értékesíti a hatóság.

A korábbi frekvenciaértékesítésekkel szemben klasszikus licitálás ezúttal nem lesz. A kikiáltási árat, a nemzetközi tapasztalatok alapján, úgynevezett benchmarking-módszerrel dolgozta ki a hatóság.

Elemezték az 1 megahertzre jutó kikiáltási árak alakulását, figyelembe véve az egyes országok népességszámát, valamint az értékesítés idejét is.

Ha a beérkezett ajánlatok száma meghaladja a megvételre kínált blokkok számát, az azonos ajánlatot benyújtó jelentkezőknek lehetőségük lesz viszont-ajánlattal emelni a megajánlott díjon. Az árverési eljárás megkezdése előtt november 22-én az NMHH konzultációt tart a szakmai érdekelteknek.