Augusztus végén érkeznek Magyarországra a Samsung legújabb hajtogatható okostelefonjai: a Galaxy Z Flip4 és a Galaxy Z Fold4. Jönnek az ökoszisztéma további eszközei a továbbfejlesztett okosóra család és a vezeték nélküli okos fülesek.

Összehajtható telefon

Három évvel ezelőtt debütált a piacon a világ első „origami” okostelefonja a Samsung jóvoltából. Akkor még azzal a fenntartással, hogy vajon elnyerik-e majd a felhasználók tetszését az új formátumú és – a számtalan technológiai újítást igénylő összetettségük miatt – a legmagasabb árkategóriába tartozó mobilok.

Azóta már több mint 10 millió darab talált belőlük gazdára. Az első, a nagyobb kijelzőjű, (az egykori Nokia Communicatorra emlékeztető) Fold formát egy éven belül követte a (leginkább a régi kagylóformájú telefonokra emlékeztető) Flip modell.

Az indulás óta kialakult a felhasználói kör is, vannak a kimondottan Fold-pártiak: a nagyobb képernyőt, a „menedzseresebb” dizájnt kedvelők, és vannak a Flip-hívők, akiknek előnyösebb az összehajtva jóval kisebb méretű készülék, amit akár egy kézzel is tudnak kezelni.

A héten mutatkozott be az eszközök negyedik generációja a koreai gyártó szokásos „Unpacked” eseményén. Nézzük, mit tudnak az új készülékek, amelyek augusztus végén jelennek meg a hazai piacon.

A kívül-belül önkifejezésre építő Flip4

Az új modell a felhasználók által kedvelt funkciók továbbfejlesztett verzióival érkezik. Ilyen a FlexCam, ami azt jelenti, hogy a készülék részleges összehajtásával, a kamerát hajlított módban aktiválva készíthetünk videókat vagy csoportos szelfiket különböző szögekből, anélkül, hogy kézben kellene tartanunk az eszközt.

A szolgáltatás applikációkon keresztül is elérhető. A Samsung és a Meta együttműködésének révén a a hajlított módban használt kamerát úgy tervezték, hogy a legnépszerűbb közösségi média felületekkel – Facebook, Instagram vagy a WhatsApp is kompatibilis legyen.

A Galaxy Z Flip4-gyel fotózhatunk közvetlenül a fedlapi kijelzőn keresztül, a főkamera előnyeit a továbbfejlesztett gyorsfelvétel funkcióval kihasználva. Utóbbiban videófelvételek is rögzíthetők, majd közvetlenül a hajlított módra váltva, a felvétel megszakítása és kézhasználat nélkül folytatható a rögzítés. A funkciónak főként a tartalomkészítők és a vloggerek örülhetnek. Szelfiket mostantól portré módban készíthetünk, a gyorsfelvétel funkció használatakor pedig a tényleges képarányban láthatjuk az előnézetet.

Összehajtható telefon

A készüléket a Snapdragon 8+ Gen 1 Mobile Platform hajtja, míg a 65 százalékkal nagyobb fényerejű érzékelővel felszerelt, továbbfejlesztett kamerával a fényképek és a videók élesebbek és kiegyensúlyozottabbak lehetnek, akár nappal, akár éjszaka készülnek.

A Z Flip4 kéz nélkül is használható, összecsukott állapotban is több lehetőséget kínál. Közvetlenül a fedlapi kijelzőről indíthatók a hívások vagy megválaszolhatók az üzenetek.

A negyedik generációs modell az eddigieknél nagyobb, 3700 mAh teljesítményű akkumulátort kapott, és a mostantól elérhető szupergyors töltéssel mintegy fél óra alatt 50 százalékra is feltölthető.

Az önkifejezés pedig abban nyilvánulhat meg, hogy a Galaxy Themes mobilalkalmazáson keresztül az egyedi betűtípusokkal, ikonokkal és motívumokkal, új órastílusokkal és hátterekkel már a fedlapi kijelzőn és a főképernyőn is kifejezhetjük az egyéni stílusunkat.

