A kínálati paletta bérelt vonali vezetékes internettel bővül, amit közép- és nagyvállalati ügyfeleinek kínál, az eddig csak mobilon szolgáltató Telenor.

Telenornak is lesz vezetékes szolgáltatása

Az operátor üzleti ügyfeleinek mostanáig mobilinternet alapú, kis- és nagyképernyős mobilinternet-szolgáltatást nyújtott, ezek mellett egy szűkebb réteget M2M/IoT, tömeges SMS és mobilhíd megoldásokkal szolgált ki.

A Telenor Hiperline vezetékes internet-szolgáltatás család bevezetésével azonban a már ismert mobilszolgáltatások mellett három típusú vezetékes adat-hozzáférés közül is választhatnak a cég üzleti ügyfelei, akár kiegészítő, akár önálló szolgáltatásként – áll a társaság közleményében.

A három vezetékes szolgáltatás közös jellemzője a garantált, nagysebességű, szimmetrikus le- és feltöltési sávszélesség választhatóan 2 és 1000 Mbps között, a 99,5%-os rendelkezésre állás, a 24/7 ügyféltámogatás, a rövid telepítési idő és a rugalmas választási lehetőség a végpont kialakításában: réz vagy optikai alapú kábeles, vagy dedikált vezeték nélküli összeköttetéssel.

Ez utóbbi esetben az időigényes és egyéb szempontból is sokszor problémás vezetékes kiépítés helyett az ügyfél irodájáig vagy telephelyéig egy számára dedikált, zártfrekvenciás vezeték nélküli kapcsolat épül ki. A Hiperline szolgáltatás igény szerint a hagyományos alközpontot kiváltó MobilAlközpont szolgáltatással, mobil mellékekkel vagy akár asztali GSM készülékekkel is kombinálható.

Bérelt vonali szolgáltatás

A menedzselt bérelt vonali szolgáltatás állandó, fix telepítésű végpontokat (telephelyeket, irodákat) összekötő Ethernet alapú (L2) szolgáltatás. A megoldás korlátlan adatforgalmat biztosító összeköttetés, amely lehetővé teszi akár távol lévő helyi vállalati hálózatok (LAN) vagy szerverek hatékony és megbízható összekapcsolását, így a különböző városokban lévő telephelyek egy közös, biztonságos hálózatba szervezhetők.

Az egyes hálózati végpontok között transzparens átviteli kapacitást biztosít, melyek szabványos Ethernet interfészek használatával csatlakoztathatók, ezáltal a modern vállalati IT saját maga menedzselheti a routing és más funkciókat.

Bérelt vonali internet szolgáltatás

A szolgáltatás az előfizető által megjelölt belföldi helyszín és a Telenor között létesített bérelt vonali összeköttetésen keresztül nyújt nagysebességű internet-hozzáférést, azaz kijáratot a belföldi és nemzetközi internet csomópontok felé.

A szolgáltatás egyedi megállapodás szerinti rendelkezésre állással, korlátlan adatforgalommal nyújt elérést a nyilvános internet-kicserélők irányába. A Telenor legalább egy /30-as IPv4 tartományt rendel a szolgáltatáshoz.

Magánhálózati szolgáltatás

Az új magánhálózati szolgáltatás több, fix telepítésű végpontot, telephelyeket képes összekötni, mely IP szintű (L3) privát hálózatot biztosít az előfizetők igényei szerint „full meshed” vagy „hub-and-spoke” topológiával, azaz választható, hogy akár centralizált, akár teljesen egyenrangú végpontok közötti kommunikációt támogat.

A szolgáltatás egyedi megállapodás szerinti rendelkezésre állással, korlátlan adatforgalommal nyújt elérést a magánhálózathoz (VPN). Ehhez az egyes hozzáférési szakaszok összekapcsolása MPLS technológiával történik. Az MPLS alapú IP VPN logikailag két részből áll: gerinchálózatból, amely az MPLS forgalom kezelését végzi, valamint az elérési hálózatból, amely az egyes végpontok elérését biztosítja.

A Telenor lépésével már minden meghatározó magyarországi távközlési szolgáltató megvalósította – legalább az üzleti szegmensben a többes(vezetékes, mobil) technológia kínálatot. Legutóbb a Vodafone lépett hasonlót, amikor felvásárolta az erős vezetékes palettával rendelkező UPC-t.