Nem gamereknek szóló adatátviteli sebességgel, de az átlagos otthoni internet igényeket kielégítő lakossági szolgáltatást indít a jövő héttől vezeték nélküli hálózatán a Telenor. Az OtthonNet már az induláskor több mint egymillió háztartás számára elérhető lesz.

Telenor otthoni internet

Belépve az otthoni szolgáltatások területére, a Telenor OtthonNet néven korlátlan internetszolgáltatást indít szeptember 14-től a lakossági ügyfeleknek, a rendelkezésére álló vezeték nélküli hálózatán. A jelenlegi lefedettségi szintek alapján a szolgáltatás már a bevezetésekor több mint egymillió háztartás számára lesz elérhető , de a hálózatfejlesztésekkel párhuzamosan a kör folyamatosan bővül.

Az üzleti után a lakossági „vezetékes” szegmensben is megjelenik a szolgáltató

A mostani lépés a tavalyi – vállalati ügyfeleknek szóló – Hiperline vezetékes internetszolgáltatást követi. Az operátor ezúttal a lakossági szegmensben lép ki a hagyományos mobilszolgáltói szerepköréből azzal, hogy korlátlan adatforgalmi keretet tartalmazó otthoni internetszolgáltatással jelenik meg a vezeték nélküli hálózatán. (A cég az egyedüli mobile-only, vagyis csak mobilhálózaton szolgáltató operátor a hazai meghatározó távközlési operátorok között.)

A szolgáltató várakozása szerint az otthoni internetezésre kialakított mobilinternet tarifákat az ügyfelek jelentős része a vezetékes szolgáltatások alternatívájaként fogja igénybe venni. Kérdésünkre a mai bejelentésen a cég képviselői elmondták, hogy noha nyilvános többes csomagajánlattal nem készülnek, de azok az ügyfelek, akik már rendelkeznek valamilyen más előfizetéssel a Telenornál, egyedi árajánlatot kapnak.

Nem gamereknek, bitcoin bányászoknak való terep

A szeptember 14-től induló új szolgáltatás árazása egyébként havi 4990 forinttól indul, ami korlátlan adatforgalmat, akár 150 Mbit/sec letöltési sebességet kínál. Ez a sávszélesség az ennél nagyobb hálózati terhelhetőséghez szokott gamereknek, bitcoin bányászoknak és egyéb extrém adatátvitelt igénylő tevékenység folytatására nem, de az átlagfelhasználónak elegendő. Elhangzott, hogy a kiegyensúlyozott minőség érdekében az operátor folyamatosan monitorozza adott hálózati terület leterheltségét.

A tarifához az ügyfelek kétféle asztali router közül választhatnak. A rendszer beüzemelése gyors és egyszerű, és az otthoni wifi-hálózat jellemzőjeként egyszerre akár több eszközön is működik. A szolgáltatás az előfizetői szerződésben rögzített irányítószámhoz tartozó területen vehető igénybe. Az elérhető helyszíneket a szeptember 14-től induló www.telenor.hu/otthoni-internet oldalon lehet ellenőrizni.

„A technológia fejlődésének, köztük az 5G technológiának is köszönhetően lehetővé vált mobilhálózaton is olyan szolgáltatásokat nyújtani, amelyek korábban jellemzően csak vezetékes technológián voltak elérhetők. Ennek alapján hosszú távú terveink részét képezi további otthoni szolgáltatások bevezetése is” – mondta el Peter Gazik, a Telenor Magyarország vezérigazgatója.