Fold4 a multitasking, PC-szerű erőgép

A márka eddigi legerősebb okostelefonja, a Galaxy Z Fold 4, amely már az Android 12L operációs rendszerrel érkezik. Az új operációs rendszert a Google kifejezetten a nagyképernyős, összehajtható készülékekhez fejlesztette ki.

A Fold 4 készüléken a multitasking minden korábbinál könnyebbé válik, vagyis a felhasználók egy időben többféle dolgot intézhetnek el a telefonon, akár útközben is. Ez már új PC-szerű kezelőfelületet és a számítógépekhez hasonló elrendezést igényelt, ennek révén könnyen hozzáférhetünk a kedvenc és a legutóbb használt alkalmazásainkhoz.

Az új lapozógesztusoknak köszönhetően még élvezhetőbbé válik a multitasking. A teljes képernyős alkalmazások felugró ablakokká kicsinyíthetők, vagy a kijelző felosztható annak érdekében, hogy több feladatot is el lehessen egyszerre végezni.

A multitasking funkciókhoz a Samsung a Google-lal és a Microsofttal működik együtt. A Google-alkalmazások közül a Chrome vagy a Gmail mostantól támogatják a „húzd és ejtsd” funkciót, így a gyorsan másolhatunk és illeszthetünk be linkeket, fényképeket és egyebeket egyik applikációból a másikba.

A Google Meet segítségével pedig mostantól több emberrel tarthatunk kapcsolatot, miközben valamilyen közös tevékenységet folytatunk a virtuális térben, együtt nézhetünk videókat a YouTube-on, vagy játszhatunk egy videóhívás közben.

A Microsoft teljes Office-csomagja, így az Outlook is alkalmazkodik az összehajtható kijelzőhöz. Több információ jelenik meg a képernyőn, és gyorsabban lehet elérni a tartalmakat. A multitasking élményt a már számos más készülékből is jól ismert S Pen teszi teljessé, amivel útközben rajzolhatunk vagy jegyzetelhetünk is.

Összehajtható telefon

Ezt nyújtja a mobillal fotózóknak és a gamereknek

A Fold 4 kameraképességeit is továbbfejlesztette a távol-keleti gyártó. Az okostelefon 50 megapixeles nagylátószögű objektívet, valamint a 30-szoros Space Zoom, ultranagyítás funkciót kapott. A különféle kamera üzemmódok, köztük a rögzítési nézetben aktivált nagyobb Zoom Map, a kettős előnézet, valamint a hátlapi kamerás szelfi egyedi kialakításúak, amelyek kihasználják a formai adottságokat, megnövelve ezzel a rögzítési lehetőségek számát. A nagyobb pixelméretnek, a 23 százalékkal nagyobb fényerejű érzékelőnek és a nagyobb feldolgozási teljesítménynek köszönhetően éjszaka is tiszta képeket készíthetünk.

A 7,6 colos főképernyőjű készülék nagyobb fényerejű kijelzővel, valamint adaptív 120 Hz-es képernyőfrissítéssel érkezik, a kijelző alatti kamera (UDC) pedig kevésbé látható, és új, szórt típusú alpixel-elrendezéssel rendelkezik.

A kedvelt streamingszolgáltatók – Netflix, Spotify tartalmai a hajlított üzemmódnak köszönhetően kézhasználat nélkül is megnézhetők. A nem optimalizált alkalmazások esetében az új hajlított módú touchpaddel a tartalom megszakítása nélkül vezérelhetjük a készülékeket. A videók visszatekerhetők és szüneteltethetők, a megtekintett tartalom pedig egyszerűen felnagyítható vagy kicsinyíthető, miközben a készülék hajlított üzemmódban van.

A nagyteljesítményű Snapdragon® 8+ Gen 1 Mobile Platformnak és a hipergyors 5G hálózatnak köszönhetően a játékok is gyorsabban futhatnak. A korábbiaknál szélesebb fedlapi kijelző minden eddiginél könnyebb, vékonyabb zsanérral és még keskenyebb keretekkel érkezik, lehetővé téve akár az egykezes használatot is.

A készülékek tartóssága érdekében a koreai gyártó két új hajlítható készüléke az eddigi legellenállóbb modellek, amelyek Armor alumíniumkeretekkel, zsanérborítással, valamint a fedlapi kijelzőn és a hátsó lapon megtalálható ütésálló Corning® Gorilla® Glass Victus®+ üveggel érkeznek. A főképernyő az optimalizált rétegszerkezet miatt még ellenállóbb lett.

A megoldásnak köszönhetően csökken az ütődések és karcolások révén keletkező külsérelmi nyomok száma. Mindkét modell IPX8 besorolású vízállósággal érkezik, így a felhasználóknak még esős időben sem kell aggódniuk – emeli ki a cég közleménye.

Magyarországon a Galaxy Z Fold4 256 GB-os verziója 779 990 forintos, az 512 GB-os változat 839 990 forintos, az 1 TB-os 944 990 forintos, míg a Galaxy Z Flip4 128 GB 479 990 forintos, a 256 GB-os változata 499 990 forintos ajánlott fogyasztói áron érhető el.

Az ökoszisztéma egészségügyi eleme – új érzékelő technológiákkal

A hajtogatható készülékekkel együtt, továbbfejlesztett fitnesz és „egészségőr” funkciókkal érkezik a új okosóra családja a Galaxy Watch5 és Galaxy Watch5 Pro. Előbbi kétféle, 40 és 44 milliméteres átmérőjű kijelzőméretben lesz elérhető.

Összehajtható telefon

A Galaxy Watch5-ben a továbbfejlesztett BioActive érzékelő, amely elsőként a Galaxy Watch4-en volt elérhető, három nagy teljesítményű egészségügyi érzékelőt – optikai pulzusmérőt, elektromos szívérzékelőt, valamint bioelektromos impedancia analízis érzékelőt– kombinál a szívritmusra, a véroxigénszintre, valamint a stressz-szintre vonatkozó adatok elérésére. .

A felhasználók ezen kívül a vérnyomás és az EKG monitorozásával még több információt kaphatnak egészségügyi állapotukról. Ezeket a szolgáltatásokat már 63 piacon, köztük Magyarországon is, tette elérhetővé a távol-keleti márka.

A megnövelt kijelzőfelületnek, valamint a csukló hatékonyabb érzékelésének köszönhetően, a Galaxy Watch4-hez képest még nagyobb pontossággal méri az eszköz az egészségügyi értékeket. Újdonság a testhőmérséklet érzékelő, amely infravörös technológiát használ, hogy a környezet hőmérsékletváltozása mellett is minél pontosabb értéket mérjen. Egy intenzív edzést követően pedig nemcsak a szívritmus értékeit képes megmutatni, de a megfelelő folyadékpótlás érdekében segít az ajánlott vízmennyiség meghatározásában is.

Így javíthatja az alvásunkat

Az alvás pontszámok funkció segít képet kapnunk az alvásmintánkról, figyeli a különböző alvásfázisokat, méri a vér oxigénszintjét, miközben még az esetleges horkolásunkat is érzékeli. Az alvástanácsadás funkcióval pedig személyre szabott egy hónapos programot dolgozhatunk ki a jobb alvási szokásaink érdekében.

A Galaxy Watch5-ben elérhető SmartThings automatikusan beállítja az eszközhöz csatlakoztatott fényeket, légkondicionáló egységeket és TV-ket, olyan előre meghatározott értékekre, amelyek ideális környezetet biztosítanak a pihentető alváshoz.

Az eszközön lehetőségünk van egy kontaktszemélyt is megjelölni, akit az okosóra automatikusan értesít, ha a beépített esésérzékelő jelez. Így akár távol élő idős rokonunkat biztonságban tudhatjuk, hiszen, ha elesne, vagy leesne az ágyról, az esésérzékelő azonnal értesítést küld a megadott személynek.

A márka javított az új eszközök teljesítményén és strapabírásán is. A Galaxy Watch5 elődjénél 13%-kal nagyobb kapacitású akkumulátorral rendelkezik, és akár nyolc órányi alváskövetést tesz lehetővé mindössze nyolc perc töltéssel, ami 30%-kal gyorsabb, mint a Galaxy Watch4 esetében.

A készülék idén először zafírkijelzővel érhető el, amely 60%-kal keményebb külső réteget biztosít a mindennapi használathoz. A Google asszisztens segítségével pedig kedvenc dalainkat is elindíthatjuk, igaz ez még angol nyelvű hangutasítással működik. A zeneimádóknak rendelkezésére áll a SoundCloud és a Deezer is.

A későbbi frissítésekkel érhetjük el, hogy okostelefon-kapcsolat nélkül is használni tudjuk az okosóra Google térkép applikációját. A One UI Watch 4.5 pedig még jobb gépelési élményt, könnyebb telefonálást és számos egyéb új hozzáférési funkciót kínál.

Túrázóknak való a Watch5 Pro

Az okosóra család legújabb tagját elsősorban azoknak tervezték, akik szeretnek túrázni, kerékpározni. A kijelzőnél használt zafírkristály jobban ellenáll a kopásnak, a tartós titán tokba foglalt keretkialakítás pedig még nagyobb védelmet biztosít.

A Watch5 Pro az eddigi legerősebb okosóra akkumulátorral érkezik, ami 60%-kal nagyobb kapacitású, mint az elődjéé. A termékcsalád egyedüli tagjaként teszi elérhetővé az útvonaltervező (GPX) funkciót, A Samsung Health alkalmazáson belül található Route Workout segítségével pedig rögzíthetjük és meg is oszthatjuk egymással a megtett útvonalainkat, vagy új úticélokat tölthetünk le.

A kanyarról kanyarra funkció az útbaigazításban nyújt segítségét, amivel ezentúl a térkép helyett az útra koncentrálhatunk. A túra végén pedig a visszanavigáló funkció segíthet visszatalálni a kiindulási pontra.

Az okosórák is augusztus 26-tól lesznek elérhetőek a hazai kiskereskedelemben. Magyarországon a Bluetoothos Galaxy Watch5 40 mm-es változata 129.990 forintos, a 44 mm-es 144.990 forintos ajánlott fogyasztói áron lesz kapható, míg a Galaxy Watch5 LTE 40 mm-es változata 149.990 forintos, a 44 mm-es 164.990 forint ajánlott fogyasztói áron.

A Galaxy Watch5 Pro 45mm-es kijelzővel érkezik, a Bluetoothos verzió 204.990 forintos, az LTE verzió pedig 224.990 forintos ajánlott fogyasztói áron vásárolható meg.

Érkezik egy új okosfüles is

A Galaxy ökoszisztéma további darabja a Galaxy Buds2 Pro csúcskategóriás, vezeték nélküli fülhallgató, amiben az új Samsung Seamless Codec (SSC HiFi) lehetővé teszi a megszakításmentes zeneátvitelt, míg új, kétirányú koaxiális hangszóró pedig minden eddiginél gazdagabb hangzást nyújt.

A készülék méretén is módosítottak a mérnökök, az az előbbiekhez képest 15 százalékkal kisebbre és úgy tervezték, hogy még edzés közben se mozduljon el a fülkagylóban. (A korábbiaknál a nem megfelelő fülformánál könnyebben kieshetett az eszköz.) Az aktív zajszűrővel (ANC) útközben is fogadhatunk hívásokat.

Ha éppen egy sürgős hívásra kell válaszolnunk, miközben mással vagyunk elfoglalva a tabletünkön, a Buds2 Pro egy ujjmozdulattal át tud váltani a telefonunk audiocsatornájára. Az automatikus csatlakozás funkcióval akár a TV-műsorból is egyszerűen kikapcsolódhatunk, hogy bekapcsolódjunk egy valóságos baráti, vagy családi beszélgetésbe. A SmartThings Find segítségével pedig megtalálhatjuk a valahová elkallódott apró eszközt, akár ha azt a töltőtokban is hagytuk.

A Galaxy Buds2 Pro augusztus 26-tól három – grafit, fehér és lila –színben, 99990 forintos ajánlott fogyasztói áron lesz elérhető.

Okos fülhallgató